Amerikan jalopähkinä – American Walnut

Amerikan jalopähkinä – American Walnut

Pihallamme kasvaa suuri Amerikan jalopähkinäpuu. Keväisin siinä on pienet kirkkaanpunaiset kukinnot, sen jälkeen isot siemennorkot, tai miten niitä nyt kutsutaan. Niitä norkkoja on varmaan tuhansia ja ne ovat lähes parikymmentä centtimetriä pitkiä. Ne, kun putoavat, riittää pihalla siivottavaa päivittäin viikon verran.  Pähkinäpuu tarvitsee paljon vettä ja jollei se sitä riittävästi saa, tiputtelee se lehvistään pieniä keltaisia lehtiä. Haravoitavaa on siis kesälläkin. Yritämme ratkaista tuota vedenjanoa tyhjentämällä vesialtaan veden pähkinäpuun juurelle, kun vaihdamme allasvettä. Pähkinäpuu tekee syksyllä pienen sitruunan kokoisia ja muotoisia vihreitä, oikein pihkaisia pähkinöitä. Oravat keräävät niitä ”hiki hatussa” ja piilottelevat niitä ympäri pihaa. Pähkinäpuu roskaa paljon, mutta silti en siitä luopuisi. Mielestäni se luo tunnelmaa koko takapihallemme. Sen suuret lehdet ovat kuin palmun lehviä. Jos nykyinen suuri pähkinäpuumme kaatuisi pihaltamme, olisi koko takapiha aivan erilainen. Meillä onkin varataimi omasta takaa kasvamassa. Oravien piilottamat pähkinät usein itävät ja tekevät taimen. We have a big American Walnut in our yard. In the springs it has small red flowers and after that maybe thousands of long catkins. The catkins are about twenty centimetres long. When they fall, I have more than enough to clean up. American Walnut needs a lot of water and if it doesn’t get it enough, it drops its leaves. In the autumn Walnut makes lemonsized nuts, which are green and resinous. Squirrels collect and hide them aroud the garden. I like American Walnut, because it makes a certain ambience with its large leaves and it gives a nice shadow.   

Amerikan jalopähkinän taimi – A small American Walnut
Pähkinäpuun lehti on suuri! – American Walnut’s leafEdessä taimi ja taustalla iso pähkinäpuu – In front a small American Walnut and behind the old one

5 thoughts on “Amerikan jalopähkinä – American Walnut

  1. Pähkinäpuut ovat komeita! Jos vaan syksyllä oravilta jää jokunen pähkinä yli, laittaisitko tänne meille tulemaan? Mieluusti kokeilisin sen kasvattamista. Siemenistä olen huvikseni kasvattanut muutaman koivun, kuusia ja siperianlehtikuusia.

    T. Sari

  2. Ilman muuta saat pähkinöitä tai jopa taimia, jos niitä vielä löydän. Valitettavasti aivan muutama päivä sitten kitkin noita taimia pihaltani biojätteeseen, joka tyhjennettiin eilen…

  3. Kävin katsomassa tätä pähkinäpuupostausta, kun en muistanut sitä kesältä. Ihastuin sen lehtiin, ne tosiaan muistuttavat palmun lehdistöä. Hmm.. mihinkähän meille mahtuisi noin isoksi kasvava puu, täytyypä tuumata. Tontin reuna metsän laidassa olisi aika hyvä vaihtoehto. Onko puu kuinka kylmänarka ?

  4. Olen varsinainen puidenhalailija ja jalopähkinästä olen minäkin haaveillut. Jospa heti ensi keväänä sellaisen istuttaisi. Kerta kaikkiaan upea tuo teidän puu. Onnittelut siitä! Meillä on vanha pellonpohja, eli menestyyköhän se savessa?

  5. Meillä on hiekkamaata, jossa kasvaa. Tuo puu on kyllä aikamoinen juoppo, joten luulisi sen menestyvän savimaassa.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: