Keväinen puutarha – Vernal garden

Keväinen puutarha – Vernal garden

Raparperia (ja kotilorakeita..) – Rhuburb (and Ferramol..)
Perunaa ja valkosipulia – Potatoes and garlic

Pihalla on jo monenlaista pientä kukkijaa. Krokukset lopettelevat kukintaansa, tetet kukkivat täyttä häkää, samoin kevättähdet ja sinililjat. Esikoissa on nuput. Monet perennat ovat jo nousseet näkyviin ja paljon on vielä näkymättömissä. Raparperi puskee esiin hyvää vauhtia. Kasvihuoneessa ämpäreihin istuttamani valkosipulit ja perunat ovat jo työntäneet vihreää vartta. Saadaankohan pottuja juhannuksena? Olen aloittanut jokavuotisen taisteluni lehtokotiloita vastaan. Tänä keväänä otin erityisen järeän alun. Kotilorakeita on mennyt viitisentoista kiloa. Olen ripotellut sitä rajoille, komposteihin, pensaitten juurille, perennapenkkeihin. Kuolleitten kotiloitten kuoria olen noukkinut, yhden olen löytänyt elävänä em. raekuurin jälkeen. Yksi kotilo munii nelisenkymmentä munaa kahdessa viikossa. Viime kesänä kotilot lisääntyivät reippaasti poissaolojeni ja sateitten takia. Tänä kesänä olen kotona ja kotilot saavat kyytiä. Rakeitten lisäksi olen ripotellut kahvinporoja ja tuhkaa. Alustavasti olen mieheni innoittamana ilmoittautunut Avoimiin puutarhoihin 4.8. Voi olla, että iskee vielä paniikki. Puutarha on mullin mallin ja hommaa on ihan tuhottomasti tehtävänä. Saa nähdä, miten tässä käy… English:  Outside there is already a variety of small bloomers. Crocuses are finishing their blossoming, daffodils bloom in full swing, and the stars and the blue bells. Primroses have flower buds. Many perennials have already risen and much remains unseen. Rhubarb is growing. I have planted garlic and potatoes and they have already pushed the green stems in the greenhouse. Will we have some potatoes in midsummer? I have started an annual battle against the grove snails. One snail lays forty eggs in two weeks, so they increase quickly. This spring, I took a particularly robust start. I’ve used Ferramol-granulates about fifteen pounds. I scattered the borders, compost, bush roots, perennial beds. I’ve picked up dead snails, one I have found alive after the above-mentioned operation. Last summer, snails wan the battle because of the continuous rain. This summer I will get rid of snails. I’ll scatter the ashes and coffee grounds as well.

38 thoughts on “Keväinen puutarha – Vernal garden

 1. hienosti on kukkia sielläkin, meillä ollaan seudun kylmimmässä paikassa, radiossa niin sanotaan. Mutta jospa lämpenis ennenpitkää ja kasvaisi kukat täälläkin.
  Minua kiinnostaisi ne kotilot (kuoret ja elävätkin) ja niiden munat. Saisitko niistä kuvia yhtään otettua? Että tietäisi mitä etsiä ja hävittää 😉

 2. Hello!
  It's nice to be back with you.
  I've missed you.
  I was on a short vacation.
  Your spring flowers are beautiful.
  I am glad that I can once again admire them.
  I send kisses and greetings.
  Regards Mickey.
  Lucia

 3. Kiva juttu, sittenhän mä tulen sua sinne moikkaamaan, kun ovet aukeaa.
  Etanoita on myös meillä ja mä päätin kanssa, että mun kasvejahan ette syö. Tuhkaa tuon mökiltä viikonloppuna, nyt kun ei ollut muuta niin laitoin niitä kahvinporoja, mutta jäi vähän epäselväksi, laitetaanko ne käytettynä vai suoraan kahvipakestista sinne maahan? Mä ripottelin heti pari suodatinpussillista jo käytettyjä kahvinporoja. Mulla on ollut sekä eläviä että tyhjiä kuoria, että mä inhoon niitä.
  Voi Miki-poika kun istua töröttää siinä niin omissa oloissan, onks tossa joku raja, minkä yli ei saa mennä.?Hih..toinen, suloinen Miki.
  Meillä Väinö lutraa järvessä jatkuvasti kun ollaan mökillä, ihan pelottaa milloin se saa sen vesihännän, on kivulias mutta vaaraton, mun aikaisemmilla noutajilla on ollut sellainen. Häntä roikkuu alaspäin ja on kovin kipeä.Mutta menee ohi ja se tulee kylmästä vedestä.
  Mulla on melko autiota vielä kukkapenkeissä, ihmekkös tuo, kun vasta viime syksynä penkit perustin, mökillä olis niin paljon hommia että meinaa alkaa jo huolestuttamaan, mitä kaikkea sitä tänä kesänä kerkeää tekemään.
  Aurinkoa päiviisi ja rapsutukset Mikille.

 4. Voi , kotilot lisääntyivät täälläkin viimekesänä . Mistä ostat niitä rakeita ?
  Teidän puutarha on kaunis , hyvä että osallistut avoimiin puutarhoihin . Puutarhastasi saa varmaan vinkkejä ja ideoita moni ;D

 5. It is very hard to win the battle with the snails – but I hope you are successful.
  Rhubarb pie will soon be on the menu, and how lovely to see your spring flowers emerging from the ground.

 6. Ovat niin inhoja, etten ole kuvannut. Googleta kuvahaulla lehtokotilo. Se on etana, jolla on mökki selässään.

 7. Thank you for your kind words, Lucia! Have a happy week!

 8. Tervetuloa, jollen hätäpäissäni peru koko juttua.., no en kai. Nyt kun tuota pihaa katsoo myllättynä, on vähän epätoivoinen olo.

  Minä olen käyttänyt käytettyjä kahvinporoja. Nyt kannattaa torjua niitä kotiloita oikein urakalla ennen kuin pääsevät vauhtiin.

  Mikki ei ole vielä ikinä uinut. On melkoinen puutarha-apulainen. Minä kaivan maahan ja Mikki kaivaa ylös.

 9. Rakeita on Prismassa, rautakaupoissa ja jopa netissä. Hoitavat homman tehokkaasti, mutta niitä pitää ripotella useamman kerran kesässä ja ovat melkoisen kalliita.

 10. Onnea kotilotaistoon!!

  Ihanaa edes muiden blogeissa nähdä,että sipulikukat kukkivat 🙂

  Siinä on hyvä haaste pistää puutarha kuntoon,kun on ilmottautunut tuohon tapahtumaan mukaan. Harmi,kun välimatkamme on näin pitkä;livenä kuitenkin kaikki näyttää niin erilaiselta kuin kuvissa.

 11. Luulisi, että jonkinmoisen niskalenkin saisit kotiloihin noilla voimakeinoilla! Kiva, että ilmoittauduit siihen elokuun tapahtumaan!

  T. Sari

 12. I really love looking at all those lovely spring flowers that you have lovingly planted. And is that Miki? He has grown so big!

  I'm also having a tough time with the snail population in my garden. They must have laid millions of eggs for them to always make their presence felt despite the chemical warfare that I waged on them sporadicaly.

 13. Great to see your garden coming alive and green Satu! You must be so very glad after a long winter.
  Those snails…. I hope you win the fight.
  Bye,
  Marian

 14. How exciting to see your garden bursting with life again! Soon it will be summer and everything will be green dotted with beautiful blooms! Happy Tuesday, Satu!

 15. My friend got a duck whose job it was to eat all the snails in his garden!

 16. It's wonderful to fight against the snails. There are a lot of them in my garden after rain too. I put inverted bucket near flowers and over the night snails collected under the a bucket.
  Next week I will go to Kotka and want to buy Ferramol as well. Where is it sold: in gardeners centers or any household shops?

 17. Suloisia orvokkeja! Blogissani on sinulle tunnustus, ole hyvä:)

 18. Voihan kotilo :/ Toivottavasti saat niistä yliotteen tänä vuonna! Sulla on kyllä aikamoinen "työmaa" siellä blogisi perusteella, mutta eihän sen pihan tiptop tarvitse ollakaan. Puutarhaihmiset ymmärtävät kyllä ja toisaalta myös keskeneräiset rakenteet kiinnostavat varmasti monia.

 19. Great to see your garden is coming into bloom. I am jealouse about your size of your garden. How beautiful it will be during the summer.
  Have a wonderful evening Sadu.

 20. Kotiloita on viime vuosina ollut tavattomasti monessa paikassa. Erikoista, että ovat nyt niin levinneitä.

  Meillä niitä ei yhdentoista asumisvuoden aikana ollut alkuun ollenkaan, vasta nyt parin viime vuoden aikana. Aamullakin näin niitä pitkin taloyhtiön pihaa.

 21. Yes, snails are difficult to beat.. I love rhubarb pie!

 22. Joo, kuvissa näyttää paremmalta.. ;O)! Onnea taistoon tarvitaan, ja sitkeyttä sekä rahaa. Ne rakeet ovat aika arvokkaita, kun niitä menee paljon tuonkin kokoiseen pihaan.

 23. Toivotaan kuivaa, vähäsateista kesää ja pakkastalvea. Ne auttaisivat kotilotaistossa.

 24. I wish you luck with your battle as well. Yes, Mickey has grown a lot!

 25. Thank you, Peter! I've been waiting for summer so much – as you know!

 26. A duck would be needed! I wonder, what Mickey would say…

 27. It's sold in Prisma, garden centers, K-Rauta and so on. It's sold in internet as well.

 28. Meinaan ja yritän saada pihan kuntoon. Onhan tässä vielä aikaa. Se vaikeuttaa, että "voimamieheni ja kasvihuoneasentajani" on viikot Helsingissä.

 29. Thank you for your kind words, Marijke. A big garden is nice, but there's a lot of work.

 30. Sama juttu. Kun muutimme, niitä ei ollut. Alkuun niitä oli lähimetsässä, sitten naapurissa ja nyt yrittävät muuttaa meillekin. Eka kesänä oli ehkä yksi, seuraavana kymmenen ja viime kesänä kymmeniä. Nyt niiltä lähtee nirri, mikäli pystyn asiaan vaikuttamaan!

 31. Kauniita orvokkeja,kotiloita löytyy täältäkin miten ne on aina yhtä inhottavia.Aurinkoisia päiviä rapsutuksia Mikille ♥

 32. Kotilotaistelu menossa itselläkin. Eilen keräsin aamulla ennen töihin menoa 213kpl pihaltani.. =( Pakko pistää myrkyt kehiin.

 33. minulle nuo kotilot ovat uusi tuttavuus, piti ihan googleetta asiasta. ja nyt pitää vain toivoa et pysyisivätkin kaukana vaik jossain kehuttiinkin maittaviksi. tsemppiä elokuun avoimiin päiviin, kaikki on niin hyvällä alulla et luulenpa sinun saavan puutarhan loisto kuntoon elokuuksi. tavoitteita on hyvä olla, ne tsemppaa kummasti:))

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: