Kesäkukkien istutusta

Kesäkukkien istutusta

#yhteistyössä K-Rauta Lappeenrannan ja Biolanin sekä Scheteligin kanssa

Moikkelis!

Pidin eilen Koti- ja Puutarha -nettimessuilla livelähetyksen kesäkukkien istutuksesta. Alussa istutin kukkia, sitten esittelin Kukkaiselämää-kaupan tuotteita ja lopuksi tein pienen puutarhaesittelyn takapihallamme. Sellaista höpöttelyähän se oli. Tyypillistä meikäläisen tohotusta. :o)

Kesäkukat sain Lappeenrannan K-Raudasta ja mullat Biolanilta. Videolla mainitusta Luujauhosta ja muista Solabiolin lannoitteista löydät lisää tietoa Puutarhasi elämään -sivustolta.

Olen huomannut, että kun ammatikseni opetan, minun on hankala ”opettaa” vapaa-ajalla vaikkapa puutarhaan liittyen. Puutarha on minulle harrastus ja opettaminen työtä. Videolla oli tarkoitus antaa vinkkejä kesäkukkiin liittyen. Kysymyksiä ei tullut chatissa, eikä kommenteissakaan jälkeenpäin. Itselle taas moni asia on niin selvää, etten hoksaa kertoa.

No, aamuyöt on sitä parasta aikaa. Eikö? Viime yönä pätkähti päähäni, että olisinhan voinut kertoa tuota ja tuota jne. Puheen tuottaminen ei ole koskaan ollut ongelma, sillä juttua minulla riittää, mutta olisinhan minä jotain enemmän voinut kertoa. Toisaalta aika oli kovin rajallinen. Jep, tämä on sitä meikäläisen itseruoskintaa, jota tykkään harjoittaa!

Kerronpa tässä niitä vinkkejä vielä vähän tarkemmin:

Jollet pysty huolehtimaan kastelusta säännöllisesti, käytä altakasteluruukkua. Kesäkukkamulta on tarkoitettu juurikin kesäkukille, koska se pidättää normaalia multaa paremmin vettä ja siinä on kesäkukille sopivia ravinteita. Itse käytän Biolanin Kesäkukkamultaa. Lannoitteena Biolanin Luonnonlannoitetta.

Ruukun pohjalle laitoin videon istutuksiin kevytsoraa ja Luonnonlannoitetta varastolannoitteeksi. Sitten Kesäkukkamultaa. Kasvin juuret eivät saa olla suorassa kosketuksessa lannoitteeseen, jotta juuret eivät ”pala”. Huomaa, jos sinulla on muovinen parvekelaatikko tai ruukku, jossa ei ole reikiä pohjassa, kannattaa niitä porata. Rei’illä estät kasvien liian märkyyden.

Kevytsoran voit kierrättää seuraavana vuonna, jos laitat sen ruukun pohjalle esim. pesupussissa tai nailonsukassa. Tälloin sora ei sekoitu multaan. Kevytsora toimii salaojittajana ruukun pohjalla, jotta kasvit eivät märkäne. Saman asian voit myös hoitaa pikkukivillä tai soralla, mutta tuolloin ruukkuun tulee painoa. Jos ruukun pohjalla on reikä, pistän sen päälle pikkukiven, ettei kasteluvesi valu ihan solkenaan ruukun läpi.

Osan kesäkukista voit talvettaa, kuten pelargonian, muratin ja verililjan esimerkiksi. Talvetuksessa kasvi vähän viileämpään tilaan, esim. varastoon, jos mahdollista. Kastelu harvoin. Esim. pelargoniat vain paranevat vuosien myötä. Keväällä helmi-maaliskuussa nostetaan kasvi valoon, vaihdetaan mullat ja siistitään leikkaamalla. Voit myös lisätä kasvia pistokkaista. Aloitetaan lannoitus.

Pelargoniat ovat kestäviä kesäkukkia, mutta jotkut lajikkeet roskaavat karistaen kukintojen terälehtiä. Pelargonioista kannattaa katkoa silloin tällöin lehtiä, jolloin kukinta paranee.

 Varjoisaan paikkaan sopii esimerkiksi verenpisara, begonia, ahkeraliisa ja orvokki. Kun orvokin leikkaa alas sen kasvettua yli, kukkii se uudelleen muutaman viikon kuluttua ja on jälleen siisti. Muratti menee varjossa myös hienosti.

Aurinkoon esim. pelargonia, verbena, petunia, neilikka, daalia ja samettikukka sopivat mainiosti. Paahteessa laventeli, portulakka ja lantana kestävät hyvin. Metsäiseen ympäristöön käyvät heinät, muratit tai vaikkapa marketat, jotta muistuttavat luonnonkukkia.

Jos tykkäät räiskyvästä, vastavärit,esim. violetti ja keltainen, korostavat toisiaan. Jos haluat hillittyä, käytä saman sävyisiä kasveja. Istutukseen ilmettä tuo, kun yhdistelet roikkuvaa ja pystyä, eri muotoisia ja värisiä lehtiä, kuten esim. koristehirssi ja muratti.

Varjokasvit ovat tumma-, ohut- ja isolehtisiä, kun paahteen kasvit ovat pieni- ja nahkealehtisiä. Noista ominaisuuksista erottaa varjon ja auringossa viihtyvät kasvit.

Tällainen tiivistelmä vielä kesäkukkiin liittyen.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: