Oho!

Oho!

Moi! Viimeistä viedään. Lomapäivää siis. Heräsin pienimuotoiseen migreeniin. Taisi käydä hermoon eiliset havainnot puutarhan puolella… Face yllätti tänään. Tarjosi minulle kuvaa tasan neljän vuoden takaa. Melkoinen muutos, sanoisin. Itsekin yllätyin. Mikki on kasvanut ja niin on puutarhakin!

Vielä huhtikuussa 2013 puutarhamme oli normipiha. Me asuimme perheenä lukuvuoden 2012 – 2013 Helsingissä mieheni työn vuoksi. Olin siellä vuorotteluvapaalla ja lapset kävivät koulua. Minulla oli kokonainen talvi Helsingissä aikaa perehtyä puutarhablogeihin, blogata itsekin, surffata Pinterestissä, lukea puutarhalehtiä. Kaipuu kotiin ja omaan puutarhaan oli kova ja pää täynnä uusia ideoita. Kevät oli lämmin ja muutin heti vappuna takaisin taloomme Lappeenrantaan. Muu perhe oli Helsingissä toukokuun loppuun. Lappeenrannassa lapio alkoi heilua!

Mikki muutti kanssani mukana. Kuoppia syntyi ja Mikki otti niistä ilon irti. Mies oli tekemässä pihaa kaverinani viikonloput. Lapset auttoivat myös. Ja äitini. Heinäkuussa 2013 kasvari oli valmis. Samana keväänä rakensimme myös lavakauluskasvimaan. Lapset käsittelivät lavakaulukset.

Itäpolku, joka oli ollut kesken monta vuotta, tehtiin myös loppuun.

Meikäläinen on näemmä joskus uskonut katteeseen muuallakin kuin pensaitten juurilla. No, enpä usko enää. Niin se mieli muuttuu. Samana kesänä tehtiin myös keittiöremontti.

Syksyllä käytiin sienessä. Kuva on epäselvä, mutta siitä saanee selvää. Kovin usein ei olla tuon jälkeen Mikin kanssa sienessä käytykään. Ojassa rypenyt koira on ”mukava” ottaa kyytiin autoon.

Jouluna fiilisteltiin ihkauudessa kasvarissa.

Keväällä 2014 lumien sulettua alkoi riehuminen todenteolla. Syntyi Länsipolku.

Keväällä 2014 kävimme hakemassa inspiraatiota Keukenhofista… On kyllä meikäläinenkin muuttunut.. Käytän muuten vieläkin samaa takkia!

Syksyllä 2014 hepuli jatkui… Takapiha sai uuden muodon.

Keväällä 2015 viimeistelimme takapihan yläosan.

Suurin osa nurmikosta katosi ja tilalle tuli polkuja ja kukkaistutuksia.

Pusutunneli syntyi keväällä 2015.

Tänä kesänä puutarhaan on rakennettu rauniomuuri ja Lillevilla. Lyhyessä ajassa on tapahtunut melkoisia muutoksia. Ainoa kone, jota puutarhan rakentamisessa on käytetty, on täry. Kaikki muu on hoitunut lapiolla ja kottikärryillä. Kuntosalilla ei ole tarvinnut käydä.

Yllä kuva, joka on otettu kuusi päivää sitten. Tähän on tultu reilussa neljässä vuodessa. Jos kiinnostuit noista aiemmista vaiheista, sivupalkista oikealla löytyvät ko. vuosien postaukset. Klikkaa vuotta ja valitse sitten kuukausi. Mukavaa ja touhukasta uutta viikkoa!

49 thoughts on “Oho!

 1. Kyllä on tosi paljon muuttunut teidän puutarha muutamassa vuodessa.,mutta on siinä työtuntejakin kertynyt,paljonkohan olisi jos olisitte ylös kirjanneet =o nättiä,kaunista,ihanaa on ja Mikki siellä "puutarhapäällysmiehenä"mukana.Sullakin jo varmaan työt alkaa?

 2. Olipa kiva nähdä puutarhan muutos näin. Olette ahkeroineet koko perheen voimin itsellenne paratiisin. Voi Mikkiä, kaivaminen on niiin kivaa ja mikään ei hoida turkkia paremmin kuin muta ja multa 🙂

 3. Ihana postaus. Niinkuin ehkä viikko sitten sanoinkin, niin melkoinen muutos 🙂 Ihan paras kuva tuo, missä pieni Mikki nukkuu kuopassa. Väsynyt työhauvvavauvva <3

 4. Onpa ollut melkoinen muutos! Puutarhasi on nyt rehevän kukkaissa ja täyteläinen. Voi ihanaa Mikkiä, oikeaa koiran elämää! Mutakylvyt tekevät hyvää 😀 😀 😀

 5. Onpas hienoa että on noita kuvia tallella..kiva on varmasti näin jälkikäteen katsoa kuinka paljon on piha muuttunut! Upeaa työtä olette siellä tehneet ja voi miten tuli joulufiilis tuosta ihanasta kasvari kuvasta!:)) Mikki on kyllä nauttinut puutarhan rakennustöistä tosissaan:)❤ Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

 6. Voi pikku kurainen Mikki ❤️
  Jouluihmisenä ihailen kasvarin joulua!
  Kuvista näkee tehdyn valtavan työn määrän ja pihan täydellisen muutoksen. Oletko nyt jo muutosten loppusuoralla ja mitä vielä haluaisit lisää tai muuttaa. Hellitähän jo vähäsen…….?

 7. Kiitos, Tuula. Huomenna menen töihin ja ihan kiva mennä. Tunteja ei ole laskettu, mutta kiva on ollut tehdä.

 8. Heh, Mikki on oikea sottapytty, jos pääsee valloilleen.

 9. Heh, on melkoinen ja aika vauhdikas. Tuntuu, että piha olisi jo ollut iät ja ajat tässä kuosissa. Kyllä Mikki kuopat ja lätäköt löytää..

 10. Mikin ei tarvitse kylpylähoitoihin lähteä. Apu löytyy läheltä. Lähimmästä ojasta!

 11. Mikki on ollut puutarhapomona koko ikänsä ja seurannut sen muutosta alusta asti.

 12. Hommaa on ollut ja nyt on vähän tyhjä olo, että mitäs sitten tekisi..

 13. Eiköhän me loppusuoralla jo olla.. Valitettavasti en tällä hetkellä keksi mitään uusia projekteja. Ehkä talvella tulee mieleen…

 14. Olen seurannut blogiasi Hesa-ajoilta saakka, mutta tässä postauksessa puutarhan muutos on kiteytetty oivallisesti.
  Voi, tuota Mikkiä! On siinä tarvittu karvaturrin suihkuttamista kerran jos toisenkin. Mainio veijari koko koira!

 15. Olipa tosiaan kiva nähdä, miten paljon olette tehneet töitä teidän kauniin puutarhan eteen. Aivan upea postaus.
  Mukavaa viikkoa Satu!

 16. Iso on muutos ja toteutettu niin kivasti!Ihaillen katson����

 17. Ihanalta näyttää ja kiva tietää, ettei tarvitse kymmeniä vuosia varata saadakseen aivan erillaisen pihan kuin alkujaan oli.
  Ja minusta tuo sinestyskuva on paras…koira elää parasta elämäänsä 😉
  Mukavaa viikonjatkoa!

 18. Iso muutos. Ja kuitenkin aika lyhyessä ajassa. Vaatiihan tuo sekä aikaa että myös ostoksia. Onneksi olet lähtenyt toteuttamaan visioitasi. Kaunis on muutos!

 19. Voi miten pieni Mikki ensimmäisessä kuvassa 😀
  Hurja muutos niin lyhyessä ajassa, te olette olleet todella ahkeria!

 20. Mielenkiintoinen tarina! Onpas paljon tapahtunut, mutta ei itsestään. On siinä työtä ollut! Kiva, kun jaoit tämän.

 21. Huisin hieno postaus. Mahtavaa miten on lapio heilunut Lappeenrannassa ?
  Kyllä olette aikaansaapia.

  Hauskat rypemiskuvat. Koira leikkii possua ?

 22. Puutarha elää koko ajan ja niin pitääkin. Hienot leikkikehät lapsilla :D:D.

 23. Huikea muutos ja melko pienessä ajassa. Mietin, että millaista jatkoa seuraa. Onko jo nykyisen puutarhan ylläpitohoidon aika vai kaipaatko vielä jotain uutta? Trendit yms. varmaan vaikuttavat asiaan ja tietysti talvi saattaa verottaa kasveja. Kiva seurata touhujasi ja Mikki mukavana piristeenä.

 24. Olipa kiva postaus menneistä vuosista puutarhassa. Olette todella ahkeria ja osaavia! Kerrotko syyn, miksi et enää laittaisi kuorikatetta puiden, pensaiden ja perennojen alle? Itse olen tänäkin kesän lykkinyt sitä suuret määrät istutuksien juurille, tosin en perennapenkkiin, koska se täyttyy kasveista niin hyvin,ettei siellä rikkaruohot kasva. Pensaiden juurille olen laittanut ja parin vuoden takaisissa pensasistutuksissa alkaa myös kasvusto olla niin suurta, etten enää lisäillyt koska maata ei ole enää näkyvissä, eikä myöskään rikkaruohoja. Mutta, onko jokin syy, jota en ole hoksannut, miksi se ei olisi hyväksi kasveille?

 25. Kyllä seillä on tosiaan puuhailtu puutarhan parissa, kun noin suuri muutos on tapahtunut noinkin lyhyessä ajassa! Tuosta näkee nopeasti työn jäljen , kiva postaus!

 26. Hieno postaus! Kyllä olette ahertaneet kovasti pieessä ajassa olette noin paljon saaneet aikaiseksi

 27. hyvä idea postauksessa, näin muutos puutarhassa kuin myös Mikissä ja postaajassakin tulee esille niin hyvin:))
  olen seurannut blogiasi lähes alusta alkaen suurella mielenkiinnolla. puutarhasi on niin erilainen kuin omani, siksi se kiinnostaa minua kovin.
  mukavaa työviikkoa Sinulle!

 28. Ajattelin vielä tehdä sellaisen postauksen, jossa on sama kohta ennen ja jälkeen kuvissa. Jahka ehdin. Mikki on tavan tapaus..

 29. Kiitos, Outi. Ollaan aika pahjon touhuttu.. Kivaa torstaita!

 30. Joo, Mikki tosiaan oli onnensa kukkuloilla. Minä en. Mukavaa viikkoa, Satu!

 31. Ostoksia on tehty, siemenistä kasvatettu ja paljon jakotaimia. Kiitos. Aika nopeasti on saatu muutos. Mukavaa viikkoa!

 32. Juu, Mikki on alle vuoden tuossa kuvassa. Hommia on tehty.

 33. Tapahtui sellainen puutarhahepuli neljä vuotta sitten. Sillä tiellä ollaan.

 34. Mikillä on oma sisäinen pikku possu, joka joskus pullahtaa esiin. Jep. lapio on heilunut!

 35. Välillä on hyvä pysähtyä ja katsoa, mistä tähän on tultu.

 36. Jaa-a, enpä tiedä, mitä jatkossa keksin. Ehkä parantelen istutuksia. Mukavaa loppuviikkoa, Ansu.

 37. En vain oikein tykkää katteesta perennapenkissä. Pensailla se on ihan ok. Ehkä puutarhaohjelmat kunttineen ja katteineen ovat saanet tämän reaktion aikaan. Tänään juuri haketin oksia katteeksi havujen juurelle.

 38. Kiitos, Sirkku. Onneksi noita kuvia on tallessa ja voi tehdä vertailua ja muistella. Mukavaa viikkoa!

 39. Kiitos! Onhan sitä tullut tehtyä lähes kaikkea mahdollista tuolla puutarhassa. Välillä homma onnistuu, välillä ei. Kantapään kautta mennään usein. Mukavaa viikkoa!

 40. Voi sanoa, että piha on muuttunut puutarhaksi! Upea muutos.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: