Tositoimiin Harjussa!

Tositoimiin Harjussa!

Hei! Eilen pääsimme Harjussa tositoimiin. Saimme puutarhurilta oppia omenapuiden ja marjapensaiden leikkuuseen. Pitää tänään jatkaa harjoituksia kotipihalla.

Sen opin, että mustaherukkaa voi leikata reippaammalla kädellä kuin punaherukkaa, sillä mustaherukka uusiutuu nopeammin. Vanhat pensaat voi vaikka alasleikata. Punaherukasta poistetaan maata pitkin menevät ja vanhat sekä rikkinäiset oksat. Leikkuilla uudistetaan, annetaan pensaille ilmavuutta tautien ja tuholaisten ehkäisyksi sekä tavoitteena on isommat marjat ja parempi sato.

Liian lyhyt varsi leikkurissa..

Omenapuille annetaan leikkuilla myös sitä ilmavuutta tuholaisten ehkäisyksi ja valoa, jotta kasvu ja kukinto ovat suotuisia. Poistetaan vanhat, rikkonaiset oksat, sisäänpäin kasvavat sekä vesiversot. Jos oksaa joutuu sahaamaan, se sahataan kauluksen yläpuolelta. Ensin sahataan vähän alhaalta ja sitten loput ylhäältä, jottei oksa repeä. Kun sahataan kauluksen yläpuolelta, puun leikkaushaava parantuu paremmin. Kirjoitinpa näitä oppeja tähän ylös vinkiksi ja muistin virkistykseksi itselleni. Teen myös Harjua varten oppimispäiväkirjaa ja blogini toimii siihenkin tarkoitukseen. Hih, pääsette näin puutarhuriopintoihin kanssani! Tänään aurinko paistaa täällä kaakossa. Kun tulin eilen kotiin Harjusta, odotukset olivat korkealla lumitilanteen suhteen. Pettymys olikin jonkinmoinen, sillä meillä on edelleen hanget korkeat nietokset. Ei edes pälviä kunnolla.

No, jotain edistystä sentään. Pihaesikkoja näkyvissä polun päässä.

Pari piippoa sipulikukkapenkissä.

Ja autotallissa kukkii! Tulppaanit ja balkaninvuokot ovat puskeneet valoesteiden läpi ja kukkivat täyttä häkää. Kaipa minun on nostettava nuo ulos valoon päiviksi.. Hullulta se kyllä näyttää, että kukkii hankien keskellä. Olisiko jollain vinkkiä, mitä kannattaa tehdä? Jeps, tänään taidan puuhailla pihalla jotain. Vaikka niitä leikkuuhommia, vaikkakin hartiat ovat ihan jumissa eilisestä. Joko olet kevätleikkuut tehnyt? Aurinkoista viikonloppua!

46 thoughts on “Tositoimiin Harjussa!

 1. Näyttää tuo sinun puutarhastelu samalle kuin minunkin, liian lyhytvartisia työvälineitä… ?
  Meillä omenapuut odottavat leikkausta, mutta saavat vielä tovin odottaa sillä tänään suunnataan Turun puutarhamessuille ?
  Mukavaa viikonloppua kotona ja kotipuutarhassa Satu!

 2. Mukavaa että opinnot ovat päässeet kunnolla alkuun. Omenapuiden ja pensaiden leikkaus on täällä jo tehty. Aika helpolla niiden kanssa pääsi, kun marjapensaatkin ovat vielä niin pieniä ettei niitä nyt kannata enempää leikata (viime vuonna niiden siirron yhteydessä leikkasin enemmän).

 3. Kiitos muistutuksesta – en ole vielä leikannut! Nyt onkin hieno aurinkoinen päivä, taidan tehdä sen tänään.
  Onneksi sentään jotain jo puskee mullan pinnalle, noista se lähtee äkkiä leviämään, ja jestas miten nopsaan uusia versonkärkiä tulee mullan pinnalle 🙂

 4. Kivaa seurata tällä tavalla opintojasi! Puolet omenapuistamme on hillittykasvuisia ja loput niin pieniä etteivät kaipaa vielä leikkausta. Onneksi, sillä en ole vielä oikein opetellut tuota lajia. Tulevaisuudessa sitten?

 5. Kiitos kuvista, tässä opiskelemme sinun ohessa 🙂
  Omenapuut on leikattu, nuoret on helppoja kun joka kevät katkaistaan latva ja oksat mutta nuo vanhat puut, ne on monimutkaisempia mukamas. Syksyllä pitää leikata kirsikat, katsoin että ovat aika risukkoa luumulehdossa.

 6. Toivotan sujuvia opintoja Harjussa! Toivottavasti kaikki järjestyy hyvin. Ihanaa kevättä <3

 7. Omenapuut ja päärynäpuun leikkasin viime viikolla. Marjapensaisiin en ole koskenut, koska viime keväänä teinkin niille vähän rankemman karsinnan. Ne saavat nyt kasvaa rauhassa.
  Vie sipulikukkaruukku kasvaria koristamaan. 🙂

 8. Kiva, siellä on iloinen oppija heti toteuttamassa oppeja 🙂
  Ai nytkö niitä pensaita pitäisi leikata? Voishan tuonne tietysti lähteä lumkenkien kanssa tarpomaan, kun katolta sain lumet pudotettua. Onneksi ei ole omppupuita, mutta marjapensaita olis, jos ne hangesta jo pilkistää 🙂

 9. Kiva kuulla, että opinnot ovat lähteneet sujumaan ja että olet kääntänyt alun pettymyksen innostukseksi!

 10. Juuri noin, Satu, se, mikä ei tapa, vahvistaa! Käänsit hienosti positiivisen asenteen haasteiden voittamiseen! No, täällähän ei ole tehty sen enempää omenapuiden kuin marjapensidenkaan eteen mitään, koska kukkaset ovat pääasiassa:)

 11. Sehän on tosi kiva, että mekin täällä päästään osallistumaan opintoihin. Mielenkiinnolla odotan, mitä seuraavaksi opimme ? Täällä ei vielä pääse leikkuuhommiin, lunta reilu puol metriä.

 12. Oli siellä pidempivartisiakin, mutta minulle nyt sattui tuo. Mukavaa messuilua!

 13. Meidän omenapuut ovat ihan hunningolla. Marjapensaissa ei juurikaan ole leikattavaa.

 14. Täällä saisi nuo lumet sulaa ja vähän äkkiä! Alkaa ottaa jo pattiin.. Nauti keväästä ja kukkasista! Se on parhautta!

 15. Meidän omenapuut ovat ihan kamalassa kuosissa. Pitää yrittää siistiä niitä.

 16. Oot ihan ammattilaisen tamineissa ja mukava seurata siun opintoja. Tiälläkään ei vielä piästä leikkuuhommiin, lunta on niin runsaasti. Mukava kun viikolla ollu epätoivo muuttukin iloksi.

 17. Meillä on enää yksi kirsikka ja sen oksat huitelevat taivaissa. Kuivattaa alaoksat. Saa pian lähtötuomion koko puu.

 18. Kiitos, Outi! Mukavaa opiskella, mutta töissäkin on käytävä.

 19. Meillä riittää noissa puissa urakoitavaa. Huoks. Ne ruukut ovat täysi fiasko! En toiste istuta sipuleita ruukkuihin.

 20. Melkoista rämpimistä lumessa, mutta toisaalta ei kukkapenkit tallaannu.

 21. Juu, pakko oli kääntää, jos meinaan unelmani toteuttaa.

 22. Hih, sama juttuhan se minullakin aina on. Puut ja pensaat ovat vähän niin ja näin. Pakko yrittää olla positiivinen ja hoitaa homma kotiin.

 23. Sinähän osaat jo, Eija! Minulle tulee monta juttua uutena. Lunta on meilläkin. Huoks.

 24. Hyvä Satu? näytät ihan ammattilaiselle tositoimissa! On se kevät uskomaton, että kasvien alut puskevat läpi jään esille.
  Hyvää sunnuntaita?

 25. Lunta riittää vielä ihan tarpeeksi meilläkin. Mukava kuulla, että opinnot ovat alkaneet mukavasti alkupettymyksen jälkeen. Varmasti tulee opittuja paljon tärkeitä asioita. Oppimispäiväkirjoihin on hienoa palata aina myöhemminkin. Ei aina muista jälkikäteen, mitä on oppinut missäkin vaiheessa.

 26. Kiitos Satu muistutuksesta. Menenkin nyt mars, omenapuita leikkaamaan! Tsemppiä opintoihin sinulle ja kiva, kun päivittelet juttuja "muistiinpanoina" meidän muidenkin iloksi ja avuksi!

 27. Eipä ole kyllä meidänkään omenapuut vielä leikattu… En koe oikein osaavani sitä, joten se helposti aina "unohtuu". Kaikkea hyvää sinulle opintoihisi! Mukava seurata niitä tästä vierestä 🙂

 28. Kiva päästä opintoihin mukaan 🙂
  Mulla on ollut kolmen vuoden prokkis omppupuiden leikkuussa, vähän kerrallaan.
  Mutta punaherukoita olen leikannut reippaasti ja vähänkö nopsaan kasvoivat uuteen kuosiin marjojen kera 😮

 29. Kiva nähdä, että opiskelut alkoivat tuntumaan paremmalta. Te olette tehneet hämmästyttävän paljon jo ensimmäisen viikon aikana. Mahtavaa, että opetus on monipuolista ja tehokasta.

 30. Leikkuupuuhat on tehty marjapensaita en leikkaa nyt ollenkaan kun viimevuonna ne saivat puukehykset ja silloin leikkasin alimmat oksat pois .

 31. Hauska nähdä innokasta, iloista opiskelijaa♥ Kiva että pääsitte heti tositoimiin:) Ihanaa alkavaa viikkoa❤

 32. Joo, vaikeuksien kautta voittoon. Ei auta muu kuin sinnitellä!

 33. Hih, kiitos, Marjo. On niillä kasveilla tosiaan voimaa. Autotallissa puskivat pahvin läpi ja pihalla jään. Mukavaa viikkoa!

 34. Pitää nyt yrittää opiskella, kun kerran tuonne pääsin. Alkujärkytys otti vähän koville.

 35. Minäkin olen vältellyt tuota omenapuusavottaa aina sujuvasti. No, oppi tuli nyt tarpeeseen. Kiitos!

 36. Minustakin nuo punaherukat kasvavat nopeasti ja meillä ne kasvavat paremmin ja nopeammin kuin mustaherukat. Mikä lie?

 37. Juu, pakko oli miettiä yön yli ja päätin kääntää vaikeudet voitoksi. Oli minusta tuolla aika paljon turhaakin hengailua. Tehokkaasti nuo olisi saanut hoidettua kolmessa päivässä neljän sijaan.

 38. Sinä olet ollut tehokkaana! Miellä on vielä yksi omenapuu käsittelemättä ja marjapensaat kaikkinensa.

 39. Kiitos, Päivikki! Juu, tuo oli hyödyllinen opetussessio. Pääsin heti käyttämään oppeja kotona. Mukavaa viikkoa!

 40. Kiitos, Sussi. Kaksi vuotta riittää sitten seurailtavaa.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: