Messuilua ja avautumista

Messuilua ja avautumista

Moikkelis!

Ilmoja on pidellyt. Vettä sataa ja on hyytävän kylmää. No, vaihtelu virkistää.

Olen ollut pidemmän aikaa sairaslomalla terveysongelmien vuoksi. Etäopetusaikana olin töissä, mutta lähikouluun palaaminen ei onnistunut. En voi pidempiä aikoja pitää maskia, kun en saa siinä henkeä. Kävin sairaalassa nenätähystyksessä ja syykin löytyi. Nenäkuorikoiden liikakasvu! En ollut ikinä moisesta kuullutkaan. Sain lääkettä ja jollei auta, operoidaan nenää ”ilmavammaksi” kesäkuussa. Kuulun myös riskiryhmään, mutta se puoli helpottui, kun sain tällä viikolla rokotuksen koronaa vastaan.

Ei siinä kaikki. Syksyllä yhtäkkiä ilmestyi kaljuja länttejä päähäni. Onneksi on paljon hiuksia ja ne eivät näy. Autoimmuunisairaus Alopecia, pälvikalju, oli syynä. Nyt hiuksia kasvaa kaljuihin kohtiin uudelleen. Mutta ei siinäkään vielä kaikki!

Menin syksyllä hammaslääkäriin. Olen aina käynyt säännöllisesti kunnallisella hammaslääkärillä, mutta nyt vaihdoin lääkäriä. Oli tulossa hammaspoisto ja halusin toisen hammaslääkärin mielipiteen.

Järkytys oli suuri, kun hammastarkastus oli tehty. Viiden hampaan juuri oli tulehtunut! Ilmankos leukaa särki ja naama turposi tuon tuosta. Luulin em. vaivojen johtuvan reumasta. Yksi hammas jouduttiin poistamaan jo syksyllä, yhdessä on juurihoito kesken, kaksi juurihoitoa on valmistunut, yksi vielä aloittamatta, kaksi hammasta paikattu, kaksi vielä paikkaamatta ja eilen poistettiin jälleen yksi hammas. Olen tästä totaalisen järkyttynyt! Reumani vuoksi minulla ei saisi olla minkäänlaisia tulehduksia suussani. Ja tosiaan olin säännöllisessä hammashoidossa ja aiempi lääkäri ei näistä vaivoista mitään maininnut yhtä hammaspoistoa lukuun ottamatta. Ei kyllä hoidoissa koskaan kuvattu suuta, nyt kun jälkeenpäin mietin.

Eikä siinäkään kaikki! Syksyllä sain elämäni ensimmäisen Iriitin (värikalvon tulehdus) oikeaan silmääni ja se on uusinut jo kahdesti. Nytkin on Iriitti-lääkitys päällä. Minun täytyi pitää biologinen lääkitys tauolla juurihoitojen vuoksi ja heti iski tämä uusi vaiva.

Jep, että tämmöinen talvi ja kevät tässä on ollut. Ei kai tästä suunta ole kuin ylöspäin? Toivottavasti. No, kaipa täältä vielä noustaan. Minulla on kuusi pysyvää autoimmuunisairautta ja sitten tuo vieraileva tähti iriitti. Tulipa nyt avauduttua aiheesta, jos vaikka sattuisi olemaan kohtalotovereita. Eivät nämä taudit tapa, mutta kyllä ne menoa välillä hidastavat ja vetävät mielen mustaksi.

No, on tässä kivojakin juttuja tiedossa. Toukokuun puolivälissä on Koti- ja puutarhamessut, joissa olen mukana livelähetyksellä. Teen livessä kesäkukkaistutuksia. Kannattaa liittyä messujen Facebook-ryhmään. Luvassa on kaikkea kivaa, mm. arvontoja. Alla kuvakaappaus messujen sivuilta.

Sitten elämän tärkeisiin asioihin, eli hyvään ruokaan! Tänään herkuteltiin. Mies ja tytär hakivat meille Ville Haapasalon hatsapurit.

Ihan hyvää oli ja täyteen tuli!

Tällainen avautuminen tällä kertaa. Elämä ei tosiaan aina ole ruusuilla tanssimista, mutta kyllä kukat ja ruusut sitä kovasti helpottavat. Lupaan pysytellä ensi kerralla puutarha-aiheissa.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

14 thoughts on “Messuilua ja avautumista

 1. Toivottavasti ikävät vaivat helpottavat pian. Pikaista paranemista ja aurinkoista kukkaisenergiaa!

  1. Kiitos. Elinikäisiä kumppaneita nuo autoimmuunisairaudet ovat, mutta luulisin, että hampaat tulevat kuntoon. Se onkin jo paljon!

 2. Kurjat vaivat. Minä olen saanut julkiselta puolelta säännöllisesti suun kuvaukset. Sekä vähän tiheämmät ajat, koska lääkitys vaikuttaa joillakin syljen eritykseen haitallisesti. Kurja, että sinulla on ollut suussa tuollainen yllätys.

  Iriitti taitaa olla selkärankareuman kylkiäinen, toivottavasti ei toistu.

  Parempaa kesää! Ja muista levätä, vaikka puutarha kutsuisi luokseen.

  1. Jep, lääkitys kuivattaa suuta ja kuivan suun hampaat reikiintyvät helpommin. No, nyt on menossa kolmas iriitti puolen vuoden sisällä. Iriitti on tosiaan selkärankareuman kylkiäinen. Samoin on psoriasis, joka minulla todettiin vuosi sitten. Yksi tauti johtaa seuraavaan jne. Kiitos. Mukavaa puutarhailua sinulle myös.

 3. Miten ollenkaan voi olla noin huonoa tuuria! Vai ovatko taudit toistensa seuralaisia?
  Kunpa parempaa olisi tiedossa!

  1. No, olen kai aika harvinainen tapaus. Tekee mun tautilista säväyksen lääkäreihin. Valitettavasti nuo kuusi ovat elinikäisiä kumppaneita. Kun on yksi autoimmuunisairaus, on alttiutta muihinkin. Minä olen ilmeisesti erityisen altis.

   Surkuhupaisaa oli viime vuonna ihopolilla. Minulla todettiin psoriasis. Vuotta aiemmin ihopolilla todettiin Pyoderma gangrenosum, todella harvinainen autoimmuunisairaus. Itkin psoridiagnoosin jälkeen polilla kurjuuttani ja totesin lähtiessäni sarkastisesti: ”Nähdään sitten ensi kerralla pälvikaljun merkeissä!”. No, niinhän me puoli vuotta myöhemmin teimme.

   No, niin kauan kai menee hyvin, kun eivät löydä tappavaa tautia, mutta kyllä nämäkin surettavat.

 4. Toivon sydämeni pohjasta sairauksiesi pysyvän mahdollisimman oireettomina

 5. Kyllä nyt on koeteltu taas kunnolla sinun jaksamista. Eipä tässä voi muuta toivoa, kuin parempia päiviä sinulle <3

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: