Ain laulain työtäs tee…

Ain laulain työtäs tee…

Voi tätä eloa ja iloa! Monen vuoden haaveeni toteutui. Oksasilppuri!

Sain Boschilta kokeiltavakseni AXT 25 TC -oksasilppurin. Silppurissa on turbiiniterä, joka leikkaa hyvin myös pehmytmateriaalia ja on erittäin tehokas. Turbiiniterä leikkaa, mutta samalla murskaa oksat niin, että silpusta tulee huokoista. Silppua voi käyttää vaikka kompostissa. Minulla oli tämänkertaiselle silpulle muu suunnitelma. Tähän asti olen silpunnut kaikki ohuemmat oksat käsin saksilla ja mieheni on sahannut paksummat polttopuiksi. Paksut menevät toki polttopuiksi edelleen, mutta nyt saan oksasilppurilla silputtua oksat aina 45 mm:n paksuuteen asti. Ei enää tuntikausien saksitalkoita. Jes! Voitte uskoa, että olen tästä laitteesta enemmän kuin haltioissani. Niinpä tätä testattiin hymyissä suin!

Meillä oli monta säkillistä leikattuja villiviinin oksia. Jouduin viime viikolla leikkaamaan villiviinin kokonaan alas pitkältä matkalta. Köynnös oli tullut tiensä päähän. Olipa siis, mitä hakettaa. Minä kuvasin ja mieheni käytti konetta. Mikki taustalla valvoi laatua.

Boschin sivuilla luvataan, että oksasilppuri on hiljainen. Totta. Hyvin pystyi puhumaan huutamatta. Mikkikään ei pidellyt korviaan. ;O) Luvataan myös, ettei laite jumiudu. Ei jumiutunut. Meillä ei tosin ollut nyt kovin paksuja oksia.

Silppurin mukana on kätevä työntökahva, jolla silputtavat oksat työnnetään täyttösuppiloon.

Tämä silppuri on kätevä varastoida, sillä tuo täyttösuppiloa on irrotettava. Korkeutta laitteelle jää tällöin vain 67 cm. Meillä silppuri varastoitiin autotalliin, joten mahtui hyvin muutenkin.

Silputut oksat menevät kokoojasäiliöön. Laite toimii vain, kun kokoojasäiliö on paikoillaan.

Näytimme oksasilppua laadunvalvojalle, joka nyökkäsi hyväksyvästi. Mikki valvoi toimintaamme koko ajan taustalla. Levitimme oksasilpun aitapensaiden juurelle. Kitkin ennen tätä pensaitten alustan, jospa nyt rikkaruohot pysyisivät kauemmin poissa, kun silppua on juurella.

Ai, että mie tykkään! Tästedes oksat menevät kunnolla hyötykäyttöön.

Ihan ilman ylisanoja, tämä Boschin AXT 25 TC -oksasilppurion minulle toteutunut unelma!

38 thoughts on “Ain laulain työtäs tee…

 1. Terve! Omistan samanlaisen ja olen tyytyväinen. Boschini on jo kolmas silppurini 37-vuoden aikana. Muut ovat olleet erilaisia, mutta laadukkaita nekin. Boschissa on tarkka säätö, ensimmäisenä syksynä ne eivät olleet kohdallaan, vein silppua ostopaikkaan näytille ja myyjä opasti tekemään säädöt oikein. Nyt pelittää! Ps. meillä olen minä silppurin pääkäyttäjä, puoliso vain huoltaa.

 2. Oksasilppuri on kyllä tosi kätevä. Meillä on ollut Viking oksasilppuri jo kymmenisen vuotta ja hyvin on sekin toiminut. Haketamme sillä lähinnä kuusenkäpyjä, joista saa mainiota ja hyvälle tuoksuvaa kateainesta etenkin havupenkkeihin. Toki myös oksia on tullut haketettua.

 3. Tuolla saa kyllä kätevästi oksat silputtua!
  Ja laadunvalvojakin oli tyytyväinen 😉

 4. Hih, meillä puoliso ehti ensin. Minä olin kitkemässä takapihalla, kun kuuntelin, mitäs etupihalla tapahtuu. Mies siellä silppuroi jo täyttä häkää.

 5. Oksasilppuri on kyllä kätevä ja hyödyllinen kapine. Itsellä on myös ja kannatan sen hankkimista ainakin isompiin pihoihin, missä risua ja oksaa tulee takuulla pitkin vuotta.
  Käpyjä täytyykin kokeilla, niitäkin tulee omasta takaa. Käytän käpyjä myös isojen ruukkujen pohjalla salaojitukseen ja vähentäähän se mullan tarvetta.

 6. Tuo se on kunnon kone näyttää komealta ja tekee hienoa haketta.

 7. Näppärän oloinen peli!
  Meillä on ollut yli kymmenen vuotta Stigan oksasilppuri. Joo, ihan hyvä, mutta menee herkästi tukkoon. Ja tekee niin hienoa silppua, että se alkaa herkästi homehtumaan pensaiden alla. Olenkin haaveillut ostavani joskus murskaavan pelin. Mutta kun jo yksi silppuri on, ei raaskis millään toista ostaa.
  Mutta on se kyllä näppärää, kun jotain puskaa raksii, saa oksat silputa katteeksi saman tien.
  Toi Kruunu Vuokon käpyvinkki oli hyvä!

 8. Tuollaisesta silppurista minäkin olen haaveillut.

 9. Oksasilppuri on kyllä omakotitalossa hyödyllinen vekotin. Meillä on silputtu vuosikausia kaikki oksat ja sinne se hake häviää puutarhaan. Käytän paljon haketta yhdistettynä märkään sanomalehteen katteena. Seuraavaa silppuria hankittaessa katson kyllä, että silppuri ottaa vastaan nikottelematta hiukan paksumpaakin oksaa ja tekee silpusta hienojakoisempaa, kuin nykyinen. Boschin vehkeet ovat laadukkaita, joten kiitos esittelystä.

 10. …ja puutarhasi lisää kukoistustaan! Toteutunut haave lisää motivaatiota, tosin sitä sinulta ei kyllä puutu. Mukavia hetkiä uuden masiinan kanssa 🙂

 11. Ok. Kävyillä on siis vaikka mitä käyttöä. Joo, silppuri on kyllä tosi tarpeellinen.

 12. Ok. Ai hieno silppu voi homehtua? Hyvä tietää. Meillä ei ole ennen ollut silppuria, joten kaikki on uutta. Ei siis pidä silputa liian hienoksi. Tuota käpyvinkkiä aion hyödyntää minäkin.

 13. Sama täällä. On tosi tarpeellinen. Silputtavaa meillä riittää.

 14. Minäkin yhdyn silppurin ylistyskuoroon, Hyvä peli on. Me tosin hankittiin käytettynä, mutta terien vaihdon jälkeen se on toiminut hienosti. Silppu ei riitä kyllä mihinkään. Sille on niin paljon käyttökohteita.

 15. Eipä kestä. Tämä silppuri on vuosien haave. On ihan kamalaa leikellä käsin kaikki tämän pihan oksajäte. Nyt se oli vain humps, ja homma hoidettu. Yli kymmenen vuotta olen leikellyt kaiken käsin. Hooh.

 16. Kiitos, Kirsikka. Hetket ovat taatusti mukavia. Enää ei tarvitse lukea ärräpäitä tuntikausien saksitalkoissa ja kaikki menee hyötykäyttöön. Olen tosi onnellinen koneesta!

 17. Pätevän näköinen peli! Minä vielä haaveilen silppurista, toivotaan, että haaveeni toteutuu =) Silputtavaa ja käyttökohteita silpulle kyllä riittäisi!

 18. hieno homma, aivan mahdoton ajansäästö kun saat nyt hakettaa saksimisen sijaan! meil on ollut Alko murskaava haketin varmaan 20 v, sitä sit kuskasimme aikamme kodin ja mökin väliä, kunnes kylläännyimme ja ostimme 2 vuotta sitten toiseksi hakettimeksi juur tuollaisen Boschin. mul meni aikansa ennen kuin opin sitä käyttämään, on niin tarkkaa säätöä ja haketinlaatikkokin pitää ol just eikä melkein paikoillaan ennen kuin toimii. Alko on paljon vaivattomampi käyttää ja murskaa oksista juur sopevan kokoista haketta eli jos saan valita niin käytän itse mieluummin Alkoa. Bosc toimii kyl taas paremmin hakettaessani värjäyksiä varten esim. korpipaatsamaa lastuiksi. haketta tulee uskomattomat määrät, mut sitä myös tarvitaan paljon, joten koskaan emme ole katuneet hakettimien ostamista, ovat varmaan jo itsensä tienanneet, on osto hake sen verran arvokasta.

 19. thats cool,,, we have never seen one of these.
  thank you for the review!
  love
  tweedles

 20. Ostohake on todella kallista ja kun tuo hake tuppaa aina katoamaan vuosien myötä.

 21. Okey! Nice that I could show you something new. Happy Thursday, Tweedles!

 22. Olen myös vannoutunut oksasilppurin ystävä. Tosin nyt en tänä keväänä lainannut sitä käyttööni omakotiyhdistyksemme kautta (sama merkki muuten, kuten nyt sinulla :), koska tein pihallemme lahopuuaidan. Siinä ovat nyt oksat odottamassa lahoamista. Tosin lahopuuaidasta voin myös helposti ottaa tavaraa silputtavaksi, jos siltä alkaa tuntua. Mukavia silppuamishetkiä sinulle!

 23. Hieno peli tuo oksasilppuri, ainakin itse olen tykännyt tosi paljon ko. laitteesta ja on hiljainenkin verrattuna moneen muuhun silppuriin. Tehoakin on riittävästi ja koko on kompakti säilytystä ajatellen.

 24. Silppuri on kyllä hyvä olla olemassa ja silpulle tosiaan on monta käyttöä pihassa 🙂

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: