Ennen ja jälkeen

Ennen ja jälkeen

Hei! Kuvavertailua tilanteesta ennen myrskyä ja myrskyn jälkeen. Melkoinen muutos tuli vartissa! Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ennen

Jälkeen

Ruusut näyttävät kestäneen ihmeen hyvin raekuurot. Liljoista sen sijaan meni lähes kaikki nuput, joten sadat liljat jäävät pihallamme kukkimatta tänä kesänä. Pionien kukinta meni kertarysäyksellä. Aloinkin vähän miettiä, oliko ihan viisas veto täyttää takapihan pääpenkkini pioneilla. On siinä lisänä pikkusydäntä, jalopähkämöä ja kultahelokkia reunoilla, mutta pääkasvina pionit. Pikkusydämet ovat kuin pommin jäljiltä, samon kuunliljat. Onneksi daaliani olivat vielä suht pieniä, joten selvisivät melko hyvin. Kurpitsat, mustikat yms. avomaan hyötykasvit saivat selkäänsä oikein kunnolla ja sadolla ei ihan heti ja ihmeemmin juhlita. Onneksi en panosta hyötykasveihin.

Siivosin eilen etupihan Ruusulaa viisi tuntia! Haravoimista riitti.Valtava omenapuu pudotti mielettömän määrän lehtiään kukkapenkkeihin ja poluille. Kukkapenkkien reunuskasvien haravointi on sangen mielenkiintoista puuhaa. Hopeahärkit, ajuruohot ja sammalleimut, joiden väleissä lehdet ovat. Ruusupenkkien haravointi on haastavaa myös, kun pitää varoa, ettei vahingoita ruusuja. Jopa aidan villiviini oli revennyt lehdistään paikoin ja makasi surullisena maata vasten. Ikkunoilla olevista parvekelaatikoista kaadoin varmaan kannullisen vettä pois. Vein kaikki kuusi laatikkoa kasvariin toipumaan, samoin ison amppelin. Amppelissa ei kukkia enää juurikaan ollut. Raekuuro oli saanut perennapenkkien ja kukkalaatikoitten multia lentämään kivijalan luonnonkiville. Niitäpä onkin mukava puhdistaa. Kaikki pitää nostaa ylös yksitellen. Jep. Hommaa riittää. Osa kasveista on leikattava kokonaan, osa osin. Haravoimista riittää. Tänään on Länsipolun siivouksen vuoro. Voi vain kuvitella, mitä tuhoa myrsky teki linnunpoikasille ja muille luonnoneläimille. Sydäntä särkee ajatellakin. Etelä-Saimaassa oli kuva linnunpesästä, jonka kuudesta poikasesta vain kaksi selvisi. Sadetta on saatu vielä myrskyn jälkeenkin. Eilen tuli vähän pienempiä rakeita ja yöllä satoi kaatamalla. Kuivuus loppui kerralla. En ole ihan varma, kumpi on parempi vaihtoehto. Ehkä olisin kallistunut sen kuivuuden suuntaan. Aina voi kastella ja niin olin tehnytkin muutaman tunnin illassa.

24 thoughts on “Ennen ja jälkeen

 1. Samaa mieltä, paljon mieluummin kastelisin puutarhaa vaikka tuntitolkulla, kuin ottaisin vastaan tällaisen myräkän. Aikamoisen tuhon raemyrsky sai kyllä puutarhassasi aikaiseksi, muutos on hurja 🙁 Kovasti tsemppiä sinulle Satu, kyllä ne kasvit siitä vielä reipastuvat!

 2. Jestas minkälaista vahinkoa teille on tullut. Meillä tuli kyllä vettä kaatamalla mutta ei rakeita. Menemme tänään mökillä käymään saa nähdä mitä siellä sitten on tapahtunut.

 3. Kyllä on hurja muutos pienessä hetkessä! Voimia!

 4. Jaksuhalit sinne, katastrofista voi kyllä puhua, niin paljon tuhoa tuo pieni hetki sai aikaiseksi. Onneksi on sentään kyse "vain" kasveista, mutta kun kesää olisi vielä niin paljon jäljellä… nuo liljat minuakin itkettävät! Ja tietysti linnunpoikasten kohtalo on kova!

 5. Voi kurjuus kaunista puutarhaasi 🙁 Onneksi menetykset eivät ole lopullisia.

 6. Voi kauhistus mitä jälkeä myrsky sai aikaiseksi! Tsemppiä siivoushommiin, harmittaa ihan sinun puolesta 🙁

 7. Teillä on ollutkin todella hurjat kelit 🙁
  Jaksamista!

 8. Huh, tulipa karmeaa jälkeä. Vielä sitä siivoaa, mutta kun kesä on rajallinen aika ja uutta kukintaa joutuu odottamaan vuoden. Meillä satoi vain vettä kaatamalla ja se vei pionien kukinnan. Pientä sinun tuhosi rinnalla. Voimahalaukset täälläkin!

 9. On tuo paha hävitys. Meillä ihme tuli sateet pikkuhiljaa, ukkosetkin kiersivät kauempaa. Onneksi kasvit ovat sitkeitä, ja myös puutarhurit <3

 10. Kiitos, Heidi. Ei puutarhasta enää kummoista saa, mutta ensi vuonna uudelleen.

 11. Kiitos. Voimia tarvitaan. Siivoamisen määrä on melkoinen ja kaunista ei tule.

 12. Kiitos, Sirkku. Ei tästä puutarhasta kummoista enää tänä kesänä saa, muttei tämä alunperinkään ollut normikunnossa viime syksyn muutosten jäljiltä.

 13. Voi ei millainen myräkkä:( Ihan kamalaa! Sydämestä riipaisi kun kuvia katsoi, niin kovasti olette siellä töitä tehneet ihanan pihanne kanssa..Voimahaleja<3

 14. Melkein. Suomen kesässä ei enää mikään yllätä.

 15. Niin tuli. Pitkä on odotus ja iso siivousurakka. Kiitos, Between.

 16. Voi kamala, millaista jälkeä on rakeet saaneet aikaan. Tuntuu varmaan tosi pahalta katsoa ja siivota myrskyn jälkiä!
  Ei mene tasan nämä luonnon ihmeet: meillä täällä Euran Paneliassa ei ole satanut pariin viikkoon ja silloin kun satoi, tuli hiljalleen 3,5 milliä vettä, joten kastella saa ja kastelijaa siirretään parin tunnin välein paikasta toisen.

 17. Lisäyksenä kommenttiini: Sinulla on todella kaunis puutarha!

 18. Voi ei, mikä kamala hävitys. Ihan pahaa tekee, kun ajattelee kuinka rakkaudella puutarhasi on hoidettu ☺
  Kaikesta huolimatta hyvää viikonloppua Satu ♫

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: