Mihin kaikki puutarhajäte joutuu?

Mihin kaikki puutarhajäte joutuu?

Heips!

Olipa fantastinen sunnuntai! Aurinko paistoi, lumet sulivat ihan silmissä ja pääsi tuntikausiksi pihalle.

Paljon saatiinkin aikaan. Kasvari on pesty ja siivottu ja tänään olisi aikomukseni kukittaa sitä vähän keväisempään kuosiin. Kasvihuoneen nurkkaan pitää tilata uudet lasit. Nurkassa on ollut muovi koko talven. Syksyn viime töikseni onnistuin hajottamaan kaksi lasia trimmeröidessäni. Kivi lensi ikkunaan ja poks.

Lillevillaankin saimme kannettua kalusteet. Sen sisustus kesäasuun on myös edessä. Tänä vuonna en tee Pihapuotia Lillevillaan, sillä puoti on nyt talomme yhteydessä.

Pihakalusteet ja patsaat löysivät paikoilleen ja kaikkinensa pihatyöt ovat jo hyvällä mallilla – ns. voiton puolella.

Kasvimaa odottaa vielä siivousta ja pienet pläntit sivupihoilla. Siellä en ole vielä voinut siivota lumen vuoksi.

Meillä on kymmenen heinähäkkiä ja kaikki pullistelevat syksyn ja kevään puutarhajätteistä. Risut ovat sitten vielä luku sinänsä. Ne on haketettu ja käytetty katteina.

En ole tainnutkaan aiemmin pahemmin kuvailla tätä meidän ”kierrätysmaailmaa”. Heinähäkit sijaitsevat pihan perällä Lillevillan takana. Lopulta nuo häkit ovat täynnä multaa. Voikukat yms. vien biojätteeseen, jotta rikat eivät leviä kierrätysmullan mukana kukkapenkkeihin.

Kesällä suurin osa noista häkeistä toimii kurpitsojen kasvualustana ja näin ollen maisemoituvat siististi ja hyödyllisesti.

Tänään on luvassa raa’an työn lisäksi kukille hifistelyä. Siitä sitten seuraavassa jutussa. Joko sinulla on kevättyöt hyvällä mallilla?

10 thoughts on “Mihin kaikki puutarhajäte joutuu?

 1. Tällainen keväinen puuhailu on niin parasta! Itse en vielä ole uskaltanut kantaa ulos terrakottaista madonna-patsasta, jos tuleekin vielä joku kova pakkasyö. Mutta ehkä ei enää tule, nyt näyttää ennuste lupaavalta!

  1. Meillä nuo isot patsaat ovat betonia, joten olivat talven ulkona. Pienit keramiikkapatsaat pistin nyt ulos. Kaksi oli unohtunut talven yli pihalle ja ovat nyt murskana.

 2. Eilen pääsin vähän aloittelemaan haravointia, ja toisessa kohdassa lapion lunta;)
  Meilläkin pitää pari lasia uusia kasvariin, ovat varmaan menneet rikki kun olen tyhjentänyt kasvihuoneen kattoa lumesta.

  1. Minun paheeni on tuo trimmeri. Olen sillä rikkonut auton ikkunan ja kasvarin lasin aiemminkin. En vain malta pitää näppejäni siitä erossa..

 3. Nuo teidän pihan lisärakennukset on niin ihania! Ootko koskaan ollut yötä Lillevillassa? Viime kesänä rakennettiin äitinikin pihalle verkkoaidan palasista tuollainen heinähäkki, on kuulemma hyvin kätevä!
  Kaunista viikkoa sinulle Satu <3

  1. Kiitos, Outi. Enpä ole yöpynyt. Heinähäkit ovat näppäriä. Mukavaa viikkoa!

 4. Siellä on päästy hyvin hommiin. Hyvää kierrätystä, kompostimulta on parasta puutarhalle.

  1. Juu, hommaa riittää. Komposti auttaa multapulassa ja lannoituksessa.

 5. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Enpä ollut ennen ajatelLut, että voisi heinähäkkejä harkita pihamaalle. Kokemäellä pihatyöt voivat alkaa viimein kevään saavuttua. Pihalla on tiedossa muutama puunkaato sekä kantojyrsintä. Jyrsinnästä syntyvän hakkeen jyrsintäjätteen voisi osaltaan käyttää kuoppien täyttöön tai myös katteina.

  1. Eipä kestä. Meillä on pakko olla noita häkkejä, sillä puutarhajätettä tulee syksyisin ja keväisinkin valtavat määrät.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: