Syksyisiä puuhia – Autumnal weekend!

Syksyisiä puuhia – Autumnal weekend!

Katselin äsken olohuoneen erkkerin ikkunasta ulos. Näkymä oli tällainen. Lempinäkymäni: puutarha. Päätinpä ottaa kuvan siitä. Kuva on siis otettu sisältä.  Reilu vuosi sitten tällainen näkymä oli vain haave ja yhtäkkinen idea. Ja siinä se nyt on! This first picture was taken trough a window in our living room. This is my favorite scene.

Seuraavat kuvat otin ulkona. Hyytävässä tuulessa. Myrskyä on kai tiedossa. Kuvasta näkee, että puutarhan alasajo on jo alkanut. Perennoja on leikattu viimeiset pari viikkoa oikein urakalla. Äitini on leikannut, kun olen ollut päivät töissä. Eikä minun jalkanikaan olisi vielä kestänyt kaikkea kyykkimistä, mitä homma vaatii. Following pics were taken outdoors and it was blowing – hard.

Joku nyt ehkä kauhistelee, enkö jätä talventörröttäjiä linnuille ja talvehtimispaikkoja hyönteisille. En. Kotilot eivät talvimajoitusta meillä saa ja linnut ruokin hyvin. Hyönteisille on takametsä ja pari hotellia. Lisäksi haluan, että keväällä lumen alta kuoriutuu siisti puutarha. Ei ruskeita, limaisia ja kuolleita kasveja. Ei ole mun juttu. No, mitäkös teen kaikille kasvijätteille? Siinäpä Bosch tulee apuun! Boschin oksasilppuri on ihan ykkösvehje puutarhassa! En tajua, miten ennen pärjäsin ilman sitä. I love this Bosch machine! (My hubby as well..)

Aiempina vuosina olemme keränneet puutarhajätettä suursäkkeihin ja vieneet kaatopaikalle monta kuutiota hyvää tavaraa. Nyt olemme hakettaneet kaiken. Tämä Boschin AXT 25 TC -oksasilppuri on vieläpä niin hyvä laite, että sillä silppuuntuu turbiiniterän ansiosta niin pehmeämpi kuin kovempikin puutarhajäte. Oksia voi hakettaa aina 45 mm:n paksuuteen asti. Suuren osan hakkeesta olemme kärränneet pensaitten ja puiden juurille maatumaan. Joihinkin kohtiin olen laittanut vielä multaa päälle. Loput olemme vieneet heinähäkkiin kompostoitumaan. Paksut oksat mieheni on sahannut polttopuiksi.

Tämä vihreä ”hake” muuttuu ruskeaksi parissa päivässä ja ei enää juurikaan erotu pensaitten juurella. Keväällä pistän vielä multaa päälle. Multaa ei tarvitse ostaa niin paljon, kun kaiken syksyisen puutarhajätteen voi käyttää hyödyksi.

Länsipihalla aidan villiviini on nyt parhaimmillaan. Tämä on kuin ”Pohjolan bougainvillea”, eikö totta? Tykkään!

Näistä tykkään myös. Nämä soihtuliljat ovat kukkineet jo monta viikkoa. I like these lilies!

Ensimmäiset suppilovahverot ovat kuivumassa. Herkkua! The first mushrooms. Yummy!

Kolme viikkoa sitten aloittamani lihaton elämä on pitänyt loistavasti. Ei ole tehnyt lihaa mieli. Tein tänään kasvisvuokaa. Käytin siihen omia kesäkurpitsoita, munakoisoja, paprikoita ja suppilovahveroita. Lisänä tomaattikastiketta, oliiveja, chevreä, mozzarella-raastetta ja pestoa. On kuulkaas hyvää! Lapsetkin tykkäävät. Nowadays, I don’t eat any meat (Thanks to pigs and Paddy in Emmerdale – a tv-program). I made some veggie casserole.  

Loppuun vielä kurpitsakuva. Painoa tällä yksilöllä on reilut 18 kg. Yhteensä saimme kurpitsasatoa yli 30 kiloa. Mitähän tästäkin tekisi..? Kesäkurpitsat ja munakoisot olen saanut käytettyä ja syötyä, mutta tämä… Hmm. A huge pumpkin – harvest.

Tämmöistä tällä kertaa. Mukavaa viikonloppua! – Happy weekend!

48 thoughts on “Syksyisiä puuhia – Autumnal weekend!

 1. Murr!! Viimeisen kuvan Mikki kun näyttää hampaitaan. Vähän samoin kuin meijän Roosa-koira kun katsoo ylöspäin, hampaita näyttelee tahattomasti. 🙂 Ahaa, en oo aatellu että niissä törröttäjissä pesisi hyönteiset. Mutta kylläpä minäkin ne alas syksyisin leikkaan. Meijän näkymä tänään päivällä ikkunasta oli lumi. 🙁 No sellaista loskaahan se vielä vasta on.

 2. Kauniit on näkymät! Minäkin katkon perennat talveksi. Ainoastaan tietyt aremmat tapaukset saavat jäädä törröttämään talveksi. Kotiloiden talvehtimispaikkoja pyrin minäkin siten vähentämään.

 3. Aivan mahtavat soihtuliljat!!
  Syksyistä tunnelmaa ilmassa!
  Kaunista viikonloppua!

 4. Ai ne on soihtuliljoja nimeltään – ihmettelin niitä joskus Portugalissa kun joka toisessa pihassa oli valtavia pulloharjan näköisiä oransseja kukkia. Upeita ovat.
  Piti tulla tänne Mikkiä kurkkaamaan ja ooooh – ihana kuva Mikistä!
  Kyllä osaa tämä suloinen kaveri poseerata.
  Mukavaa viikonloppua myrskyisästä säästä huolimatta.

 5. Kiva postaus. Puutarha on edelleen kaunis, vaikka elellään lokakuuta.Villiviini hehkuu nyt aivan upeana.
  Mukavaa viikonloppua!

 6. Ompas teirän villiviiniaita komia! Meillä on vasta muutama punaane lehti ja voi olla, että pakkaane viää ennenku tuloo kunnon ruska.

 7. Sinullahan on puutarha vielä tosi siistissä kunnossa ja perennoja kukkiikin vielä. Itselläni on puutarhassa ja kukkapenkeissä jo kukat kukkineet ja penkit on täynnä ruskeita varsia, että ei niistä tänä syksynä viitsisi kuvia julkaista.
  Mahtavan kokoinen kurpitsa ja komea ruska villiviinissä, se on ehdottomasti ihmeköynnöksen veroinen täällä pohjolassa.

 8. Vaikka näkymät ovat syksyiset, niin olet onnistunut saamaan puutarhastasi syksyllä syksyn värisen, muttei "paljaan". Todella kaunista! Soihtuliljaa yritin yhtenä vuonna istuttaa, mutta se ei lähtenyt kasvamaan. Se on kyllä kaunis.

 9. Perennan varret leikkaan minäkin pitkälti näin syksyllä ( tosin nyt on vielä leikkaamatta, kun olen ollut flunsassa) keväällä on sitten mukavampi aloittaa puutarhatyöt, kun penkit ovat valmiiksi siistit.
  Hakettaminen onkin mainio ja oiva tapa päästä eroon kasvi – ja oksajätteestä ja käyttää hyödyksi katteena.
  Pohjolan bougainvillea onkin osuva nimitys villiviinille. Ihanat soihtuliljat sinulla. Kiitos kasvisvuokavinkistä.

 10. Ah, a wood chipper, I also have one and it is my favourite machine in the garden, I should not know how to manage all the twigs and branches without it. A huge and beautiful pumpkin, so nice for pumpkin soup but always so hard to handle…..and then Mikki, he is the best of all.
  Have a nice weekend!

 11. Voi ihanuus tuota teidän puutarhaanne, on kaunis jokaisena vuodenaikana taatusti 🙂 Mukavaa viikonloppua <3

 12. Olet todellakin tehnyt haaveesta totta tuon puutarhan suhteen! Aivan ihana. Lihaton lokakuu menossa täälläkin, oikeastaan lihaton elämä alkoi jo keväällä ja on tainnut tulla jäädäkseen. Valkoiselle karvakaverille rapsutukset!

 13. Paljon on työtä kauniissa puutarhassasi, mutta on kyllä niin ihanaa katsottavaa. Villiviinin syysväri on kyllä tosi upea ja sinulla sitä onkin metritolkulla ihailtavana. 🙂 Mahtava kurpitsa!!! Itse ostin yhden kaupasta ihan vaan ihailtavaksi, mutta kyllähän tuosta jotakin kurpitsapiirakkaa tai -keittoa voi myös taikoa… 🙂 Ihanaa syksyistä viikonloppua!

 14. Ihana postaus! Kasvisvuoka näyttää tosi herkulliselta. 🙂 Minä pidän kurpitsasta eniten risotossa ja pastan kanssa.
  Tuollainen oksasilppuri olisi kyllä hyvä. – Mukavaa viikonloppua!

 15. Oho mikä kurpitsa ja nam mitä herkkuja. Toivottavasti ei ole myrsky siellä tuivertanut ja tehnyt tuhojaan. Kivaa viikonloppua <3

 16. Villiviiniaita on komea, tykkään.
  Ehdottoman järkevää kierrättää silppu omassa puutarhassa. 😉

 17. Vielä on niin ihana puutarha. Kyllähän se on sitten keväällä siistiä oottaa kasvua, kun on entiset varret poistettu.

 18. Siis wau mikä kurpitsa ja ihania suppiksia, nam. Kyllä se syksy vaan tulee…mukavaa viikonloppua!

 19. Kyllä tuota ilokseen katselee:)
  Mahtava kurpitsa! Siitä saa hyvää piirakkaa tai pikkelssiä. Ja kuoresta hienon lyhdyn pimeneviin iltoihin.
  Mukavaa viikonloppua!

 20. Hieno kurpitsa! Mulla epäonnistuivat kurpitsat kokonaan tänä vuonna. Kesäkurpitsoja sentään sain.

  Ihailen ihmisiä joilla on niin paljon virtaa syksyllä että jaksavat leikata perennojenvarsia. Ihan sulaa laiskuuttani jätän ne maatumaan maahan.

 21. Hienot maisemat ikkunasta. Ja paljon vielä kukkivia! Iso muutos vuodessa.

 22. Mikki kiittää! Joo, yllättävän helppoa onkin olla ilman lihaa.

 23. Pitää yrittää leikata tuo kurpitsa koristeeksi ja käyttää sisus johonkin ruokaan yms. Kivaa viikonloppua, kaima!

 24. Ei tehnyt myrsky tuohojaan – onneksi. Kivaa viikonloppua, Tiia.

 25. Kiitos, Emilie. Joo, kiva aloittaa puhtaalta pöydältä.

 26. Joo, lyhty tehdään. Ehkä tehdään myös marmeladia, keittoa yms. Kivaa viikonloppua!

 27. Voihan ne jättääkin. Minä vaan en tykkää jättää ja paremmin pysyvät kotilot kurissa, kun en jätä.

 28. Villiviinisi on todella kauniin värinen ja puutarhassasi kukkii vielä niin paljon. Tuo hakeleikkuri olisi kyllä meilläkin tarpeellinen, koska tuota puutarhajätettä tulee todella paljon. Kaikkea ei viitsi laittaa suoraan kompostiin, koska kaikki eivät maadu niin nopeaa. Mukavaa viikonloppua Satu 🙂

 29. Puutarhasi on kaunis tähänkin aikaan vuodesta. Minäkin pyrin leikkaamaan perennat näin syksyllä. Kukkapenkkeihin jää silti ihan riittävästi maatuvaa, kun puista putoaa lehtiä, joita en kovin tarkkaan pois rapsuttele. Keväällä vaan uutta multaa päälle ja siellä muhivat. Tuo oksasilppuri on kyllä ehdoton. Meidän vekotin ei silppua kunnolla pehmeää materiaalia ja siksi uusi on ostolistalla. Juuri tänään sellaista kaipasin, kun saksin perennan varsia pienemmiksi. Tajuton homma.
  Villiviiniaitanne on juuri nyt kerrassaan upea!

 30. Kaunista vieläkin 🙂
  Puutarhasi on kyllä niin upea ina vaan ja Mikki voi rutistus ♡
  kysyisin sellasta voinko mennä kuunliljoista nyppiin kuihtunut kukat? entä kelltuneet lehdet? Leikkaanko ne vai revinkö? vi miten? Kun ne jää niin rumasti..sori kyselyikä 🙂

 31. Minä olen leikannut lehdet. Jollet halua siemeniä, voit leikata kukatkin. Minä olen leikannut nekin.

 32. Joo, tiedän homman tajuttomuuden. Silppusin kaikki käsin yli kymmenen vuotta…

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: