Tehokasta lomailua

Tehokasta lomailua

Ensimmäinen lomaviikko lähenee loppuaan. Kaikenlaista on saatu aikaan, ihan koko perheen voimin. Mattoja on pesty sekä keittiöstä että olohuoneesta, siivottu koko kämppä, nurmikko leikattu ja trimmattu, kaikki kukkapenkit kitketty ja kanankakkaa heitelty, kasvari siivottu yms. Hyvä me!

Noihin kasvimaan edessä oleviin penkkeihin pitänee vielä hankkia vaikka samettikukat. Näyttää vähän tyhjältä. Huomaatkos, villiviini aidalla on jo vihertymässä? Retiisit tuolla hupun alla ovat ihan reikiä täynnä. Kirpat ehtivät ennen minua. No, tuhkaa olen heitellyt kirppojen niskaan.

Tänä vuonan olen tykästynyt tuohon rönsytiarellaan. Minusta se on nätti lemmikkien kanssa. Vasemmalla kasvaa puna-alpi. Kukat eivät ole kummoiset, mutta lehdet ovat kivanväriset. Puna-alpin takana kasvaa jonkin sortin punalehtistä keijunkukkaa. Lajiketta en tavoilleni uskollisena muista. Vastaava limenvärinen näyttää kadonneen.

Nyt on vähän taukoa Itäpolun kukkimisessa. Tuo surkimus tuossa oikealla on lumipalloheisi. Ei kuki koskaan. Paikkoja on ollut jos jonkinlaisia, vaan mikään ei kelpaa. Tulee aina jotain öttiäisiä täyteen. Taitaa olla kohta tuon pensaan päivät luetut. Sama juttu jasmikkeella.

Länsipolulla on alkanut operaatio ”Sammal”. Meidän nurmikko (se vähä, mitä on jäljellä) on rikkaruohoja ja sammalta. Sammalta olen nyt siirrellyt tähän kivien lomaan. Minusta olisi kiva, jos sammal viihtyisi tuossa ja maisemoisi noita kiviä. Sopisi hyvin noitten kotkansiipien kanssa.

Kaikki tämän polun varren orvokit ovat löytöjä eri kukkapenkeistä. Hyvin ovat orvokit siementäneet aiempina kesinä. Nuo pallukat vasemmalla ovat jotain sinistä tädykettä muistaakseni. Atsalea niitten takana yrittää aloitella kukintaansa. Aika ankealle vielä näyttää. Pitää keksiä jotain…

Vihdoin nuo kuunliljat tuossa oikealla alkavat nousta. Tukiraudat toimivat esteinä Mikille. Tuohon kyltin juurelle nousee tuoksumiekkaliljoja.

Kasvarin edessä kukkii vielä muutama tulppaani ja siperianunikoita. Satoi, kun kuvailin tänään.

Nyt täytyy sanoa, että olen hämmentynyt. Onko meillä sittenkin pinkki alppiruusu?

Tämä etualan kivikkopenkki viettää eka kesäänsä. Tykkään siitä jo nyt. Ennen tässä oli kitukasvuinen nurmi. Tämä penkki on amerikanjalopähkinän juurella. Puu on varsinainen juoppo, jonka juurella ei hevin mikään kasva.

Tämän kukkapenkin reunuskasvina toimivat pikkusydämet. Saisivat jo rehevöityä. Näyttää vielä kovin paljaalle. Nuo pionit tuskin tänä kesänä kukkivat, kun joutuivat siirtymään viime syksynä. Tässä penkissä on nauhuksia, kultahelokkia, jalopähkämöä ja jalokallioista ja taempana syysleimuja. No, on muutama ruusukin.

Kirsikoitten kukinta on ohi. Tarha-alpi patsaan ympärillä nousee lupaavasti. Tuohon patsaan ympyräpenkkiin olen tosi tyytyväinen. Ensin kukkivat tetet. Kun ne lakastuivat, kukkivat tulppaanit ja nyt, kun tulput alkavat olla ohi, nousee alpi. Ei huono!

Tähän kaareen nousee kahta puolta Dancing Smile -kärhöt. Kasvavat uusista kärhöistä parhaiten. No, olivat kyllä kalleimmatkin. Pitäisi tulla hennon lila, daaliamainen kukinto.

Tässä kukkivat pian laukat. Jee! Olen tykästynyt nyt tuohon valkoiseen tuoksumataraan. Yllätti positiivisesti. Tuossa vasemmalla kasvaa mansikoita ja chilejä. Mataroitten vieressä kasvaa kultapalloa.

Lipputangon juurella on tulppaaneja ja lemmikkejä, jotka kukkivat. Tykkään lemmikeistä, mutta ärsyttää, kun leviävät kuin rikkaruohot. Lemmikkien väleissä kasvaa päivänkakkaroita, mutta eivät kuki vielä. Viime vuonna kukkivat yhtä aikaa. Oikealla riikunan juurella kukkii hopeatäpläpeippi.

Tässä vielä tällainen kuva. Ai niin. Mulla on daaliakriisi. Mokomat pettivät minut oikein kunnolla! Vain muutama kymmenistä on noussut. Daalian kosto! En viitsinyt esikasvattaa, vaan heitin ne kylmästi multiin jo yli kuukausi sitten. Tässä on tulos. Olen murheen murtama. Tein niille viime syksynä oikein oman penkin. Se on tuossa oikealla, josta näkyy vain kivireunusta vähän. Miten ihmiselle voi käydä näin? Mukavaa lauantai-iltaa!

42 thoughts on “Tehokasta lomailua

 1. Ooh mikä tehopakkaus ja miten hienosti käytetty lomapäivät. <3 Näky on upea! Kivaa viikonloppua <3

 2. Tua sammal kivien välis on hyvä irea! Niinku olis kasvanu siinä kauvanki…. Sullahan on nii palio muuta, ettei kannata surra yksiä daalioota.

 3. No, on niin pitkä loma, että voi tuhlata päiviä siivoiluunkin ;O)

 4. Onkohan lumipalloheiden paikka liian kuiva? Tykkää märästä maasta, omani on vähän liian kuivassa, mutta taitaa vihtyä. Toisen laitoin märkään paikkaan, saapa nähdä tuleeko siitä parempi lumipalloheisi. Tehokas loman alku 🙂

 5. Minäpä esikasvatin daaliaparin ja toinen on kaksioksainen, joista toinen oksa lakastui ja toinen on kaksikymmentäsenttinen. Suurempi daalia on lähes metrin mittainen ruipelo… Joten ei se esikasvatus välttämättä olisi ollut pelastus, heh! Mutta sammalidea on hyvä! Kivet näyttävät olleen paikallaan pitkään. Kaunista teillä muutenkin!

 6. Lumipalloheisi ei liioin pidä liian aurinkoisesta. Puolivarjoon se pitää saada, jollei halua niitä öttiäisiä. Saa nähdä kuinka meidän käy – se tuleva varjostaja kun ei ole vielä kasvanut…

 7. Tehotiimi vauhdissa. Kun loman alussa laittaa kaikki kuntoon, voi loppuloman löysäillä. Harmi daalioitasi, mutta kun muu piha on noin upea, niin ehkä ei koko kesää kannata yhtä puutetta harmitella. Ensi kesänä paremmalla onnella!

 8. Ok. Kiitos. Meillä on kuiva hiekkamaa ja puoli päivää paistaa tuohon kohtaan aurinko.

 9. No, olette panneet oikein kunnolla tuulemaan. Minulla lumipalloheisi kitui vuosi kaudet liian kuivassa paikassa. Siirto uuteen paikkaan sai pensaan kukoistamaan.

 10. Kiitos, Sanni. Pitänee keksiä jotain tuohon. Mulla on kolme hyvinvoivaa daaliaa kasvarissa.

 11. Joo, tai sitten hankin uudet juurakot tai jotain muuta…

 12. Kivikkopenkki näyttää tosiaan hyvältä! Ja patsashommeli oikein onnistunut. Ehkänouseet daalia alkavat kasva kuitenkin hienosti kun ilmat tästä lämpenee.

 13. Oletko varma, että daaliat ovat pettäneet sinut? Odota vielä hieman. Mä nimittäin meinasin vintata tänään mun daaliaruukut kompostiin, kun luulin ettei sieltä mitään nouse. Kun katsoin tarkemmin, ruukusta pilkistivät pienet, reippaat alut. Taisin ihan hihkua ilosta.

 14. Kyllä on jo paljon kaikkea kaunista ja yhä tulee uusia kukkijoita. Kyllä on niin kaunista!

 15. Kyll mä sitt tykkään noista poluist ja käytävist! Kuin itse kulkisi noita pitkin.Lumipallo teki minulla samaa ilmiötä ja lahjoitin sen pois.
  Kuule saanko tehdä ehdotuksen? Teen kumminkin ..heh.
  Jonnekkin kasvien lomaan sopisi mielestäni jotain kevyttä, ilmavaa ja kasvuston läpivitse näkyvää kasvia..yksivuotinen liila rautayrtti se korkea?mikä lie verbena..
  Monivuotisista tulee mieleen isotähtiputken kaikki ihanaiset sävyt.

 16. Kysyin joskus aikaisemmin, millaista laturia käytät…virtaa Sinussa tuntuu riittävät ja kaikka olet saanut aikaiseksi! Daaliat koettelevat vaan eivät hylkää, kyllä ne vielä nousevat! Kasvimaasi on niin kaunis ja koko piha tietenkin!

 17. Verbene ei suostu elämään kanssani. Lannoitan tms. sen hengiltä… Hyvä, kun otit tuon isotähtiputken puheeksi. Sehän on kadonnut! Mulla oli sitä Itäpolun reunassa. Viime syksynä tuntuu kadonneen yhtä ja toista. Tai siis syksyn siirtelyjen seurauksena. Limenvärinen keijunkukka on kateissa myös.

 18. Heh, kyllä se virta joskus loppuu. Yleensä illalla sohvalla, kun katson tv:tä. Toivon totisesti, että daaliat ilmestyvät.

 19. Ei meillä taida olla kuin kuivia paikkoja tarjolla. Kuivaa hiekkamaata koko tontti.

 20. Wautsi, mitä tehokkuutta! Hyvin kiistat, mitä missäkin on. Meidän pihassa ei montaa kasvia vielä ole ja pakkaa niidenkin nimet unohtumaan:)

 21. Kukat yllättää aina kauneudellaan ja hukkuinella kukillaan.
  Mukavaa lomaa.

 22. niin kaunista, et sanotuks ei saa! eka lomaviikkosi kuulostaa mahtavalta, nyt voit täysin rinnoin nauttia pihahommista, ku sisätyöt hoidettu!

 23. Onpa jänskää nähdä pihasta kuvat myöhemmin kesällä, laitathan samasta kulmasta sitten kuvia! Ei voi kyllä muuta kuin ihmetellä millaisen muutoksen olette tehneet pihaan lyhyessä ajassa.

 24. Ihania kuvia edelleen 🙂 <3 Olette paljon saanut aikaan lomalla 🙂 Aurinkoista sunnuntaita <3

 25. Kiva kun kurkistit blogiini!
  Onpa sinulla hieno piha!!! Ei minulla ole näin nättiä ollenkaan. Olen vain ns. itseoppinut harrastelija vasta (vaikka hortonomin tytär olenkin). Suurella innolla ihailen tällaisia puutarha/pihoja joka sinullakin on!

 26. Pihasi on tosi kukoistava ja jo nyt niin kukkivan rehevä.
  Daaliat, ne kyllä vielä nousevat, tosin teitpä niille kylmän tepposen. Minulla ovat kaikki daalian juurakot vielä laittamatta maahan ja se tapahtuu nyt tällä viikolla. Olen pitänyt kirjaa siitä milloin daaliat kunakin vuonna laitan multiin ja varhaisin merkintä on kesäkuun toinen päivä ja myöhäisin muistaakseni kesäkuun kahdestoista. Nyt näin kylmänä keväänä ollaan lähellä tuota 12.6 päivää.
  Luulin minäkin, että daaliani olivat kellarissa kuolleet, mutta ihan joka ikisessä ( n 12kpl ) on jonkinlainen pieni elämänmerkki. Tänä vuonna en esikasvattanut daalioitani ja kokemuksesta tiedän, että kukinta tietysti on myöhässä. Jos asuisin pysyvästi täällä kesäkodissa niin asiahan olisi tietysti ihan toisin.
  Siis nautitaan heinäkuun loppupuolella myös daalioiden kukista.

 27. Joo, kuvia samoista kulmista tulee laitettua ihan liikaakin.

 28. Joo, meni kaikkien taimien ja juurakoiden kanssa hermot tuossa vapun tienoilla. Kylmää kyytiä saivat kaikki. Yleensä olen esikasvattanut daaliat kasvarissa, mutta nyt meni hermot kaikkien ruukkujen kanssa.

 29. Upeaa ja siistiä. Huraus vain ja kaikki penkit ovat täynnä. Pikkusydän valtaa nopeasti alaa alkuun päästyään.

 30. Te otte niin tehokkaita ja aikaansaavia, hattua kyllä nostan. Mukavaa ja leppoisaa alkanutta viikkoa Satu

 31. Upean näköistä!

  Minä en ole saanut daaliat kukoistamaan kuin pari kertaa, muut ovat heittäneet henkensä.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: