Puutarhani aarre – The treasure of my garden

Puutarhani aarre – The treasure of my garden

Kukkamessujen blogissa on haaste. Haasteessa tulee kertoa puutarhansa aarteesta, joka jo on tai jonka haluaisi puutarhaansa. Kaikkien haasteeseen osallistujien kesken arvotaan VIP-lippupaketti (neljälle hengelle) Uudenkaupungin kukkamessuille; sisältäen pääsyliput, ruokailun, tuotekassin ja muuta mukavaa. Minun puutarhani aarre on puu: Amerikan jalopähkinä, jonka jo edellinen asukas istutti puutarhaamme.. Se antaa koko takapihalle tunnelmaa. Se varjostaa liialta kuumuudelta, sen lehvät ovat upeat. Linnut ja etenkin oravat tykkäävät siitä. Oravat saavat joka syksy aimon pähkinäannoksen. Keväällä Amerikan jalopähkinässä on pienet kirkkaanpunaiset, vaatimattomat kukinnot. Kukkimisen jälkeen puu täyttyy varmaan tuhansilla norkoilla, jotka ovat parinkymmenen centtimetrin mittaisia. Kun norkot putoavat, riittää haravoitavaa ämpäritolkulla.  Puu kasvaa nopeasti ja vaatii paljon vettä. Mikäli vettä ei ole saatavilla riittävästi, lehdet alkavat kellastua ja putoilevat. Pähkinöistä tulee joka syksy pihaamme uusia taimia. Oravat kätkevät pähkinöitä, jotka alkavat itää maan alla. Pähkinöitten pinta on todella pihkainen. Puu teettää aika lailla töitä haravoinnin merkeissä, mutta en luopuisi siitä. Se kruunaa koko takapihan. We have a big American Walnut in our yard. I don’t know if I use the right name in English, but in Finnish it’s ”American precious nut tree”. In the spring time it has small red flowers and after that maybe thousands of long catkins. The catkins are about twenty centimeters long. When they fall, I have more than enough to clean up. American Walnut needs a lot of water and if it doesn’t get it enough, it drops its leaves. In the autumn Walnut makes lemon sized nuts, which are green and resinous. Squirrels collect and hide them around the garden. I like American Walnut, because it makes a certain atmosphere with its large leaves and it gives a nice shadow. 

Taustalla vanhempi Amerikan jalopähkinä, etualalla taimi – American Walnut
Amerikan jalopähkinän lehvä – a leaf
Kasa haravoimiani pähkinöitä – nuts

30 thoughts on “Puutarhani aarre – The treasure of my garden

 1. I enjoy this tree but the squirrells plant the nuts everywhere so there are many saplings to pull up each year.

 2. Oi miten upea!
  Tosi kauniita kuvia tässä ja edellisessä postauksessa kauniista puutarhastanne! Minulla on vielä pitkä matka että saan meidän pihapiirin edes lähellekkään noin kaunista.

 3. Onko noille pähkinöille mitään käyttöä? Melkoiset lehvät teidän aarteella 😀

 4. Satu, I love you Walnut. I will find the Russian name of this tree and plant it in my garden where there is a lot of water all the year.

 5. Hieno puu! Unkarissa noita samoja on mielettömän suuria, kun on ilmastokin lämpimämpi. Olen haaveillut tuollaisesta taimesta, vaikka eipä se meidän pihaan isona mahtuisi.
  -pirkko

 6. Nyt teen tyhmän kysymyksen.. onko nuo pähkinät ihan syötäviä?
  En ole koskaan nähnyt suomessa pähkinäpuuta joka antaa sadon:)

 7. Upea on puu 🙂 ja samaa mietin kuin Susanna, että voiko noita pähkinöitä hyödyntää mitenkään.

 8. Tässä tapauksessa täytyy olla ihan samaa mieltä. Tätä puuta ennen en ihan ollut tajunnutkaan, miten suuri merkitys niillä on.

 9. I agree, Peter! What's its official name in English?

 10. No, tuota puutarhaa on tehnyt edellinen omistaja noin viisitoista vuotta ja meidän perhe kymmenen. Edellinen istutti puut ja pensaat ja pienen osan perennoista ja marjapensaista. Me on moninkertaistettu perennojen määrä ja marjapensaitten ja omenapuiden määrä.

 11. Jep, samaa mieltä. Kuvat eivät ihan tee oikeutta sille.

 12. Ainoastaan orava on toistaiseksi keksinyt niille käyttöä.. Pähkinät ovat kovia ja todella pihkaisia.

 13. Squirrels love that tree! It reminds me of palms because of its beautiful leaves.

 14. Tuo puu luo aivan ihanan tunnelman koko puutarhaan, mutta on supertyöläs. Aina siitä tippuu alas jotain. Alkuun norkot, sitten keltaisia lehtiä aina heinäkuulta alkaen, jos on kuivempi tai tuulinen kesä. Sitten elokuussa alkavat pähkinät pudota. Oravat hakevat niitä urakalla ja silti niitä jää haravoitaviksi. Lopulta kaikki muut pihan pensaat ja puut ovat pudottaneet lehtensä ja piha haravoitu, kun tämä pähkinäpuu lopulta raaskii luopua omistaan. Tuuli heitteleekin niitä oikein kunnolla ympäri pihaa. Vasta kunnon hallayö saa puun tyhjäksi.

 15. Hyvä kysymys! Ilmeisesti ovat, koska orava niitä himoaa. Itse en osaa niille tehdä mitään. Ovat mielettömän kovia ja pihkaisia. Kädet jäävät ihan tahmaan, kun niihin koskee.

 16. Orava osaa, minä en. No, taimen niistä saa kasvatettua, jos haluaa. Pitäisiköhän pitää pähkinäarpajaiset syksyllä ;O)? Hii!

 17. Kyllä. Tulee mieleen palmun lehvät ja puu on luonnossa upea. Kuvat eivät tee sille lainkaan oikeutta.

 18. Voi mikä aarre, aivan mahtava puu vaikka tuottaakin vähän vaivaa.

 19. Todellinen aarre, kaunis 🙂 muutenkin nämä puutarhakuvasi ovat aarteita.

 20. Samaa mieltä. Mulla on taimi varalti kasvamassa, jos tuolle isolle käy jotain, kaatuu myrskyssä tms.

 21. Puusi on komea. Kiinnostava ja siksi kysyn, tiedätkö, miten pohjoisessa se voisi tulla toimeen? Lehdet muistuttavat hieman saarnin lehtiä.
  Minulla oli aiemmin hieman vastaavanlaisesti työtä antava kaunis puu, poppeli.

 22. Onpa mahtavat lehdet! Kiva, kun kuvassa on käsi vertailun vuoksi. Olisipa mukavaa, jos nuo pähkinät olisi syötäviä. Riittäisi einettä 🙂

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: