Nyt menee lujaa!

Nyt menee lujaa!

Morjens!

Taidan olla menetetty tapaus… Sain nimittäin idean. Minun tapauksessani se tietää rahanmenoa ja armotonta raatamista. Kun saan idean, pitäisi olla valmista heti huomenna, mieluiten jo tänään!

Meillä, kun on nyt tuo uusi komea aita, josta ajan myötä tulee viherseinä köynnöksineen… Mielestäni se ei ole arvoisessaan käytössä marjatarhan aitana. Tuolla aitauksen sisäpuolella kasvaa enimmäkseen punaherukoita. On myös yksi valkoherukka, luumupuu, pari kriikunan tainta ja karviaisia. Punaherukoita on aivan liikaa, sillä kukaan perheessä ei kamalasti niistä tykkää. Syömme punaherukoita tuoreeltaan aamupalalla, mutta loput saavat linnut, lintujen ystävä kun olen.

No, mikäs se suunnitelma on? Nyt hyötykasvien ystävät kauhistuvat?

Perustan ruusutarhan. Ruusula meillä jo etupihalla on, mutta tänne aitaukseen ajattelin istuttaa sykähdyttäviä ruusupensaita. Tarhan sisällä on jo suviruusu ja puistoruusu Ilo. On myös rauniomuuri, omenapuu, jonka ympärillä on rönsytiarellaa, murattia ja sormivaleangervoja. Lisäksi tuolla kasvaa marjakuusia. Ajatus on tuoksuvasta, salaisesta ruusutarhasta. Olen märehtinyt ideaa jo jonkin aikaa ja niin aion tehdä. Siispä vaviskaa punaherukat!

Aion tehdä kohopenkit – mitä luultavimmin. Luultavasti kivituhkapolut? Säästettävät marjapuskat ajattelin siirtää yhdelle alueelle. Onko ihan hullu idea? Tulee kyllä hiki jo pelkästä ajatuksesta, sillä kaivamista ja kärräämistä tulee riittämän. Mutta siitähän minä eniten nautin, uuden luomisesta.

Suviruusu lienee sikäli hankala, että se tekee juurivesoja, eikö teekin? No, kai niistä selvitään. Haaveissani on ainakin persiankeltaruusu. Tekeekö se juurivesoja? Onko ruusuehdotuksia? Haluaisin kauniita, romanttisia, tuoksuvia, englantilaistyyppisiä ruusuja. Ai, että! Sellainen romanttinen huvipaviljonkikin olisi aivan mahtava. Apuva! Mielessäni on eräs tietty Lamorran Gardenin upea ruusutarha, jossa vierailin Cornwallissa. En ole ihanampaa nähnyt.

Tuo alla oleva kuva inspiroi erityisesti!! Minulla on kaupassani tuollaisia maljoja ja yhden tuollaisen mies lupasi kiinnittää rauniomuuriimme, lisäksi myös sammaleisen lintupatsaan. Jostain olisi löydettävä tuollainen betonirengas, josta tuunaisimme vastaavan ”kaivon” kuin kuvassa on. Jes! Onko vinkkejä, mistä löytäisin betonisen rumpuputken?

Tänään satoi. Eikös sellainen keli ole hyvä kasvien siirtelylle? Hyttysiä on enemmän kuin laki sallii, mutta vaatetta päälle ja menox!

Luovaa juhannusta!

12 thoughts on “Nyt menee lujaa!

 1. Kuulostaa ihanalta, kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea saattekaan aikaan! Tsempit hyttysten kanssa, ne tuntuvat olevan murhatuulella!

  1. Kiitos, Saila. Tosiaan ovat. Kaivoin äsken kolme herukkapensasta ylös. Oli pitkähihainen paita, pitkät housut ja sukat. Keli oli kuin tropiikissa, kostea ja hiostava. Kolmen puskan jälkeen oli annettava periksi.

 2. Miksi ihmeessä marjapuskia pitäisi hyysätä, jos mieluummin haluaa jotain muuta niiden tilalle? Ruusutarha kuulostaa hyvältä. Kommenttien perusteella on jo hyvällä alulla.

  1. No, sepä se. Jotenkin vain tuntuu vähän pahalta pistää menemään satoa tuottavia puskia. Linnut ovat rakastaneet niitä. Pistin Faceen ilmoituksen, että voi hakea ja puskille löytyi jo uusi koti.

 3. Oot kyllä ihanan kekseliäs ja toimelias! Ruusutarha kuulostaa unelmalta.
  Kaunista juhannuksen aikaa sinulle Satu <3

  1. Kiitos, Outi. Ideoita kyllä riittää ja kaiken pitää tapahtua heti. Rankkaa ;O)

 4. Puutarhasi on ihan uskomattoman ihana ? Kun löysin sivusi, olen kahlannut läpi postauksia postauksien perään. Miten koukuttavaa seurata puutarhasi muutosta vuosien varrella! Kiitos, että jaat tämän kaiken!

  Kysymyskin minulla nousi mieleen. Luin vanhasta julkaisustasi, että laitoit kankaan suoraan nurmikon päälle ja siihen kivituhkaa, kun teit polkuja puutarhaan. Muistatko oliko se suodatinkangas vai juurieste? Tuleeko sitkeät rikat nurmikosta siitä läpi vai riittikö jatkossa vain siemenrikkojen poisto? Minulla on tarkoitus tehdä kivituhkasta polut ja hävittää nurmikot. Mietin että selviääkö hommasta ilman että nurmen kaivaa alta pois?. Voikukka ja juolavehnä rehottavat nyt nurmialueella…

  Salla

  1. Kiitos, Salla! Suodatinkangasta oli. Rikat eivät tule läpi, mutta kirsikkapuun juuriversot tulevat. Rikat leviävät vääjäämättä tuulen mukana. Haravoin polut kerran tai kahdesti viikossa. Samalla otan rikkaruohot pois. Ei tarvitse kaivaa nurmikkoa pois. Turhaa työtä. Tein alussa niin. Nyt ajattelin käyttää polun pohjana pahvia ja sanomalehtiä, koska suodatinkankaissa on kuulemma mikromuovia..

 5. Marjapuskat rohkeasti pois jos niille ei ole käyttöä. Ei meilläkään syödä kaikki punaherukoita mutta pensaat saavat olla koska mahtuvat olemaan, pienemmässä pihassa olisivat menneet jo monta vuotta sitten.k

  1. Juu, tilaa kauneudelle! Linnuille olen noita puskia säästänyt luonnon ystävä, kun olen.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: