Miten tähän on tultu? (KUVATKIN NÄKYVÄT NYT!)

Miten tähän on tultu? (KUVATKIN NÄKYVÄT NYT!)

Miten tähän on tultu? Siis milloin lopullinen hurahdus puutarhaan tapahtui?

Ensimmäinen kesämme tällä tontilla 2004. Jonkin sortin viehtymys pihanhoitoon näyttää jo silloin olleen…

Heti alkuun istutimme lisää hedelmäpuita ja marjapensaita.

Pihalla oli muutamia kukkaistutuksia jo valmiina, kun muutimme.

Ensitöiksemme rakensimme aidan koko tontin ympärille. Julkisivulle puuaidan ja hankimme puulla päällystetyn teräsportin. Muun tontin ympäröimme teräselementtiaidalla. Aidan piti olla kaksosten ja rottweilerin kestävä. ;O) (Yläkuvassa olevan mansikkamaan paikalla on nyt lavakauluskasvimaa.)

Moukan tuurilla saimme ensimmäisenä vuonna 2004 hyvän kurpitsasadon. Kuvassa on lastemme lisäksi ihana Roope-rottweiler.

Kurpitsasadosta oli paljon iloa!

Keväällä 2005 tuli puutarha-apulainen Aku taloon.

Keväällä 2005 kukkivat hedelmäpuut ja syreenit sipulikukkien lisäksi.

Yllä puutarhaelämää kesältä 2007.

Heinäkuu 2007.

Marraskuussa 2012 Aku kuoli.

Joulukuussa 2012 meille tuli uusi puutarha-apulainen Mikki.

Huhtikuu 2013

Lavakaulusten käsittelyä kasvimaata varten. Lapsityövoimaa…

Toukokuu 2013 ja Itäpolku valmistui.

Kasvari nousee kesäkuussa 2013

Heinäkuu 2013

Elokuu 2013

Huhtikuu 2014

Huhtikuussa 2014 aloimme rakentaa etupihalta alkavaa Länsipolkua. Tein istutuksia ja polkua ihan vimmassa ja koko perhe teki mukana. Kuvassa mieheni kaivaa polkua Mikin valvonnassa.

Toukokuu 2014

Kesäkuu 2014

Syyskuussa 2014 sain vision, miltä takapihamme tulee näyttää. Ja eiku hommiin!

Kesäkuu 2015 Jaa-a. Olen aina ollut perso kaikelle kauniille. Kukat ja puutarha ovat ihaninta, mitä tiedän. Meillä on kotona aina tuoreita kukkia maljakossa (lue:maljakoissa). Nytkin Neljässä maljakossa, lisäksi tekemäni kevätistutus kulhossa. Luulen, että ratkaiseva tekijä puutarhainnostukseeni oli välivuosi Helsingissä 2012. Asuimme kerrostalossa. Minulla oli ihan kamala ikävä puutarhaa. Koska olin vuorotteluvapaalla, minulla oli koko talvi aikaa paneutua puutarhakirjoihin ja lehtiin sekä blogeihin. Sain valtavasti ideoita ja mikään ei pidätellyt, kun vappuna 2013 lähdin Helsingistä tänne Lappeenrannan kotiin pää täynnä ideoita. Heiluin lapion varressa koko kesän. Koko perhe sai heilua. Keväällä 2013 alkoi siis toden teolla tapahtua. Tilasimme silloin keväällä 2013 tuon yläkuvan kasvihuoneen ja heinäkuussa se oli valmis. Unelmieni täyttymys. Rakensimme ensimmäisen puutarhapolun, Itäpolun. Kuva alla.

Rakensimme samana kesänä 2013 myös lavakauluskasvimaan.

Ja mitä enemmän teimme, sitä pahemmaksi puutarhatauti muuttui.

Tämä alimmainen kuva on viime heinäkuulta. Miltähän puutarha ensi kesänä näyttää?

88 thoughts on “Miten tähän on tultu? (KUVATKIN NÄKYVÄT NYT!)

 1. Kaikki kiva kesän osalta edessä.Olen jo pohtinut milloin siemeniä laitan kasvamaan.Sain tuon lasiterassin viime kesänä,joten sinne saa toukokuussa ainakin jotain esikasvatettua .

 2. Jostain syystä osa postauksen kuvista ei lataudu näkyviin. Ei käytännössä toisesta kuvasta syyskuuhun 2014 asti. Onkohan vika nyt mulla..? Postaus vaikuttaa mielenkiintoiselta, olisi kiva päästä näkemään kehityksen vaiheita 🙂

 3. Kumma juttu, kaikki kuvat eivät näy. Onkohan vika meikäläisen koneessa…? Ehkä tulen toisen kerran katsomaan, miten on pihasi muuttunut :).

 4. Ihana puutarhan tarina, mutta sama juttu minulla kuin Piparmintulla vain ensimmäinen ja lopun kuvat näkyvät, joten harmittavan paljon jäi näkemättä.

 5. Minullakaan ei näy kaikki kuvat. Mutta ei se mitään 🙂
  Puutarhahulluus ei onneksi ole paha tauti vaikka tuntuu pahenevan vuosi vuodelta.

 6. Äh, jostain syystä kaikki kuvat eivät lataudu mutta kommentoin silti. Jäin vain miettimään noita koiria. En muista olenkohan lukenut täältä joskus… Mikä Akulle tuli, vanhuusko? Entä Roopelle? 🙂 Kiitos, jos vastasit hieman huonoihin kysymyksiini.

 7. Huomasin että muutkin olivat kommentoineet samaa ettei kuvat lataudu. Luulin että oli puhelimessani kun siinä oli muutakin häikkää. Postaus olisi ollut mielenkiintoinen vaikka aiemmin kommentoin vain koirista. Mutta minua kiinnostaa nähdä tosiaan aiemmiltakin vuosilta koska puutarhasi on niin mahtavan runsas! Hatun nosto, nimittäin tuon upean puutarhan rakentamisessa in on varmasti ollut kova työ, mutta pikkuhiljaa se varmasti on rakentunut ja jos siihen on intohimo niin eiköhän sen rakentaminen ole ollut mielenkiintoista. Toivottavasti kuvan latausongelma jotenkin selviäisi. 🙂

 8. Lasiterassi on varmasti ihana ja kätevä taimien kasvatukseen.

 9. Kiitos, kun kerroit. Kuvat näkyivät minulle. Yritin nyt korjata ongelman.

 10. Ei ole vika sinun koneella. Mulle kuvat näkyivät, mutteivät muille. Yritin korjata vian.

 11. Akulla oli paha epilepsia ja lopulta takajalat pettivät alta vain seitsemän vuoden iässä.

 12. Niin, ja Roope nukutettiin 12,5 vuoden iässä. Vanhuus.

 13. On ollut kova, mutta kiva työ. Tekisin lisääkin, jos kroppa kestäisi ja keksisin mitä! Taitaa olla jo aika ok, kasvattelen vain kasveja ja satoa.

 14. Aivan upea muutos. Kiitos että jaoit sen meille. Minä olin kuvitellut, että puutarhasi kukkaloisto on rakentunut pidemmän ajan kuluessa.

 15. Kiva katsaus menneisiin vuosiin. Puutarhasi on niin kaunis, joka kesä entistä kauniimpi.

 16. Hienoa, että sait kuvat näkymään. Mikä upea muodonmuutos ihan kivasta ja kauniista pihasta aivan mahdottoman upeaksi puutarhaksi! Paljon tuossa on ollut työtä, ja muutosvauhti on vaan kiihtynyt, mutta nyt näyttää siltä, että kaikki isot muutokset on tehty.

 17. Muutosvauhti on ollu aivan päätähuimaavaa. Vois olla aika pikkuusen himmata ja seurata kasvien rehevöötymistä….Nauttia tyänsä tuloksista. Tekemistä varmasti riittää jokatapaukses…. sitä kuuluusaa säätämistä 🙂

 18. Kiva postaus siitä mitä puutarhassanne on tapahtunut vuosien saatossa 🙂
  Aivan upea on teidän puutarhanne ja kyllä te sitä intohimoisesti hoidattekin. En malta odottaa, mitä keksitte ensi kesänä;)
  Ja miten ihanat puutarha-apulaiset♡

 19. Joo, nyt näkyy! Teillä on todella kaunis puutarha, jota on selvästi rakennettu innolla ja tunteella – ja kuvien perusteella koko perhe on osallistunut pihatöihin 🙂

 20. Ensimmäisellä kerralla kun yritin lukea postausta eivät kuvat latautuneet, mutta toisella kerralla kaikki sujui ongelmitta. Paljon olette työtä tehneet puutarhanne rakentamisessa ja taitaa tahti vain kiihtyä kesä kesältä. Mukavaa kevään ja kesän odotusta sinulle!

 21. Voi ihanuus sentään ♥ Oletkos koskaan osallistunut mihinkään puutarhakilpailuun? Mulla menee kesäisin suurin osa ajasta duunissa toisten pihoja rakentaen. Oma edistyy vähän hitaammin tosin kuitenkin.

 22. I came and looked at all your beautiful garden and yards,, and beloved dogs,,, and so much work,,, but beautiful
  love
  tweedles

 23. Kovasti on puutarha kasvanut ja kehittynyt, kyllä puutarhahommat on vaan niin ihania:-)

 24. Ihana historia teidän pihasta. Rotikka on ainoa koira jonka haluaisimme perheeseemme (tai no mulle kelpais moni muukin mut ainoa minkä mies huolisi) ellei tuolla siipalla olisi niin paha allergia. Ne vaan on niin komeita koiria.

 25. It is such a beautiful transformation, and so green. It's never that green here. xoox Su

 26. Puutarhasi kehitys on ollut hyvin maltillinen (alkuun) ja mielenkiintoinen, perusteellisesti suunniteltu ja lopputulos nautittava, vuosittainhan talvella tulee tappioita, mutta onneksi herkkuja voi aina lisäillä! Puutarhatautisi on kauniisti progredioitunut ja tuskin loppu vielä onneksi häämöttääkään 😀

  Vauva-Mikillä oli ihana antennihäntä!

 27. Kaunis kirjoitus ja kuvasarja rakkaista, perheestä, koirista ja puutarhasta. Mielenkiinnolla seuraan mitä vielä keksitte niin valmiiseen pihaan. Hyvää viikonloppua!

 28. Ihana oli nähdä miten puutarha on muuttunut ja ihanuudet lisääntynyt vuosien saatossa teidän tontillanne :)<3 Mitähän kaikkea ihanaa oletkaan tulevaksi kesäksi miettinyt 😉 Ihanaa viikonloppua <3

 29. Olipa kiva nähdä koko pihan muutos! Ja lapsityövoima on näissä oloissa vain positiivinen asia! Pitääkin kaivaa omastakin pihasta alkuperäiskuvia, silloin näkee parhaiten muutoksen!

 30. Viimeisinä kolmena vuotena on puutarhassamme tapahtunut eniten.

 31. Mulla on vaan se ongelma, että nautin eniten tekemisestä. En oikein osaa himmailla…

 32. Jep, yksi apuri kuvista puuttui. Taavi kuoli jo 2002. Ennen kuin muutimme tähän nyksyiseen kotiin.

 33. En tiedä, mikä noissa kuvissa oli. Näkyivät minulle. Jouduin etsimään ja lataamaan kaikki kuvat uusiksi.

 34. Osallistuttiin Suomen kaunein piha -ohjelmaan, kun pyydettiin mukaan 2014. Seiska saatiin ja pompöösiksi sanottiin. Siitä suivaantuneena tein vielä pompöösimpää. Alunperin kieltäydyin ohjelmasta, sillä pihamme oli kesken, kuten 2014 kuvista näkyy.

 35. Rotikat ovat ylväitä, arvonsa tuntevia koiria. Meillä on ollut kolme. Rotikan kanssa kulkiessa on kyllä verenpaineet aina vähän koholla. Tulee usein ns. yllättäviä tilanteita. Joku koira pöllähtää vapaana nenän alle. Jos on uros, ei hyvä seuraa. On ihmisiä, joitten pitää päteä rotikoille. Rotikat herättävät ihmisissä usein tunteita – puolesta ja vastaan. Mikkiin reagoidaan pääsääntöisesti positiivisesti. Kukaan ei pelkää, eikä ole vaaraa, että Mikki tekisi kenellekään mitään. Mikki on huoleton, harmiton heppuli.

 36. Thank you, Su. Yes, our summer is short, but very lush and green.

 37. No, en aina tiedä tuosta suunnittelusta. Monesti polku on ottanut suuntaa rakennettaessa. Vielä minä toivoisin yläpihalle sellaista romanttista huvimajaa…

 38. Muutos on yllättävä niin pihassa kuin ihmisissä… Lähinnä mietin itseäni. Kriittinen ikä.

 39. Todella paljon on puutarhanne muuttunut vuosien varrella.Minullakin on haave,että saisin nurmikkoa vähennettyä, mutta mitään noin ihanaa en varmaan saa aikaiseksi!
  Huikea Paratiisi ja minäkin sanon, että yritä nyt tänä kesänä nauttia vaan siitä!

 40. Ihana muutospostaus… Tällaiset on kivoja.. On vaan niin upea piha teillä!

 41. Sydäntälämmittävän ihana postaus!
  Olette saaneet niin valtavasti aikaan. Ja lapset ja koirat ovat kasvaneet siinä mukana. 🙂
  Mukavaa viikonloppua!

 42. Kiitos. Yritän, mutta kun nautin juuri siitä tekemisestä…

 43. Juu, tajusin juuri, että noita söpöjä pikkupirpanoita ei enää ole. Ovat jo teinejä, lukioon menossa.

 44. Ihana postaus!
  Valtavasti on tapahtunut noiden vuosien aikana. Sekä lapsissa, että puutarhassa. Minäkin katselen haikein mielin lapsieni kuvia, kun niissä sen kasvun oikein tajuaa. Puutarhakuvia katsoessa ei haikeutta ole, sen kasvu ja edistyminen on niin palkitsevaa. Vaikka toki lapsien kasvusta ja elämästäkin on todella onnellinen. Ihmettelee vaan, mihin vuodet ovat hävinneet.

  Tällä puutarhakuumeelle ei varmastikaan ole parannuskeinoa eikä loppua näy. Meillä muillakin on samanlainen tauti jylläämässä.

 45. Oli mukava lukea puutarhanne synnystä. Kaunista on ja valtavan työn olette teheet! Tuossa lavakaulus kuvassa luulin, että kahdessa kasvaa lapsia…:D

 46. Aivan mahtava kuvasarja! Näistä ajoista on ehtiny kasvaa niin puutarha kuin lapsetkin <3. Ja voi että mikä ihanan Rottweiler. Meillä oli kans silloin kun olin pieni, mutta annettiin pois, kun mun pikkuveli syntyi. Itkin varmaan viikkotolkulla ja toivoin viimeiseen asti, että olis mieluummin lahjotettu se huutava nyytti ja pidetty koira 😀

 47. Kivaa lukea puutarhasi synnystä. Muistan hyvin, kun kerroit blogisssasi välivuodesta ja mm. taimet joita kasvattelit Krunikassa.

  Olemmekin olleet pitkään blogikamuja:)

 48. Kivaa oli tosiaan lukea puutarhan muutosta hyvä postaus paljon on muutosta tullut hyvin on kaunista teillä. Mitenkähän minä sain tämän postauksesi sähköpostiin myös kaikki sinun kommentisikin pikkusen ihmettelen.

 49. Mukavia nämä ennen ja jälkeen -jutut ja miten se puutarha on oikeasti muotoutunut. Sitä ei aina edes muista miltä on näyttänyt kun koko ajan pukkaa uutta ideaa ja pitää toteuttaa :)Tulispa jo se kesä!

 50. No, kyllä minäkin olisin noin ajatellut! ;O) Rotikat ovat mahtavia koiria.

 51. Joo, muutosta on tapahtunut. Nyt se on täällä blogissa tallessa.

 52. Kylläpä on pihastanne kuoriutunut upea puutarha vuosien varrella!
  Mahtava kuvasarja!

 53. Olipa mukava lukea puutarhan alkutaipaleesta. Huikean paljon olette saaneet aikaiseksi!

 54. Nyt kuvat latautuvat hyvin ja pääsin nautiskelemaan puutarhanne kehityksestä. Muistan Helsinki-aikasi ja Akun. Yllätys oli kuitenkin, että puutarhassanne tapahtuneet muutokset ovat keskittyneet niinkin lyhyeen aikaan, kuin aivan viime vuosiin. Sen verran on itsekin kukkapenkkejä tullut tehtyä, että on totisesti nostettava hattua mahtavalle työmäärälle ja sen tuotoksille. Upeaa Satu!

 55. Ihana postaus Satu!<3 Teidän piha on NIIN kaunis!Ihan uskomatonta, millaisen pihan olette rakentaneet, ja tämä antaa kyllä mulle uskoa, että meidänkin piha voisi joku päivä olla juuri sellainen haaveideni runsas ja kukkiva puutarha.:D

 56. Voi, miten kiinnostavaa luettavaa löytyi! Odotan niin, et maa sulaa, ja pääsee pihahommiin :)))

 57. Minä menin katsomaan sähköpostiani niin ihmettelin mikä ihme tämä on, niin aukaisin sen katsoin tämä onkin sinun blogi aivan kokonaisuudessäsaan ja kommentit kaikki yli 50 kommentii Siihen kirjoitin kommentin ja se tuli tänne sinun sivulle Minun tietääkseni en ollut mihinkään painellut. Mutta eihän se mitään ihmettelin vaan Hyvää viikon loppua Satu.♥♥

 58. Nämä ennen ja jälkeen kuvat puutarhan muuttumisesta vuosien myötä, ovat tosi kivoja. Paljon kaunista olette saaneet aikaan.

 59. Ihania muistoja!

  Muistanko oikein, että olet myös maalannut öljyväreillä tauluja?

 60. Minä muistan ainakin kaksi viimeistä vuotta. 🙂 Ihana nähdä kuvia noin kaukaa (mutta silti niin läheltä). <3

 61. Olipas kiva katsella kuvia teidän pihan muodostumisesta yli kymmenen vuoden ajalta. Pääsisipä itsekin joskus tuohon pisteeseen 😀 Pitänee vain malttaa mielensä, että puut ja perennat kasvaa.

  Olinko nähnyt unta, vai postasitko lomalla puutarhabloggareiden mahdollisesta tapaamisesta täällä Kaakkois-Suomessa? Itse olisin mielelläni tapaamassa muitakin puutarhaihmisiä, jos vain otatte joukkoonne harrastelijabloggarin 🙂 Avoimiin puutarhoihin en uskalla vielä tänä vuonna osallistua, kun proggista pihalla vielä riittää ja olisi kiva esitellä "valmiimpaa".

 62. On teidän piha muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa. Tulokset näkyy, kun koko perhe on mukana touhuamassa, yksin ei saa noin nopeasti näkyvää aikaan, ainakaan minä en enää saa. Hienoja ideoita olet kehitellyt Hesan aikana:)

 63. Mieletön muutos vuosien varrella 🙂 Tosi kiva postaus! Ehkä meidänkin piha tästä alkaa muotoutua kun joka kesä heiluu lapion kanssa 😀 Viime kesänä kului tovi jos toinenkin pihan kimpussa. Tänä vuonna hommat jatkuu!

 64. Hauska postaus!
  Voin kuvitella, että olet melkein kuumeessa alkanut rakentaa v. 2013 puutarhaa visiosi mukaisesti. On Sinulla ollut melkoinen visio. Olet siis nähnyt koko puutarhan jo valmiina. Minä näen aina pikkupalan kerrallaan.

 65. Voi mahtava mikä tarina ja mistä kaikki on alkanut ja miten paljon olette saaneet aikaiseksi. Ihania apureita on ollut ja on matkassa. <3 <3

  Aurinkoista sunnuntaita Satu <3

 66. Täydellinen kooste!<3 Minä en pystyisi samaan, sillä olemme tehneet tätä jo yli 30 vuotta ja kaikkina aikoina ei ole niin paljon kuvattu. Vielä puuttuu, no en nyt sano sitä kasvihuonetta, vaan vielä puuttuvat puutarha eri tasdojen välilstä kunnon rappuset. Ne pitää valaa ja siten vaikka päällystää jollain, mikä ei ole liukasta.

  Ihan parahutta nuo polut teillä ja sitten siimekset, joissa kuumallakin ilma voi olla paljon viileämpää kuin paahteessa. Rakastan puita.

  Nyt muistinkin, että pidämme molemmat paitsi noutajista myös rotikoista<3

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: