Läheltä piti!

Läheltä piti!

Hei! Se oli kolmastoista ja perjantai, kun Mortti päätti varastaa  yöpöydältäni vajaan Läckerol-pastillirasian. Xylitolia. Rasia oli ollut aina tuolla samalla paikalla, sillä sairauksistani johtuen herään yöllä siihen, että suuni on kuiva. Koskaan aiemmin Mortti ei ollut tuota rasiaa himoinnut.

Kaikeksi onneksi tyttäremme löysi Mortin tyhjä pastillirasia suussaan ja ilmoitti meille asiasta. Ja lääkärireissuhan siitä tuli. Xylitol on myrkkyä koiralle. Se romahduttaa koiran verensokerin. Lääkäriin mennessä arvo oli enää 2,5. Mortti sai lääkettä, jolla poika tyhjeni molemmista päistä. Sitten Mortin piti olla koko iltapäivä Glukoosi-tiputuksessa. Vaarana oli komplikaatiot, joita voivat olla kooma, hermostolliset oireet, maksavaurio ja pahimmassa tapauksessa menehtyminen.

Onneksi Mortti on 30-kiloinen, suht iso koira ja Xylitol ei ollut täysksylitolia ja rasia ei ollut täynnä. Onnea vielä oli, että tytär oli paikalla ja Mortti pääsi pikaiseen hoitoon. Illalla saimme hakea Mortin kotiin ja verensokeri oli jo 6,8. Eilen kävimme verikoekontrollissa ja arvo oli vielä parantunut 7,4:ään. Viikon ja kuukauden kuluttua on vielä verikoe maksa-arvojen vuoksi. Maksa-arvo (Alat) suositusarvojen yläraja on 125 ja Mortilla se oli 132. Arvo voi vielä nousta jälkeenpäinkin, joten tutkitaan. Mitä tästä opin? Sen, että meillä ei ole Xylitolia missään Mortin ulottuvilla. Tiesitkö, että myös banaani, jotkut pähkinät (muistaakseni Cashew), suklaa, rusinat, rypäleet ja sipuli ovat myrkyllisiä koirille? Koiran elimistö ei myöskään sulata perunaa.

Mieheni nopean reagoinnin ansiosta Mortti pelastui. Itse en olisi tajunnut, miten vakavasta jutusta oli kyse. Mieheni vei Mortin heti lääkäriin. Kun mies soitti sieltä, että vaarana on jopa menehtyminen, oli se kamala shokki ja itsesyytökset olivat valtavat. En moista halua toiste kokea ja ennen kaikkea säästää Mortin tuollaiselta. Onneksi Mortti voi nyt hyvin. Lääkkeeksi Mortti sai ravintolisä Samylinia, joka suojaa maksaa ja vielä piti hakea luonnontuotekaupasta N-asetyylikysteiiniä, jota Mortti saa kolme vuorokautta. Luonnontuote suojaa myös maksaa.

Ensiapuna Xylitol-myrykytyksessä koiralle voi kotona antaa ruokaa tai jos tajunnan taso laskee,  hieroa hunajaa tai siirappia ikeniin. Lääkehiili sitoo Xylitolia huonosti. Ja tietysti koira tulee viedä lääkäriin hoitoa saamaan. Voitte uskoa, että olen onnellinen ja kiitollinen, että Mortti on taas kotona ja voi hyvin. Meillä on ollut kolmekymmentä vuotta koiria ja koskaan ennen ei ole noin käynyt. Mielestäni olemme huolellisia ja varovaisia, mutta minä en näemmä ollut riittävästi. Nyt olen. Kerroinkin perjantaina tästä episodista Instassa ja Facessa ja Mortin kanssa haluamme kiittää kaikkia valtavasta määrästä tsemppiviestejä ja mukana elämisestä. Mortilla on paljon ystäviä. Kiitos! Eilen pääsimme mussun kanssa jo takaisin puutarhahommiin. Oi, sitä onnea!

52 thoughts on “Läheltä piti!

 1. Onneksi Mortti on kunnossa! ?
  Tämä postaus oli hyvä varoitus kaikille koiraihmisille. Minäkään en tiennyt, että ksylitoli olisi noin vaarallista.

 2. Huh, onneksi selvisitte säikähdyksellä! Eläimet ovat aika arvaamattomia ja saattavat napsaista herkkuja huomaatta. Onneksi tyttäresi hoksasi asian ja saitte nopeasti apua lääkäristä.
  Rauhaisaa sunnuntaita Teille ja Mortille rapsutukset ja voimahali. <3

 3. Onpa ihanaa, että kaikki on nyt kunnossa!
  Mortti on utelias ja ehtiväinen – ei kaikkeen voi mitenkään olla aina varautunut. Älä nyt enää syyttele itseäsi. Jos Mortti ei olisi keksinyt xylitolipastilleja, se olisi varmaankin keksinyt jotain muuta.

  Voimia ja iloa teille 🙂

 4. Onneksi Mortti pääsi nopeasti hoitoon ja on jo kunnossa. Minullekin oli uusi asia Xylitolin vaarallisuus koiralle. Suklaan vaarallisuuden sentään tiedän.

 5. O no!!!..poor Mortti…you must be terrible shocked !!…I am so glad everything goes well with her…pfffff…give her a big hug from me and Leaf ??

 6. En olisi osannut minäkään ajatella että xylitol on noin vaarallista koirille. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin. Ihana Mortti <3

 7. Onneksi Mortti ei syönyt koko rasiallista pastilleja ja pääsi nopeasti hoitoon <3 En koskaan osta meille kotiin xylitolia koska se ei sovi omalle vatsallenikaan. Kerran Minnie pentuja löysin ulkolenkillä puolikkaan suklaapatukan ja söin sen ennenkuin ehdin saada sitä pois. Eläinlääkäriin kiireen vilkkaa ja hänet tyhjennettiin siellä. Vaikka yrittää kuinka olla varovainen aina voi sattua ja tapahtua. Rapsutukia Mortille <3 ja toivotaan, että maksa-arvot laskevat ajan kanssa.

 8. Huh, huh, kävi tuuri!
  Meille ei muutaman vuoden takaisen episodin vuoksi osteta xylitolia. Fiinulle ei tullut edes oireita eli ilmeisesti pastilleja oli ollut vain muutama. Koirablogissani silloin kerroin, millainen sählinki syntyi.
  Koirat ovat niin näppäriä "varastamaan" makeita herkkuja ties mistä.

 9. Voi mahotonta, eipä sitä kaikkea arvaa mitä voi tapahtua. Onneksi kaikki on nyt kuitenkin hyvin ja tällä kertomuksella saatte varmasti monen muunkin olemaan tarkempi pastillien yms. kanssa. Rapsut kuntoutuneelle potilaalle!

 10. Onneksi on! Kirjoitin tämän siksi, että voi olla joku, joka ei tiedä Xylitolin vaaroista koirille. Itse tiesin, mutten tiennyt, että on NOIN VAARALLISTA.

 11. En ymmärrä, mikä appelsiinin makuisissa Läckeroleissa Morttia kiehtoi… No, varmuuden vuoksi söi rasian tyhjäksi. Kiitos!

 12. Niin on! Mortti ehtii näemmä joka paikkaan. Kiitos, Susanna.

 13. Toipumisia Mortille! Tuollainen säikäyttää kyllä. Onneksi reagointi oli nopeaa.

 14. Yes, he really scared us. Luckily, he's well now. Thank you, Ria and Leaf.

 15. Niinpä! Totta, silmät pitäisi olla selässäkin. Kiitos, Marjo.

 16. No, ei arvaa. Lääkäri sanoi, että Herra Hakkarainen -täysksylitolipastillit ovat koituneet monen pienen koiran kohtaloksi. Hurjaa. Kiitos, Johanna.

 17. Hui kauhistus! Onneksi Mortti selvisi säikähdyksellä. Nopeaa toipumista karvamussukalle! <3

 18. Kovasti kyllä säikähdin kun näin päivityksesi Mortista facessa. Onneksi hän voi nyt paremmin ja pitää toivoa, että nuo arvot palautuvat pian normaaleiksi. Olen tienyt, että suklaa on pahasta koirille, mutta tuossa sinun listassa oli kyllä paljon ruokia, joiden vaarallisuudesta koirille en tienyt mitään.
  Leppoisaa sunnuntaita Satu ja hali Mortille <3

 19. En ole minäkään tiennyt tuon ksylitolin vaarallisuudesta, suklaasta on varoiteltu kyllä. On kyllä outoa että verensokeria laskee. Mitenkähän terveellistä se on sitten ihmiselle.
  Onneksi pääsi hoitoon ja selviää. Osaa olla sitten kaikenlaista vaaraa!

 20. Huh! Olipas hurja tarina! Onneksi karvakaveri on nyt toipumaan päin. Minä huomasin perunan haitallisuuden koiralle, kun esikoinen tiputti taaperoikäisenä perunanpalan lattialle ja Karo syöksyi syömään sen ennen kuin ehdin tehdä mitään. Noin tunti siitä se oksensi olohuoneen isolle matolle ja toiselle matolle sillä aikaa kun raahasin ensimmäistä mattoa suihkuun. Parin minuutin päästä meni kolmas matto, neljäs oksennus tuli sohvalle ja viimeinen keittiön ruokapöydän alle. Mies oli töissä ja minä odotin kahdeksannella kuulla kuopusta, joten painavien mattojen raahaaminen ja oksennusten siivoaminen ei todellakaan ollut herkkua. Oksentelu loppui, kun pahan olon aiheuttanut perunanpalanen tuli ulos. Sen jälkeen aloimme pitää Karon ruoka-aikoina lapsiportin takana.

 21. Ihan kauhea läheltä piti tilanne teillä. Onneksi kaikki hyvin, mutta huh mikä säikähdys. Toivottavasti arvot tulevat olemaan ok. Meille kävi tämä sama lasten xylitol pastillien kanssa. Kaikki meni hyvin nopean toiminnan ansiosta. Meillä ei pastilleja ym ole enää esillä ollut. Eläinlääkäri sanoi, että koira voi syödä vaikka 10 taloussuklaalevyä eikä mitään ja perään koiralle pahin myrkky on xylitol, xylitol ja xylitol.

  Halit. ?

 22. No olipa lähellä. Onni kuitenkin onnettomuudessa ja Mortti selvisi.

 23. täältä huhuilee Mortille yksi ihailija terkkujaan! hurja miten säikähdin, onneksi Mortti voi nyt jo hyvin! vahinko ei tule kellokaulassa, ja kaikkia ei voi millään esää, vaikka kuinka yrittäisi. aikamoinen sattumus juuri pe 13. päivä, mutta onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin:)) ehdin vasta nyt paneutumaan edeliseen postaukseesi. Mortin "dogwalkit" upeita ja hän taitaa arvostaa myös kukkien ihania tuoksuja. Mortti on kyl niin moni-ilmeinen koiruli, hienosti jo kuvauksetkin sujuu. hieman hymyilytti tuo vika vauhti päällä kuva, niinhän sitä pitääkin, kun ikää ruhtinaalliset 10 kk!

 24. Oho, kaikkia voi sattua! Onneksi Mortti voi jo paremmi. Tuasta listasta tiäsin vaan suklaan olevan vaaraksi koirille.

 25. Rapsutuksia Mortille, onneksi hän on kunnossa! Oli minullekin uutta tietoa, että on noin vaarallista.

 26. Kyllä oli iso helpotus kun kerroit Mortin selvinneen hvyin. Roivottavasti seuraavatkin verikokeet ovat hyvät. Ei sitä osaisi kuvitella mitä seurausta voi olla kun pääsee sopimatonta ainetta syömään. On ollut niin kivaseurata Mortin kasvua pikkupennusta nyt jo nuorukais ikään,
  Hyvää jatkoa teille!

 27. Meinasi käydä huonosti. Perjantaina on taas verikoe. Kiitos, Outi. Mukavaa viikkoa!

 28. Outoa kyllä. Niin sitäkin voi miettiä..Kaikenlaista pitäisi osata huomioida.

 29. Voi ei! Hassua, miten peruna voi vaikuttaa koiraan. Luulisi, että olisi suht samanlainen ruoansulatus kuin ihmisellä, vaan eipä ole.

 30. Niin oli. Oletko kirjoittanut tuosta Samun tapauksesta? En muista. En yhtään tajunnut, miten vaarallista tuo xylitol on. Nyt tiedän.

 31. Hullusti meinasi käydä. Mortti on jo ihana puutarhamalli. Osaa hienosti poseerata kameralle, vaikka on vielä nuori poika.

 32. Mortti kiittää! Aina näemmä oppii uutta – vaikka kantapään kautta.

 33. Toivottavasti maksa toipuu. Kiitos! Mortti on ihana hulivili.

 34. Hyvä kun Mortti selevis! Kaikki noille koirille kelepovaakin. Kyllä se säikäyttää lemmikin sairastuminen.

 35. Kyllä säikäytti Instapäivitys täälläkin ihan todella! En olisi kuuna päivänä voinut ymmärtää, että xylitolpastillit on koiralle niin vaarallisia, mutta nyt kun kerrot, miksi, niin uskon kyllä. Ja tässä taannoin luin muutenkin jostain artikkelin siitä, kuinka vaikkapa suklaa on sellainen, jota ei pidä koirille missään nimessä antaa. Sitä kun voisi tietämättömänä kuvitella, että on harmiton herkku. Hui kamala sentään.

  Onneksi tässä tapauksessa on loppu hyvin, kaikki hyvin <3.

 36. Voi Morttiraukkaa, minä hullu annoin monesti ajokoiralle xylitolpastillin eikä se ollut moksiskaan:) Kahviakin joivat välillä jos kuppiin jäi sängyn vierelle:) Suklaata en antanut kun sen vaaroista olin lukenut. Onneksi Mortti on nyt kunnossa ♥

 37. Onneksi! Mortille näyttää maistuvan ihan kaikki. Huoli oli kova.

 38. En ymmärtänyt minäkään xylitolin olevan noin vaarallista. Nyt tiedän. Onneksi kävi hyvin.

 39. Auts! Mutta jollei noista vaaroista tiedä, on se ihan ymmärrettävää. Onneksi et useampaa antanut kerralla. Onneksi mussukka toipuu.

 40. En blogannut silloin. Oli ihan pentuaikoina. Samu on jo 8,5 vuotias. ??

 41. Ihana kuulla, että Mortti voi hyvin ja selvisitte säikähdyksellä. Kyllä tuollaiset tilanteet ovat aivan kamalia ja huolen määrä on hurja. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, onneksi ♥ Mukavaa uutta viikkoa sinulle, ja Mortille runsaasti rapsutuksia.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: