Kun meikä virkkaamaan alkoi…

Kun meikä virkkaamaan alkoi…

No, niin. Meikä päätti opetella virkkaamaan vanhoilla päivillään.

Taustatietona kerrottakoon, että olin alakoulussa kässäopen kauhu. Neuleet olivat hikisiä, puikot vääntyneitä ja sormet kipeinä. Kesken neulomisen saatoin unohtaa, mihin suuntaan olinkaan menossa. Käykö teille niin? ;O) Ja virkkaus ei sujunut yhtään paremmin. No, olenhan sittemmin oppinut kohtuullisesti ompelemaan, joten kyllä virkkauskin varmaan sujuisi. Niinhän sitä luulis! Yllä kuva kassista, jonka päätin toteuttaa. No, eiku lankakauppaan!

Ostin langat ja koukun. Rahaa paloi… Mutku ei. Sormet ei taivu, en näe lähelle mitään ja ohjeistakaan en tajua mitään. Miksei niitä tehdä suomeksi? Haloo!

Tässä on sitten ”plään bii”(suunnitelma 2)! Kun ei kerran kassi onnistu, jos tekisin vaikka tyynyn. Hain kaupasta tällaisen selkokielisen? afrikankukan ohjeen. Ei siitäkään tullut mitään.

Äitini jaksoi opettaa minua kolmen kukan verran ja siihen se homma tyssäsi. Mut on mulla nyt kassillinen kauniita lankoja… Niin, ja nuo kukat eivät siis ole minun tekemiäni.

68 thoughts on “Kun meikä virkkaamaan alkoi…

 1. 🙂 kuulostaa niin tutulta nuo koulu kokemuksesi, just tuollainen olin miekin. Vielä neljä vuotta sitten osasin virkata vain patalapun, joka kupruili keskeltä ja lerpotti reunoilta, mutta mie päätin että opin tän salatieteen. Edelleenkään en osaa virkata kirjotetuista ohjeista, ne ovat hebreaa, mutta kuvista ja mallista tekeminen sujuu jo ja ihan omasta päästäkin osaan jotakin tehdä.
  Älä siis luovuta, aloita siitä patalapusta.

 2. Perusneuletta osaan neuloa ja virkata mummoneliöitä, mutta siihen se jääkin. Kokeilin itsekin kerran tuota afrikantähteä, mutta ei onnistunut.. Kassi olisi kyllä hauska toteuttaa, niinkuin tyynykin tai vastaava.. mutta ehkä keksit jotakin muuta..oletko itse kokeillut mummoneliöiden tekoa..? ne on helppoja..

 3. Niin kai pitäisi. Olen minä joskus kouluaikojen jälkeen saanut villapaitojakin neulottua, kun joku muu on "suomentanut" minulle ohjeet. Mut tuo virkkaus on ihan hepreaa..

 4. Älä heitä vielä virkkuukoukkuasi kaivoon, kyllä se siitä. Ohjeet ovat salatiedettä, mutta kyllä ne hiljalleen avatuu, katso vain mallia ja sovella ja ainahan voi purkaa ja tehdä uudelleen. Tsemppiä!

 5. Hah-hah… Vaikuttaa niin tutulta… En osannut lapsena kässätunneilla mitään ja aikuisiällä yritin taas opetella. No, eihän siitä mitään tullut. Rahaa meni ja lopulta annoin langat sellaiselle, jolta homma käy…

 6. Netistä löytyy paljon videoita ja ohjeita virkkaukseen, joissa vaihe vaiheelta käydään läpi perussilmukat.
  Esim. Punomosta ja Viivin virkkausnetistä löytyy kattavaa tietoa virkkauksesta ja ohjeet ovat selkeitä ja hyvin ymmärrettäviä. Videoita myös löytyy runsaasti eri hakusanoilla ja niissähän on se hyvä puoli, että niitä voi aina kelata uudestaan, jos jokin kohta virkkauksessa ei heti aukea ensi yrittämällä.
  Nyt vain kokeilemaan ja tutustumaan virkkauksen mielenkiintoiseen maailmaan.

 7. Feliz 2015 que todos tus sueños se conviertan en realidad, Besos

 8. Äläs nyt vielä periksi anna! Kokeilehan vielä kerran, vaikka tällä ohjeella:
  youtube.com/watch?v=_gmqY7KAvyw

 9. Oi ei! Oletko kokeillut isoäidinneliöitä, ne on helpohkoja? Varmasti sinäkin ne opit! Noista afrikkalaisista olen kuullut että ovat vaikeita…
  Noin ihanat langat ei saa mennä hukkaan, 🙂

 10. Isoäidin neliöt opettelin netistä löytyneellä ohjeella vaihe vaiheeltä. Siitä on nyt 3 vuotta. Silloin ajattelin tehdä itselleni sellaisen joululiivin. Oliskohan lanka ollut 7-veljestä tai vastaavaa. Muutaman neliön sain tehtyä, sitten heräsin öisin siihen, että kasvojani kutitti kamalasti. Niin kävi muutamana yönä. Lopetin neliöiden teon siihen. Sitten ajattelin, että teen valmiista lapuista tyynyn. 2 vuotta sitten ostin kankaan ja sisätyynyn. Kaikki laput odottavat edelleen korissa. Tosin pari lappua pitäisi vielä saada aikaiseksi, että niistä tyynyn etupuolen saisi. Huoh. Syyslomalla aloitettu sukka odottaa korissa, että purkaisin sen ja aloittaisin uudelleen. Inspistä odottelen.

 11. Tutulta kuulostaa. Helpompi kuvio, niin ehkä pääsee paremmin alkuun. Tosin en minäkään kukkia virkkaa, mutta kokeilin joskus helppoja malleja ja onnistui. Sen pidemmälle ei touhu vienyt. Ehkä joskus, kun kiikkustuolissa istun 🙂 Kauniit langat odottavat, joten harmi jos jäävät käyttämättä.
  Ellet sitten virkkaa jotain muuta.

 12. Älä heitä vielä kirvestä kaivoon, vaan jätä muhimaan ja kokeile uudelleen. Liisa

 13. Jukra kyll mua huvittaa vaikka ei saisi..
  Mun on käynyt toisinpäin ja se on ihan hullu juttu. Kouluss kässä 9 tai 10.
  Auttelin toisia virkauksissa ja varsinkin ompelussa. Vielä parikymppisenä osasin ommella pojallenikin
  vaatteita ja kutoa sukkia. Nyt en osaa kerrassaan mitään! En virkata, en kutoa..juuri ja juuri verhon käänteet ommella. Ei tätä vanhuudenkaan piikkii voi laittaa koska tämä alkoi jo kolmenkympin hujakeis.

 14. Päätit sitten saman tien aloittaa oikein vaativasta mallista? 😉
  Vähän pienemmillä kehitystavoitteilla juttu voisi olla paljon motivoivampaa…

  Ei ollut käsityö minunkaan juttuni koulussa. Eikä mikään muukaan käden taitoa vaativa asia. Neulomaan olen opetellut myöhemmin koulukokemuksista huolimatta 😉

 15. Aloitit sitten tosi helpolla? Ei pidä ensimmäiseksi ottaa liian haasteellista.

  Mulla on koulusta tosi karmeet kokemukset hitleritason opesta, enkä tokan luokan jälkeen koulussa puikkoihin tarttunut, äiti teki kaikki mun koulutyöt. Sitten myöhemmin sattumien kautta aloittelin uudelleen ja tässä ollaan, ihan addikti. Mies jo tunnistaa kun alan levottomana kiehnäämään tuolissa ja sanoo, että kohta taas puikot kolkkaa….
  Kyllä se siitä, mutta alota helpoista, isoäidin neliöstä ennemmin kuin afrikan kukista, niistäkin tulee kiva kassi:)

 16. Ihana malli ja kauniit, keväiset värit olet löytänyt… eiku jatkamaan vain 🙂

 17. Kuten ylläkin pari jo mainitsi suosittelisin kanssa isoäidinneliöitä. Vielä ei kannata heittää virkkuukoukkua kaivoon.

 18. Älä anna periksi!!!! Kaikki uuden opettelu vaatii aikaa. Minä kuvittelen olevani hyvä virkkaamaan, mutta kun pari viikkoa sitten rupesin virkkaamaan tölkinnipsuja, niin totesin, etten ymmärtänyt ohjeesta yhtään mitään. Ärräpäiden ja usean purkamisen jälkeen totesin, että ohjeessa oli virhe (voi silti olla, etten ymmärtänyt ohjetta ja kuvia oikein). Joten virkkasin omalla tyylillä ja hyvä tuli. Sitkeydellä selviät tästäkin!!!! Täältä löytyy hyviä virkkausvideoita: kallamedia.com/virkkaus/index.html

 19. Voi ei, pakko yhtyä edellisiin kommentteihin… Kyllä vähän hymy hiipii esiin, kun luin tätä postausta, vaikka ei pitäisi! Ja luulen, kuten muutkin, että isoäidinneliöillä voisi aloitella. En kyllä itsekään ole kummoinen virkkaaja 😀

 20. Tunnen niin tuskasi ja nauran samalla itselleni kun luen tätä 😀 Teen melkein mitä vaan, mutta virkkaus on jotain ylitsepääsemätöntä… Haluaisin niin tehdä ihania isoäidinneliöitä ja niistä filttejä ja tyynyjä ja vaikka mitä, mutta kun ei niin ei.

 21. Harjoitus tekee mestarin Satu:)
  Kauniita lankoja olet ostanut:)

 22. Se ei ole niitä helpomipia virkata tuo afrikantähti. Ja varsinkin noin monella värillä. En minäkään ole sitä tehnyt kuin muutaman kokeeksi. Oisin minäkin ehdottanu tuota isoäidinneliötä aluksi. Kyllä se siitä alkaa sujua. Älä luovuta!

 23. Satu, ihanuus <3 Hymy oli herkässä lukiessani postaustasi <3
  Minä en virkkaa, en ole koskaan virkannut, neulon ja ompelen kyllä, tyttäreni virkkaa ja kyselee aina neuvoja ja minä neuvon (olen oikein hyvä neuvomaan, vaikka missä…) ja hän tekee ja taitavasti tekeekin. Itseoppinut kun on, ärräpäitä on kuulunut, isoäidin neliöistä kaikki sai alkunsa, eli minäkin suosittelen sinua aloittamaan niistä : D
  Kerrottakoon, että ostin jokin aika sitten itselleni virkkauskirjan, jossa on ohjeita sataan virkattuun pitsikukkaan ja kuvittelen jo mielessäni, kuinka ensi kesänä istun pergolassa kauniina kesäpäivinä ja virkkaan ihania pitsikukkia : D : D : D

 24. kodinkuvalehti.fi/artikkeli/suuri_kasityo/neulonta_ja_virkkaus/nain_virkkaat_afrikankukan_virkkausmerkit

  kodinkuvalehti.fi/artikkeli/suuri_kasityo/neulonta_ja_virkkaus/nain_virkkaat_afrikankukan

  Näissä kahdessa linkissä on kirjoitettu ohje kys.kukkaan.

  Jos haluat kukkakassin, tee se. Tee lopuista langoista mummoja!

 25. Its all so beautiful, and you make so much fun , in all you do!
  love
  tweedles

 26. Sama juttu täällä koulun käsitöiden suhteen. Ei viitsinyt ope edes yrittää enää mun kanssani, kun kaikesta tein susia. Mut nyt kun saan tehdä ihan oman pääni mukaan, sujuu virkkaaminen etu ja takaperin 😉 Ompelukoneen kanssa en ole vieläkään ystävystynyt.

 27. Kyllä on valtavan hienoja virkkauksia. Olet kyllä oikea luonnonlahjakkuus, jos tosiaankin on niin ettet aiemmin virkkuuhommia ole harrastanut. Toi virkkuuhomma on kyllä semmoista, että vie mennessään :).

 28. Voih kyllä sinä opit kun vain sitkeästi yrität!! Minullakin on vaikeuksia monesti ohjeiden kanssa kun olen vasenkätinen ja ohjeet ovat tietty aina oikeakätisille. Ostin juuri alesta kirjan jonka ohjeilla voi virkata vaikka minälaisia kukkia ja niiden lehtiä<3 Ajattelin kirjoa niillä jonkun tyynyt päällisen, jos nyt tosiaan pääsen siihen asti;D

 29. Minulla oli käsitöissä kutonen, enkä vieläkään osaa mitään.

 30. Happy and blessed new year!
  I wish you all the best!
  Hugs,
  Joanna ( syros2js.blogspot.com)

 31. Oi Satu, minä kun olen ajatellut, että saat käsissäsi kaiken kukoistamaan… kukat, kankaat, virkkaukset, neulomiset! Ja virkata et osaa. Uskoisinko tuohon lainkaan? Kuvittelisin, että onnistut, kun vain sitkeästi yrität. Sitäpaitsi tuo laukku on tosi sievä! Yrittänyttä ei laiteta!

 32. Hehhee 😀 :D. Kässopen kauhu 😀

  Tuli ihan mieleen kansakouluajoilta ystäväni, joka patalappua tehdessä virkkasi muovikassillisen ketjusilmukoita, kun ei osannut "kääntää" 😀

  Ei onnistuis virkkaus multakaan enää. Ei ainakaan afrikankukka :). Mutta kauniita lankoja on kiva hypistellä.

 33. Harmi, ettei virkkaus onnistunut. Langat ovat minusta tosi ihania. Joskus jopa langat ovat niin kauniita, ettei niistä raaskisi tehdä mitään.

 34. Pitänee vielä yrittää, jahka saan lähilasit. Puolisokeana homma oli ihan mahdotonta…

 35. Minuakin nuo villalangat kutittavat. Tuo lanka on merseroitua puuvillaa.

 36. Kai se on neliöihin tyydyttävä. Kyllä kukat olisi kauniimpia…

 37. Kun ei oikein hermot kestä harjoittelua. Pitäisi osata heti!

 38. Eivät ole minun tekemiäni nuo kukat. Valitettavasti.

 39. Hih. No, kaverisi pisti vielä paremmaksi! Sain sentään patalapun aikaan, joskin vähän vinon..

 40. Joo, mulla oli haaveena oikein karkkivärinen kassi.

 41. Minä rupesin neulomaan syksyllä elämäni ensimmäisiä villasukkia ystävälle joululahjaksi. Homma eteni ihan hyvin siihen asti, kunnes tuli se kantapää. No, joulu tuli ja meni, mutta sukka on edelleen samassa pisteessä. Tuskin tulee koskaan valmiiksi, mutta en jaksa ottaa siitä mitään stressiä. 🙂

  Virkkaus- neulonta- ja ompeluohjeet ovat kyllä ihan kamalia. Minulle tulee tuskanhiki jo kun näenkin semmoisen. 😀

 42. Minäkin päätin tämän vuoden tammikuussa aloittaa virkkauksen 20 vuoden tauon jälkeen ja virkata siskontytölle afrikankukka pöllön, ja ihan kuvista katselin mallia. Itse kukan teko alkuun oli ihan mahdotonta, mielestäni tein ohjeen mukaan ja ihan erinäköisiä tuli. Onneksi on suntuupi ja siellä videot, niiden avulla opettelin tekemään kukkasia. Ja kun niitä sellaisen 40 kpl tekee, niin kyllä se alkaa sujumaan. Nyt on tehty jo afikankukka hippo ja toinen puolivälissä. Olen ihan hurahtanut virkkaukseen. Niin ja mun mielestä kukka on tosi helppo tehdä, Eihän siinä tarvi tehdä kuin kuetjusilmukoita ja pylväitä oikeassa järjestyksessä.
  -Heidi-

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: