Aitaprojekti

Aitaprojekti

Hei! #yhteistyössä Fineran kanssa Tämän postauksen tekeminen on viivästynyt usealla kuukaudella. Siihen on syy: ikävä ja suru. Tämä yhteistyö jäi Mikin viimeiseksi. Mikki aloitti aitaprojektin esittelyn, muttei ehtinyt nähdä valmista aitaa. Mortti, 8 kk, esittelee lopputuloksen.

Viime syksynä tuli ajankohtaiseksi uusia vanha aitamme. Mieheni ja setäni rakensivat aidan, kun muutimme tähän taloon syksyllä 2003. Puuaita kesti 15 vuotta. Pariin otteeseen vuosien varrella sitä piti maalata. Syksyllä totesimme aidan tulleen tiensä päähän.

Vanha aita purettiin pois. Millainen aita tilalle? Tonttimme rajoittuu vilkkaaseen tiehen. Halusimme kestävän, suojaavan ja kauniin aidan. Googlettelimme eri vaihtoehtoja. Puinen aita ei enää houkuttanut. Työläs tehdä ja ylläpitää. Etsintä tuotti tulosta. Löysimme Lahdesta Fineran, joka tekee vinyyliaitoja.

Fineralle on myönnetty oikeus käyttää suomalaisen työn liiton Avainlippu-tunnusta. Kaikki materiaalit valmistetaan Lahdessa. Materaalina käytetään korkealaatuisia ja virallisesti testattuja raaka-aineita. Materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ja niistä ei aiheudu haittaa ihmisille ja eläimille, eikä päästöjä luontoon (vrt. painekyllästetty puu).

Tuotteet ovat täysin kosteuden- ja tuhoeläinten kestäviä.  Ne pysyvät muuttumattomina kukkien, puiden ja pensaiden seassa sekä erilaisissa maaperissä. Materiaali ei lahoa, pinta ei hilseile eikä väri haalistu.Tikkuja ei irtoa ja materiaali on palamaton. Fineran sivuilta: 

 • Kirjallinen 30 vuoden materiaalitakuu.
 • Tuotteitamme ei tarvitse pintakäsitellä koskaan, vain pesu tarvittaessa riittää.
 • Tuotteemme voi halutessaan asentaa myös itse asennusohjeidemme mukaan. Asennusohjeet löytyvät sivuiltamme, neuvomme toki myös puhelimitse.
 • Olemme toteuttaneet vuosien varrella satoja kohteita ympäri Suomea. Kuvagalleriastamme voit katsoa muutamien kohteiden tuote- ja asennuskuvia.


Tiesitkö että,

Fineran valmistamien vinyyliaitojen (aitatolppien) väliosat pystytään tarvittessa purkamaan ja kasaamaan. Kätevä ominaisuus tarvittaessa lumitöissä ja puunkaadoissa.

Aidat koottiin elementeiksi saateelta suojassa autotallissa. Teräsprofiili laitetaan elementin alajuoksuun. Elementin kokoamiseen on hyvä käyttää apuna kahta kuorman kiristysliinaa.


Narulla linja suoraan ja pystytolppien paikkojen merkitseminen.

Pystytolpat alustavasti paikoilleen. Tässä huomattiin, että alajuoksua ei voi laittaa valmiiksi paikoilleen, muuten kuin tolppien välin tarkistamiseen. Elementit tulee laittaa yksi kerrallaan paikalleen, etenemissuuntaan aina seuraava tolppa samalla aitatiileen pystyttäen ja se betonilla täyttäen. Tämä siksi, että pystytolppaa tulee voida kallistaa elementin saamiseksi paikalleen. Tämän jälkeen kiristysliinat irti ja elmentin pystysuoruuden tarkistaminen vatupassilla.

Valmiiksi koottu elemetti, teräsprofiili alajuoksussa ja kiristysliinat paikoillaan.

Mortti esittelee tässä mieheni kanssa valmiin lopputuloksen. Komea aita tuli. Ja mikä tärkeintä, se on kestävä.

Aitapuolisko valmis – ja sitten sama portin toiselta puolelta

Valmista tuli. Menihän siihen aikaa, useampana iltana. Hyötyliikuntaa ja yhteistä tekemistä koko perheelle.

Loppun halikuva Mikin kanssa. Nyt jo pystyn katsomaan kuvia, joissa Mikki on. Aiemmin ei itkemättä onnistunut. Mikki oli RAKAS!

Mukavaa viikkoa!

26 thoughts on “Aitaprojekti

 1. Hieno aita tuli! Mielenkiintoist seurata sen kestävyyttä Suomen säissä, takuu vaikuttaa sellaiselta että on mitä luvataan.

 2. Hieno aita, ja sen helppohoitoisuus on ehdottomasti iso plussa!
  Voi Mikkiä 🙁 En ihmettele, että aidan esittely on viivästynyt, suru säilyy mielessä pitkään.
  Mukavaa viikkoa sinulle, Satu <3

 3. On hyvännäköinen aita! Kova puuha, mutta nyt on hyvä mieli, kun homma on tehty. Onnittelut, Satu, voitit blogissani olevassa arvonnassa, laitoin sinulle viestiä.

 4. Hieno aita! Ihan huippua, että se on huoltovapaa ja vielä ympäristöystävällinenkin.

 5. Hieno aita tul. Hommoo on ollu kokoamisessa, vaan jos se kestää vuoskymmenii ol vaivan arvosta.

 6. Hieno aita! Helppohoitoisuus ja kestävyys on aidassa tärkeät ominaisuudet.

 7. ymmärrän hyvin Satu, miksi aitapostaus jäi kesken aikoinaan. hienoa, kun sait sen nyt tehdyksi. Mikki oli kyl niin hyvä näissä tuote-esittelyissä, mut hyvää vauhtia on Morttikin kehittymässä!
  uskomatonta, miten luonnollisen näköinen aita. äkisti katsoen ei erota lauta-aidasta. meil sama juttu ulkorakennuksen kanssa, missä on pelti, moni luulee sen olevan laudoitettu.
  mukavaa päivän jatkoa Sinulle ja rapsutuksia pikkuiselle Mortille:))

 8. Aivan upea uusi aita. Meidän äidin pihoille tehdään väliaitoja samanlaisesta materiaalista, näyttää tosi hyvältä ja kestävältä.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Satu <3

 9. Ihanat Mikki ja Mortti. Asiallisen näköinen aita, kätevää että on huoltovapaa.

 10. Näyttää superhyvältä ja olen tosi kiitollinen tästä vinkistä, sillä meidän aita osittain tulee uusia. Osa pihan aidoista uusittu, osassa kohtaa on tuijia, mutta osan matkaa on jo lahoa. Vinyyliaitaa en ole ajatellutkaan, mutta tätä täytyy enemmän tutkia ja varo vaan Satu, saatan laittaa asiasta yksäriä. 🙂

  Ihanaa päivää. <3

 11. Mikki oli ihana. Morttikin viisastuu joka päivä. Kiitos. Mukavaa viikkoa!

 12. Kiitos, Tiia. Suosittelen vinyyliaitaa. Ei tarvitse raaputtaa ja maalata. Kivaa tiistaita!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: