Jouluruusu – Christmas Star (Helleborus niger)

Jouluruusu – Christmas Star (Helleborus niger)
Ennen – Before

Jouluruusun, josta niin haaveilin, tilanne ei näytä kovin hyvältä tällä hetkellä. Se pääsi vahingossa kuivahtamaan ja toissapäivänä havaitsin sen olevan täynnä kirvoja. Liiskasin kirvoja käsin, mutta niitä oli niin paljon, ettei niille mitään mahtanut. Leikkelin kirvaisia oksia ja kukkia pois. Kukista ravistin mahdolliset siemenet ruukkuun. Huuhtelin kasvin. Eilen kirvat näyttivät hävinneen, vaan turha luulo. Äsken huomasin viimeistenkin kukkien joukossa kirvoja. Leikkasin taas. Eipä ole enää paljon jäljellä. Toivoa sopii, että saan sen pidettyä hengissä kevääseen.   Sain tähän postaukseen inspiraation  Autuaan olon Cheriltä, joka ilokseen huomasi kuolleeksi luulemansa jouluruusun heräilevän eloon.   Christmas Star, which I so long dreamed of, is in trouble. It got too dry by my mistake and the day before I found it to be full of aphids. I killed aphids by hand, but there were so many, that all of them were impossible to kill. So I cut ​​twigs and flowers out. I shook potential seed into the pot. I rinsed the plant. Yesterday aphids seemed to have disappeared, but I have just noticed the last flowers are covered by the aphids. I cut again. There’s not much left anymore. I can only hope that I can keep it alive until spring.       I got inspiration to this posting from Cheri from Autuas olo. She was happily surprised to see her Christmas Star being alive, though she thought otherwise.                                                  

Jälkeen – After

25 thoughts on “Jouluruusu – Christmas Star (Helleborus niger)

 1. Toivotaan, että juuristo on säilynyt ja tekee kohta uutta kasvua. Tuntematon kasvi tuo on mulle, eikä muutenkaan sisäkukat "loista".

 2. Toivotetaan tsemppiä ja onnea jouluruusullesi, ne ovat kyllä niin kauniita:)

 3. Minullekin tuo on uusi tuttavuus. Ei alkanut kovin hyvin..

 4. Tuo on mun ensimmäinen. Ei ole tullut ennen kohdille, jotta olisin ostanut. Saa nähdä, miten käy..

 5. Kuten todistettu on jouluruusut saattavat nousta kuolleista. Kirvat pitäisi kuitenki saada häädettyä, voisitko suihkuttaa kasvin vaikka mäntysuopavedellä, sillä olen itse häätänyt kirvoja menestyksekkäästi.

 6. Mulle tulee kirjeessä huomenna Itä-Suomen kodista kirvanpoistoainetta. Kapseli, joka upotetaan multaan.

 7. Hi Satu! I LOVE Helleborus! But you knew that already, didn't you? 😉
  Seems like I didn't get any updates from your blog again. Really don't know why that is. I'll have a look now.
  Bye,
  Marian

 8. Satu, I do so: aphid is afraid of a means of moth;
  so I open the tool package, grind into powder and sprinkle the ground around the plant. The next day aphid is dead.

 9. Aphids are such yucky pests. Spraying with soapy water might help. Helebrous are lovely!

 10. Aivan ihania kuvia sulla täällä matkoilta ja koirista! 🙂 Ja tsemppiä jouluruusun kanssa! 🙂

 11. Have you add my new blog address? myusualdailylife.blogspot.com

 12. Thank you for the tips, Peter. I have a capsule which I put into the pot. If it doesn't help, I'll use soap..

 13. Kiitos. Vaihdoin sen vadilliseen, jotta voin tarkkailla veden määrää paremmin.

 14. Olikovatko ne varmasti kirvoja? Minäkin luulin nimittäin jouluruusussani olevan kirvoja ja aloin liiskamaan niitä sormellani. Sitten käsitin, että ne olivatkin kukan siitepölyä tai jotakin muuta. Tarkemmin katsottuna eivät liikkuneet, ei siipiä tai muuta eläväisen merkkiä.

 15. Ihan varmasti. Kovasti kävelivät pitkin kasvia, mullassa ja ruukun ulkopuolellakin. Sillä en niitä heti huomannutkaan, kun ovat ihan samannäköisiä kuin ne siemenet.

 16. Valkosipuli häätää kirvat hyvin. Istutettuna lähistölle tai huonekasveihin suihkutettuna veteen murskattuna.

 17. Minullakin jouluksi ostettu ruukkujouluruusu pääsi ikävästi kuivahtamaan ja lehdet käprisityivät. Ajattelin, että istutan kasvin keväällä maan lämmettyä pihalle. En vähään aikaan ehtinyt edes vilkaista ruukkuun ja tässä yhtenä päivänä ruukku oli täynnä uusia vihreitä lehtiä. Nyt muistan silloin tällöin kastella kasvia, mutta se ei pidä seisovasta vedestä, että malttia (itseäni tässä psyykkaan).

 18. Mihinkäs se kommentti katosi? Jos tämä menee hyväksyttäväksi, ja näyttäis, että jouluruusutarinan on kirjoittanut nimetön, niin se olen minä 🙂

 19. Ok, kiitos vinkistä. Tuolla se jouluruusu vielä ikkunalla sinnittelee. Kirvat häipyivät, kun ruiskutin kahdesti niin järeällä kuin wc-tolulla. Huuhdoin myrkyn pois samantien, mutta toimi ja kasvikin jäi henkiin. Meni hermot niitten ötököitten kanssa!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: