Taimet kasvavat – Seedlings are growing

Taimet kasvavat – Seedlings are growing

Olen kyllä vielä pahassa lirissä noitten taimieni kanssa. Kaikki ikkunalaudat ovat purkkeja pullollaan. Minun piti ostaa toinen hyllykkö Ikeasta, jotta saan kaikki purnukat toistaiseksi mahtumaan. Osa siemenistä on vielä kylvämättä, osa on parvekkeella kylmäkäsittelyssä. Huomasin muuten, että kelmun alla yksi laventeli on jo itänyt parvekkeella. Mitäs sillekin pitäisi tehdä? Täällä sisällä härkäpavut ovat jo puolimetrisiä ja minulla on niitä varmaan tusina. Yksi daalia on kohta metrin korkea. Mitä sille pitää tehdä? Pitääkö se katkaista? Koulittuina on kymmenittäin samettikukkia ja tomaatteja. Koristekurpitsat ovat jo niin isoja kuin keväällä torilla myytävät kurpitsantaimet. On vain yksi pikku ongelma. Ulkona on pakkanen ja lunta enemmän kuin laki sallii. Minun pitää myös jossain vaiheessa saada taimet kuljetettua ehjinä Itä-Suomeen. Heh, heh.. English: I think I’ll have problems where to put all my seedlings. All the window sills are full of pots and I have some seeds in the balcony, because they’re having cold treatment. I haven’t yet sown all the seeds. Lavender is germinating under a cover in the balcony, although it’s really cold there. What should I do with it? Here indoors, broad beans are about half a meter high, and I have lots of them. One Dahlia is almost one meter. What should I do with it? I have dozens of Marigolds and tomatoes, pumpkins are so big that I could plant them to their final place..But there’s one problem. There are minus degrees and a lot of snow outdoors!

Tomaatteja –  Tomatoes
Härkäpapuja – Broad beans
Samettikukkia – Marigolds
Daalia – Dahlia
Freesia – Fresia
Koristekurpitsat – Pumpkins

53 thoughts on “Taimet kasvavat – Seedlings are growing

 1. No voi jestas, onpas sulla jo isoja taimia, ja niin terhakan näköisiä! Toivotaan, että saat ne kunnialla vielä sinne Itäiseen Suomeen.

 2. No sullahan näyttää jo melkein samalta kuin mun työpaikalla, kun kävin eilen siellä. Paitsi siellä on kyllä vielä miljoona kertaa enemmän kasveja 🙂
  Daalia ei välttämättä tykkää katkaisemisesta, voi olla että suuttuu, eikä tee kukkia!
  Veikkaisin, että olet vielä vaikeuksissa noiden kurpitsojen kanssa. Mun työpaikalla kylvetään ja itsekin kylvän kurpitsat ja kurkut joskus huhti-toukokuun vaihteessa vasta, silloin ne voivat olla jo alusta asti kasvihuoneessa odottamssa ulos istuttamista. Ne ovat tosi nopeita itämään ja kasvamaan. Toisaalta ne ovat niin vesipitoisia, että ne voi istuttaa ulos vasta kun varmasti ei enää tule hallaa. Vanhan kansanviisauden mukaan kesäkuun 6. päivän jälkeen.
  Sun pitää kyllä tilata erikoiskuljetus sinne Itä-Suomeen noille kasveillesi 🙂

 3. Toivottavasti kuljetus onnistuu, sillä niim upeita taimia sulla on!

 4. O you really have sown many, many plants. I suppose your Dahlias are far too early for your climate. I have not yet potted them up in my greenhouse and here in our country they only can go outside in May, second half April the earliest. Any way your windowsills look nice with all these seedlings and plants. Wish you a lot of success.

 5. Wow! Everything is doing so well in your indoor garden. I wouldn't know what you can do with it all now. Only thing I can say: Keep them inside while it's still too cold and ther's too too much snow outside. I had to think of you today while grocery shopping. I bought some seeds to sow in may, I hope the weather will be OK by then to sow outside immediately. In pots on the terrace, our garden soil is no good for sowing. Our garden is totally flooded for the moment. After all the snow, it's constantly raining now, so no garden work possible here either. I can't sow inside the house because we simply do not have the space to put it all. I have tried many years ago but it was just not doable and too dark also, so all the seedlings became week and much too long. Yours look really healthy though.
  Bye,
  Marian

 6. Hienosti ovat taimet aluillaan ja niitä onkin paljon!! Uskon, että keksit keinon, miten taimet pääsevät ehjinä perille.:)

  Tuulista, mutta aurinkoista keskiviikkoa!

 7. Mahtava taimitarha. Aika monta keikkaa joudut kevään mittaan tekemään noiden kanssa Itä-Suomeen 🙂 Itse en ole vielä kyvänyt kuin latva-artisokan, jota aion kokeilla tänä kesänä koska sen kukinto on niin upea.

 8. Pääset varmaan jo toukokuussa keittelemään härkäpapuja. Muistat vain laittaa tarpeeksi korkeita tukikeppejä niille 😉 En osaa neuvoa kysymyksissäsi, olen sen verran vihreä itsekin taimikasvatuspuuhissa.

 9. No jo on sulla kevät pitkällä.
  Nyt vain lämpöä pyytelemään.

 10. Hyvä, kun sanoit tuosta daaliasta. Olisi kohta saattanut latva lähteä! Kun en ole ikinä ennen kasvattanut mitään siemenistä, en tiennyt, mikä kasvaa nopeasti ja mikä hitaasti. On ollut aikamoisia yllätyksiä suuntaan ja toiseen…

 11. I didn't realize that some of the Dahlias germinate so quickly. Some of them haven't at all. Difficult!

 12. I think I'll be soon living in a jungle! It's difficult. Some seeds germinate so quickly and others don't at all. How can you know that in advance? Well, I didn't. This is the first time I have any seedlings. (Probably the last as well.. ;O)

 13. Aurinko paistaa ja taas tuulee melko kovaa ja kylmästi…

 14. Pääsiäiseksi otan pavut mukaan. Äitini saa kastella niitä meillä käydessään.

 15. Ostin tukikepit ja vielä on ostettava lisää. Ei ole helppoa siemenestä kasvattaminen. Pitäisi tietää jotain jo etukäteenkin.

 16. Tulisikin sitä lämpöä, vaan eipä näy! Tuulee vaan kylmästi!

 17. Täysi viidakko hyvää vauhtia kasvamassa:) Kohta joudutte tilaamaan erikoiskuljetusauton…

 18. Oh Satu, you've got a lot of wonderful plants started! As long as they look healthy and are getting enough light they should be fine until it's warm enough to plant them outside. You may not have any space left for people in your apartment for a while 🙂

 19. Oijoijoi! En ole kylvänyt vielä mitään… En minäkään menisi daaliaa katkaisemaan. Pitäisi vain toivoa, että tulisi hiukan lämpimämpää ja pian, että saisit purnukat edes vähäksi aikaa parvekkeelle. Pavut ovat varmasti ne ongelmallisimmat tuosta porukasta. Laitoin joskus itse jotain köynnöstävää krassia liian aikaisin kasvamaan enkä saanut niitä sitten pidettyä monta kuukautta hengissä sisätiloissa. Ennuste ei ole oikein hyvä papujen suhteen. 🙁

  T. Sari

 20. Hello!
  Soon, your home will be a jungle.
  Some plants wysiałaś too early.
  Tomatoes were sown on 1 March.
  Peppers in February.
  Dahlias, freesia, marigolds, Tagetes yesterday I thought.
  I always have my seedlings. So I'm doing for a few years
  sown in April, basil and lettuce.
  Beans, cucumbers and beans after April 25.
  I stick to the ground after 15 May.
  We have frost and everything can be destroyed.
  I'm sorry I have not written comments. I came back home late.
  Lots of responsibilities.
  I send greetings.
  Lucia

 21. Ihanaa vehreyttä teillä:)) saatte jo toukokuussa syödä härkäpapuja ja laitat sit uudet kun pääsette itä-suomeen. mulla on vieläkin kaikki siemenet pusseissa!

 22. Hienosti on lähtenyt sinulla taimet kasvamaan. Ihanaa vihreyttä.

 23. Sinullahan on siellä komeat kasvustot. Laventelinalkusi sinun kannattaa tuoda sisätiloihin, jos se on taimettunut. Ei kuitenkaan vielä aurinkoon vaan mieluummin valoisaan ja viileään. Daalian voit huoletta latvoa, sillä silloin se lähtee haaromaan katkaistusta kohdasta ja koko kasvista tulee tanakampi ja tuuheampi. Katkaistun latvan voit kokeilla istuttaa hiekansekaiseen multaan ja saat siitä onnistuessasi uuden alun. Mahdollisimman valoisa ja viileähkö paikka olisi tässä vaiheessa daaliallesi hyvä, sillä liian lämpimässä ja vähässä valossa taimista tulee pitkiä ja honteloita. Karaise taimet toukokuussa ennen ulos vientiä ja totuta pikkuhiljaa ulkoilmaan. Daalia ei siedä yhtään pakkasta ja ne kannattaa istuttaa ulos vasta, kun yöhallat ovat varmasti ohi. Olen vuosikymmenet kasvattanut ja talvettanut daalioita ja minulla on esim. vanhakantainen äidiltäni aikoinaan peritty daalia, joka on ollut minulla jo vuosikymmenet ja kulkenut suvussamme ainakin 70vuotta. Ihmettelen suuresti kommenttia, jossa daalian latvomista ei suositeltu.

 24. No on siellä oltu ahkeria! Minä tuppaan ostamaan kasvit "valmiina" puutarhakeskuksesta :-O Mies aina joskus yrittää kasvattaa jotain ihan siemenistä & taimista. Välillä paremmalla ja välillä huonommalla onnella 🙂

  t. Katja

 25. Komiat on kasvustot! Osa tosiaan taitaa olla vähän etuajassa, mutta jos vaan saavat valoa riittävästi ja eivät ole kovin lämpimässä niin luulisi niiden pärjäävän. eihän tässä pitäisi enää niin kauan olla kun sais esim. kasvihuoneeseen kasveja, tuo keli vaan on ajan kohtaan nähden nyt niin turkasen kylmää:(

 26. Wau, mikä taimiviidakko! Ps. Minkäniminen tuo Ikeasta hankkimasi hyllykkö on? Yritin sellaista kerran liikkeessä tiirailla, mutta en löytänyt.

 27. Tobie trzeba już szybko wiosny, bo jak nie przyjdzie, to będziesz miała ogród w domu. Pozdrawiam.
  Sinun täytyy olla nopea keväällä, koska sillä ei tule, niin sinulla on puutarha kotona. Yours.

 28. Tukikeppejä vaan avuksi ja taimet suht tiivisti pakattuna,vaikka pahvilaatikkoon. Eiköhän ne siten hyvin kulkeudu paikasta toiseen.

  Jos kylmäkäsittelyssä olevat siemenet itävät ne voi nostaa sisälle.
  Jos taas tomaatit venähtävät ne voi istuttaa syvemmälle,niin kasvattavat sitten juurta siihen multaan upotettuun osaan.

 29. Joo, täällä varsinainen plantaasi sisätiloissa.. Näkymät ovat kieltämättä komeat tästä asunnosta.

 30. Part of the seedlings I'll take to Eastern Finland next week. My mother will water them. Maybe I can plant them out and into the greenhouse in May.

 31. Minä katkaisin. Saa nähdä, mitä käy! Latvan laitoin multaan. Jossain ohimennen joskus kuulin tai luin, että daalian voisi kasvuvaiheessa katkaista. Nyt se on kokeiltu!

 32. Don't stress with comments, Lucia. You visit when you can, have time and want to. Yes, I have a little jungle here inside. I hope the weather will get warmer and I can get a part of my seedlings outside to the balcony.

 33. Onneksi en kylvänyt kaikki papuja! Jos nämä menevät pieleen, on vielä siemeniä.

 34. Pitää olla sisällä vihreää, kun ulkona ei ole. Välillä jo tuntuu, että onko meillä koskaan kesää…

 35. Vasta yksi laventeli oli vihreänä. Kiitos, Kruunuvuokko neuvoistasi. Ovat enemmän kuin tarpeen ja arvostan todella niitä! Katkaisin daalian latvan ja pistin sen multaan. Pitääkö mullan olla kovinkin märkää? Mulla oli takaraivossa ajatus, että daalian voisi katkaista ja siksi sitä kyselinkin. Jokin aika sitten kuulin tai luin jostain mielestäni daalian katkaisusta. En vaan ollut enää varma, kuvittelenko koko jutun vai voiko niin tehdä. Eka kerran mulla on daalioita tai yleensä mitään kasvatuksessa, joten olen ihan tumpelo!

 36. Eka kerran minäkään mitään siemenistä kasvattelen. Ihan jännää ja aika opettavaista puuhaa..

 37. Ikkunalaudoilla on viileää ja todella valoisaa, joten olojen pitäisi olla sopivat.

 38. Lerberg. Vantaan Ikeassa löytyi hyllystä 13 ja kohta 23, jollen väärin muista. On edullinen, alle 20 euroa, ja ihan nätti. Ajattelin laittaa myöhemmin hyllyt kasvihuoneeseen, jahka joskus sellaisen uuden ja isomman saan.

 39. Yes, when the weather allows, I'll plant my seedlings outdoors.

 40. Noita venähtäneitä tomaatteja ja tsinnioita olen pariin otteeseen jo siirtänyt tilavampiin pyttyihin ja yrittänyt upotella varsia multaan.

 41. Satu, kysyit pitääkö pistokkaalle mullan olla kuinka märkää? Kastele multa normaalisti ja laita sitten purkkin päälle vaikka reijitetty muovipussi ja siirrä purkki valoisaan, mutta ei aurinkoiseen paikkaan. Seuraa, ettei kosteutta tiivisty pussiin sisälle liikaa. Blogissani on juttua daalian kasvatuksesta, joten käyhän kurkkaamassa.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: