Aina sama juttu…

Aina sama juttu…

Hei!

Onneksi on iki-ihanat pionit, jotka tyytyvät vähään ja kukkivat upeasti. Sadekaan ei ole niitä vielä tuhonnut. Morttikin taitaa olla kanssani samoilla linjoilla…

Alkaa olla vähän epätoivoinen olo kaiken maailman öttiäisten kanssa. Kirvat ovat sankoin joukoin iskeneet ruusuihin. Suihkutan kylmällä vedellä ja riivin niitä pois ihan sormin. Ja, kun selkäni käännän, ne ovat nuppujen kimpussa jälleen. Missä ovat ne kaikkialla hehkutetut leppäkertun poikaset? Eipä näy!

Kärhöjä olen suihkutellut erityisellä hartaudella, jotta kärhöpistiäisen toukat eivät majailisi lehtien suojissa. Vaan kuinkas kävikään? Siellä ne majailivat ja saivat kylmän suihkun niskaansa.

Suikeroalpit näyttävät kuhisevan vihreitä toukkia. Liljojen suojeluun liljakukoilta olen erityisesti panostanut, vaan liljakukot ovat niihin iskeneet. Nuput mustuvat ja putoilevat. Kiitos! Ei ollut mitään apua valkosipulivedellä suihkuttelusta. Ihan turhaa touhua. Olen myös suihkutellut kylmällä vedellä lehdistöä, jotta ne mustat ”matopesät” eivät pesiydy lehtihankoihin. Kaikki turhaa. Alan olla niin täynnä liljakukkoja, että vedän kohta viiden metrin liljapenkin sileäksi. Tämä on puhdasta liljaraivoa!

Kymmeneen vuoteen en edes tiennyt, mitä liljakukot ovat. Ilmeisesti sain jonkin liljaostoksen mukana ko. riesan.

Mutta Mortti on kyllä hauska kaveri. Tupsahti tulla tuohon, kun näki, että kuvaan kännykällä. Istuutui poseeraamaan vakiokuvauspaikalleen. Heh, ei lähtenyt siitä ennen, kuin kuvasin. Näin se yhteistyö sujuu. Apuri jo oma-aloitteisesti ehdottelee kuvauspaikkoja. Ei ollut nimittäin tarkoitus tällä kertaa tuossa kuvata.

On se muutenkin niin ihana. Jos pallo menee kukkapenkkiin, ei itse ota sitä, vaan odottaa, että minä annan sen. Varoo kukkia.

Sitten kuvakimara puutarhan kuningattarista, joista en saa kyllikseni.

Ruusut avautuvat hissukseen Ruusulan puolella etupihalla.

Pari ylläriäkin Ruusulasta löytyy. Iriksiä, joita en muista istuttaneeni.

Muutama orvokki vielä sinnittelee…

Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä lopetella. Mukavaa juhannuksen odotusta!

6 thoughts on “Aina sama juttu…

 1. Ihana kukkapaljous! Liljakukkoja olen kerännyt yksitellen purkkiin. Tarkistan liljat joka päivä, tosin minulla ei kasva niitä kuin siellä täällä :). Näin liljojen lehdet ovat säästyneet… Kirvoja on ihan tarpeeksi, esim. kriikunapuut ovat täynnä kirvoja…
  Mikä lajike on tuo tumma pioni, heräsi kiinnostus siihen erityisesti ;).
  Hyvää juhannusta :).

  1. Mulla on noita liljoja satoja tuossa yhdessä penkissä. Olen niitä syynännyt ja mitään ei ole näkynyt. Nyt on sitten tuho tapahtunut.

   Satumaiseen tyyliin ei minulla ole mitään käryä pionin lajikkeesta. En kirjaa niitä ylös.

   Kiitos Tarja, hyvää juhannusta.

 2. Minulla ei täällä mökillä ole liljakukkoja kun ei ole liljojakaan kuin varjoliljaa ja pari jotain vanhaa lajia. Kirvoja on minulla ruusuissa ja suihkutan niitä tolulla ja vedellä. Harmillista kun ovat kukot käyneet liljojesi kimppuun.
  Pionisi on kauniita meillä sade hakkasi pahasti niitä alas mutta onneksi ei kaikki ole kuin nuppuvaiheessa ja meni mitä meni käyn myöhemmin niitä leikkaamassa maljakkoon.
  Kiitos hyvää juhannusta

  1. Kiitos, Nila. Päätin, että jos nuo liljat eivät tänäkään vuonna kuki kunnolla, saavat ne lähteä. Istutan tilalle vaikka pioneita.

 3. Olen nyt kaksi iltaa pyyhkinyt liljakukon toukkia ja ulostekasoja pois liljojen lehdiltä, huomenna jatkettava puuhaa. Pyyhin mäntysuopavedellä, toukat kuolevat siihen. Yli sata toukkaa olen saanut pois ja tapetuksi. Pari aikuista kukkoakin vielä löytyi ja nekin pääsi hengestään. Kärhöjen toukkiin auttaa suihkutettava raid, naps vaan putoavat hengettöminä maahan. Kirvoista en jaksa välittää mutta se toukka mikä jyrsii ruusujani sai saman kohtelun kuin kärhöjen toukat. Aina on joku tuholainen, kotiloitakin löytyy tasaiseen tahtiin kasvien juurelta piilosta leikkimästä.

  1. Minä suihkutan kirvoja kylmällä vedellä ja vetelen niitä käsin pois. Suihkusta saivat myös kärhöt ja madot putoilivat maahan. En raaski myrkkyjä käyttää, kun pihapiirissä on paljon pikkulintuja ja pörriäisiä.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: