Mylläystä puutarhassa.. – Gardening..

Mylläystä puutarhassa.. – Gardening..

Hei! Huomenna töihin, joten tänään piti ottaa ihan kaikki irti viimeisestä lomapäivästä. Heti aamupäivällä porhalsin Tirilän puutarhalle. Sieltä tarttui mukaan viisi kääpiöjaloangervoa ja kolme timanttituijaa. Suunnitelmissani oli täydellinen puutarhapäivä. Sellainen siitä tulikin, jopa aurinko paistoi! Hi! Today, I was gardening the whole day with my family. We planted, moved plants, cut bushes. It was a perfect day in the garden. Below you can see, how it looked after having done that all.

Yllä olevassa kuvassa nuo uudet tuijat näkyvät. Tykkään! Kolme timanttituijaa näkyvissä tuossa köynnöskaarien välissä oikealla. Oikeastaan tämä on havuterapiaa. Ihan itkettää joka syksy, kun puutarhakausi loppuu. Vaan nytpä näen koko talven nuo havuni, kun katson olohuoneen erkkeri-ikkunasta takapihalle.  Havulohtua!

Jotta tuijat pääsivät paikoilleen, meni koko päivä myllätessä. Tuijien tieltä piti poistaa iso kasa harmaamalvikkia. Yksi pääsi uudelle paikalle, loput tulivat tiensä päähän.

Huomaatko muuta muutosta? Ehkä et, sillä olen koko kesän tietoisesti rajannut kuvista suuresti inhoamani kirsikkapuun tuolta viherhuoneen edestä. Nyt on vain torso jäljellä. Jes! Torsoa pitkin kiemurtelee kelloköynnös, jonka sain keväällä naapuriltani (ja jota en ole saanut vielä kukkimaan…). Kirsikkapuun katkaisussa olikin jänniä ja vaarallisia tilanteita. Hyvin katkaisu onnistui. Niin kasvit kuin pihakoristeetkin säästyivät vaurioilta. Huvittavinta oli, että kaatunutta runkoa siirrettäessä mies huusi kirsikoitten puolesta ja minä kiljuin kukkieni vuoksi. No, loppu hyvin. Mies sai pari ämpärillistä kirsikoita ja minun kukkani säilyivät. Siinä vaan nähtiin taas hyötykasvi-ihmisen ja kukka-ihmisen ajatusten eroavaisuus. Poikamme poukkoili siinä ajatusten vaihdon välissä.. ;O)

Mitenhän tuon kirsikkatorson kanssa toimisi? Jättäisikö tuohon köynnöstelineeksi, vai antaisiko sille lopullisen häädön? Mitä tuumit? Tuossa torson ympäristössä kasvit löysivät uusia paikkoja. Rantakukka siirtyi, alppipiikkiputki myös sai ryhtiliikettä. Kasvarin polun varrelta tähkäkimikki siirtyi tuohon penkkiin syyskimikin viereen. Tuijien alta siirtynyt harmaamalvikki pääsi tuonne joukkoon.

Pusutunneli näyttää alemmassa kuvassa nyt oudon valoisalta. Se johtuu siitä, että taustalla olevat unkanrinsyreenit lyhenivät yli metrillä. Kovin näyttävät nyt kaljuilta, mutta on niin tehty ennenkin ja hyvin ovat lähteneet kasvuun seuraavana keväänä. Noita syreenejä joutuu alvariinsa lyhentämään sen verran reippaasti, ettei niiden kukinnasta meillä pahemmin nautita. Eipä tuo haittaa. Aitasyreenit kukkivat noidenkin edestä.

Oikeasti en tiedä mitään parempaa, kuin istutushommat yms. puutarhassa. Mikä siinä onkin? Tuntuu kuin heräisin eloon. Ja monen tunnin aherruksen jälkeen ulkoilmassa on ihan mahtava olo. Minulle puutarha on kuin tyhjä maalauspohja. Harrastin aiemmin maalausta, mutta lopetin, kun en saanut mieleistäni aikaan. Puutarhan rakentaminen on vähän vastaavaa puuhaa, mutta saan paljon enemmän onnistumisen elämyksiä.

 Ensi kesällekin jää vielä tavoitteita ja projekteja, jollei niitä ehdi tehdä tänä syksynä. Olen jo monta vuotta haaveillut pilareista raudoitusverkkoineen köynnöksiä varten kehystämään kasvimaata. Länsipolun varren kasvistoa aion uusia rajulla kädellä. Siitä tulee tavallaan ”metsäpuutarhani”. Vähemmän kukkia, enemmän vihreää -osasto. Kaikki pihamme köynnöskaaret saisivat vihdoin täyttyä köynnöksillä. Kärhöjen kanssa on tullut tappioita. Jospa ensi talven ne selviäisivät..

Kaikki mieheni varaan liittyvät projektit vaativat tietyn ”kypsyttelyajan”. Jos alan puhua asiasta tänä vuonna oikein nätisti, saattaa se toteutua joskus… Yleensä kyllä toteutuu ja hyvin, mutta vie aikansa. ;O)

Viherhuoneen polun varrella tapahtui mullistuksia myös. Viisi kääpiöjaloangervoa löysivät paikkansa ja kasvit niiden tieltä löysivät uudet paikat. Vielä polun oikealle puolelle jäi aukko odottelemaan loistosalvioiden siirtoa etupihalta tuohon polun varteen.

Edelweiss pääsi oikein paraatipaikalle etuvasemmalle tiilipolun varteen. Olikin tehnyt aika monta poikasta asuessaan aiemmin polun toisella puolella.

Täytyy sanoa, että oli ihan täydellinen loman viimeinen päivä. Ulkoilua, hyötyliikuntaa ja paljon aikaansaannosta. Koko perhe ja äitini olivat puuhissa mukana. Kiitos siitä!

Nyt tarvitaan vielä Mikin erikoispanos, että jättää havut rauhaan ja ei ruiki niille…

Jep, ja huomenna töihin! Mukavaa viikkoa! – Thank you for stopping by! I wish you a happy, sunny week!

46 thoughts on “Mylläystä puutarhassa.. – Gardening..

 1. Hyvää ensimmäistä työviikkoa!

  Nuo köynnöskaaret ovat hienoja. Olisipa itsellänikin niin iso piha, että voisi laittaa kaaria porteiksi ja eri tiloja rajaamaan.

 2. Huh huh! Ihan hengästytti lukea mitä kaikkea saitte tehtyä ja suunnitelmat päälle. Mutta sitähän sitä pitää tehdä, mistä nauttii. Mukavaa lukuvuotta 🙂

 3. Hienoja muutoksia. Ikkunanäkymät ovat tärkeitä minullekin. Suunnitelmat ovat sinulla hyvässä vauhdissa.

 4. Huh, muutaman kasvin istutuksesta tulikin melkoinen urakka… Mutta niinhän se aina on… Täälläkin pitäisi aloittaa väärään paikkaan istutettujen kasvien siirtourakka, mutta se puutarha-aika on jo kortilla… Mukavaa työnaloitusta!!!

 5. Mukavaa työviikkoa 🙂
  Minulla on yksi torso pihalla ja sain siinä kasvamaan isokukkaista kärhöä, kunnes kärhö tuli liian isoksi, joten löysin torson ympärille rautakehikon. Valitettavasti viime talvi vei kärhöt, kun ei ollut suojaa, siis lunta. Torso/rautakehikko on kiva ainakin minun silmääni.

 6. Huh, pakko on todeta puolisoni olevan oikeassa kun hän sanoo puutarhan hoidon olevan päättymätön tarina.Just kun kaikki oli valmista alkaa kasvien siirtely…ihanaa eikö vain olekkin.
  Anna torson olla köynnöstukena laita verkkoa ympärille niin köynnokset tykkää ja saat komean kukkapylvään.

 7. Tsemppiä täältäkin tulevaan työviikkoon! <3 Tää töissä olo lomalla olon jälkeen on niin karua 🙁

 8. Meidän naapurilla on vaahteran torso, jossa kasvaa kärhö. Se on tosi kaunis yhdistelmä. Joten jättäisin rungon lopun paikoilleen.

 9. Minä jättäisin kirsikan torson köynnöstueksi. Meillä on omenapuun torsossa kasvamassa humala ja voi että tykkään, yksi pihan kauneimmista yksityiskohdista.

 10. Minäkin ehkä jättäisin rungon paikoilleen.
  Mitäs sinä puuhaat talvikautena, kun loitava puutarhasi huilaa hetken aikaa?

  Työniloa!

 11. Ihanasti avartui! Hih, naurattaa sinun ja miehesi kiljunta puun kaatuessa.

 12. Oikein antoisaa alkavaa työviikkoa sinulle!
  Reippaasti lopetitkin lomasi, ihan tässä pelkästä lukemisesta hengästyy!

 13. Elokuun runsautta ja rikkautta.

  Aiotteko suojata tuijat kevätpuolen ahavalta?

 14. Mikä ihana energinen postaus ja myös mahtavan tehokas puutarhapäivä ollut teillä! Tulee niin hyvä fiilis, kun on saanut toteutettua asioita suunnitelman mukaan.
  Minusta kirsikkapuun runko on jopa jollain tapaa viehättävä. Se olisi tosiaan aika hyvä kärhötuki.

 15. Working in the garden for me is they way to get my head empty wich is always full of thoughts. It's great to feel tired after a beautiful day outside.
  Have a wonderful week ahead Satu.

 16. Vauhrikkahastippas loma loppuu, oikee kunnon loppuhuipennus 🙂 Hyvää töiren alakua!

 17. Minäkin jättäisin torson köynnöstueksi. Kylläpäs teillä vielä kukkii ja on niin kaunista,

 18. Näyttää hyvältä! Olet ollut ahkera. 🙂 Teillä on niin ihanan rehevää.

 19. Kylläpä puutarhasi on kaunis tässäkin vaiheessa kautta. Havulohtua! Miten hauska sana, täytyypä ottaa käyttöön.

 20. Satu, your garden is growing and the plants are getting bigger. Love the statue that sank in greenness.

 21. Hienoa, että olet satsannut havuihin pihallanne. Ne tuovat ympärivuotista kauneutta pihalle ja muodostavat näyttävät ja hienot raamit puutarhalle.

 22. Kiitos, Päivikki! Kaaret on kivoja, kun saisi nuo köynnökset kasvamaan niihin.

 23. Kiitos samoin, Kaupunkilaistyttö. Joo, työ vähän rajoittaa harrastamista.

 24. Kiitos. Jostain on lohtua kesän loppumiseen revittävä..

 25. Samaa mieltä. Havut ovat puuttuneet koiran vuoksi. Myöskään kevään peittelyurakka ei ihan nappaa..

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: