Hyvin valaisevaa

Hyvin valaisevaa

Hei!

( Tämä on taas niitä avautumispostauksia, joten ei kannata lukea, jollei tykkää vähän rivakammasta tekstistä. )

Alkoipa viikko mielenkiintoisesti. Kävin työpaikallani yläkoululla. Minulla on siellä virka, vaikka vaikutti, että joidenkin mielestä ei enää ole.

Kävin näin syyslomaviikolla, kun halusin hakea tavaroitani rauhassa. Suoraan sanoen tärisin kouluun mennessäni. Uusi kokemus. En ole ennen tuntenut noin.

Ennen niin rakastamastani työstä olen ollut sairaslomalla kohta vuoden. Olen myös todennut, etten ole varma, palaanko enää opettajan työhöni. Aika näyttää. Kokeilussa on uusi biologinen lääke autoimmuunisairauksiini ja nyt seuraillaan, miten se vaikuttaa mieleeni ja jaksamiseeni.

Tuli koululla käydessäni vähän fiilis, että ”haaskat” ovat paikalla ja ei minua sinne pahemmin takaisin haluta. Mikäs siinä. Viesti tuli perille.

Kun menin luokkaan, jossa opetan, olivat seinät tyhjinä. Olimme vuosien varrella sisustaneet luokkaa oppilaitten tekemillä töillä yms. Kaikki oli poistettu. Kesällä käydessäni luokka oli vielä ennallaan. Oppilailta saamani kuvan pinkki kynä löytyi roska-astiasta. Pelastin seiniltä, mitä pelastettavissa oli. Kaipa nekin olisi pian roskiin lentäneet.

Kuulin työpaikalla, että en ole enää palaamassa. Se on kuitenkin mahdollista, sillä eihän sitä tiedä, miten innoissani olen palaamassa, kun lääkkeeni nyt vaihtuu.

Kävin kieltenopettajien huoneessa aikomuksenani siivota työpöytäni. Ei tarvinnut. Pöytä oli tyhjennetty. Olisin myös tuonut kotiin kenkäni, joita oli useampi pari muovilaatikossa pöytäni alla. Ei tarvinnut. Siistijöiden kanssa niitä etsittiin ja ei löydetty. Liekö lentäneet roskiin? Oli siinä parit ihan uudet kengät. No, saappaita ei ollut, vaikka tuntuu siltä, että kovasti joku on jo astumassa saappaisiini. Tullut jäädäkseen.

Se tuli selväksi, että kaivata ei. Oppilaat lienevät eri asia. Minä kaipaan heitä ja uskon monen kaipaavan minua. Se särkee sydäntä.

Sen sijaan en kaipaa joidenkin huoltajien julmia viestejä. Vuosi sitten ennen joulua sain viestin, jossa arvosteltiin persoonani ja syytettiin siitä, että oppilas lopetti opettamani aineen opiskelun. No, noinkin voi hyvää joulua toivottaa. Tuo on sitä opettajan arkea. Kiitin palautteesta.

Minun heikkouteni on se, että vaikka saisin kymmenen positiivista viestiä ja yhden em. kaltaisen, jää mieleeni vain tuo yksi viesti. Koen epäonnistuneeni täydellisesti. Ihmisenä ja työssäni. Sitä se heikko itsetunto ja liian herkkä sielu teettävät. Vastaavien viestien, koronan, sairauksieni ja sen vuoksi, että en koe olevani riittävä työssäni muutoinkaan, olen nyt rivistä pois.

Heikot väistykööt ja tulkoot vahvat ja tehokkaat tilalle!

34 thoughts on “Hyvin valaisevaa

 1. Huh-huh, mikä työpaikka! Ei voi muuta todeta. Tsemppiä ja voimia. Toivottavasti uusi lääke auttaa

 2. Niin se vaan menee; poissa näkyvistä, poissa mielestä! Ja jokainen on korvattavissa, helpostikin! Ei paljon paina vaakakupissa, vaikka olisi kuinka hyvä ja tunnollinen ollut työssään. Itse kun lähdin alaa vaihtamaan reilu pari vuotta sitten ihan kroppa romuna ja pää hajonneena työssäni kokemista vääryyksistä, ei kukaan perään kysellyt. Minulle ehti tulla palvelusvuosia kolmea kuukautta vaille kolmekymmentä. 9 vuotta kyseisessä yksikössä. Yksikään työkavereista ei ole soittanut, käynyt tai kuulumisia kysellyt. Saati että minulle olisi läksiäislahja kerätty. Minäkin luulin olevani ihan pidetty työkaveri. Mutta niin sitä vaan erehtyy! Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen, että lähdin.
  Tsemppiä sinulle! Pitää vain aina muistaa, että itse on se tärkein ja niin kauan kuin tuntee tekevänsä oikein ja voivansa hyvin, se riittää!

  1. Niin totta tuo kaikki. Pitää tässä miettiä, mihin suuntaan. Synkäksi tämä kaikki vetää. No, tiedänpä, missä mennään.

 3. Voi apua! Tuli ihan hirveän huono olo tästä. Kuinka myrkyllinen voi työyhteisö olla. Veikkaan, että varsin naisvaltainen?

  Toivon ihan täydestä sydämestäni, että uudet lääkkeet auttaa ja saat ilon takaisin elämään ja joku ihana taho hoksaa pyytää sua töihin jonnekin, missä viihdyt.

  1. Sanotaanko niin, että suurin osa työkavereista on ihania ja pyhimys en ole itsekään.
   Voipi olla, että ei tässä auta kuin luottaa itseensä ja yrittää olla oman onnensa seppä.

 4. Eipä ollut mukava käynti työpaikassasi. Mutta ehkä kuitenkin on hyvä ettet luultavasti sinne enää palaa kun tuollainen vastaanotto odotti sinua. Tosi törkeää. Toivon että löydät pian työpaikan ja työn jotka tunnet omaksesi ja että uusi lääke saa sinut voimaan paremmin <3

  1. Kiitos, Kristiina. Rakastan oppilaita ja opettamista. Ehkä se tosiaan on taakse jäänyttä elämää? Oli tuo käynti hyvin valaiseva.

 5. Satu, sä oot paras opettaja! Meillä kaikkialla on todella ikävää sua! ❤️❤️
  t: koko 8f !

 6. Satu , kaikkialla on todella ikävää sinua ! Sä oot paras ope ! ❤️
  t: koko 8f

 7. Nyt on kyllä pakko kommentoida, vaikka yleensä tällaista en tee. Mie ja monet muut (esimerkiksi ysien espanjanryhmä) kaipaa siuta ihan hirveesti. Ei meillä olleita sijaisia voi edes verrata siuhun opettajana ja ihmisenä. Paljon rakkautta ja jaksamista siulle miulta sekä muilta oppilailta!

  1. Voi kiitos❤️ Jättihalit ja mucho amor teillekin. Ehkä vielä tavataan..

 8. En yleensä kommentoi mihinkään, mutta nyt haluan. Mie ja monet muut (esim ysien espanjanryhmä) kaipaa siuta ihmisenä sekä opettajana. Ei meillä olleita sijaisia voi edes verrata siuhun. Toki osa on hommasa hoitanut ihan hyvin, mutta no jooh. Tietenkin menet oma vointisi edellä, mutta meiltä oppilailta saat varmasti lämpimän vastaanoton, mikäli vointisi paranee, ja päätät palata takaisin. Rakkautta ja tsemppiä miulta ja muilta❤️

 9. Työyhteisöllä on suuri vaikutus ja jos työyhteisö on tuota luokkaa, niin luulenpa, että parempi on olla ilman. Onneksi töitä kuitenkin tehdään oppilaiden takia ja kanssa, he on ihania <3
  Voimia viikkoosi ja toivon tosiaan, että lääkkeesi alkaa auttamaan sinua !

  1. Kiitos, Outi ? Muutama ”hyväkäs” saa työyhteisössä ihmeitä aikaan. Oppilaat ovat ihania.❤️

 10. Voi miten paha mieli tuli, miten tällaista voi tapahtua. Ja opettajien pitäisi olla fiksuja ihmisiä. Onneksi on oppilaat! Kaikkea hyvää sinulle ja toivotaan, että uusi lääke auttaa.

 11. Pidät paremman, kun teet asioita ihmisten kanssa, joiden kanssa sinun on hyvä olla. Oppilaasi kaipaavat sinua, olet taatusti loistava opettajan työssäsi ( oppilaasi kehuvat ja kaipaavat sinua ed. kommenteissa), mutta olet loistava myös puutarhurina, kauppiaana, markkinoijana, kukkiensitojana, you name it.

  Harva meistä pystyy olemaan noin avoin ja rohkea kuin sinä, kirjoittamalla tämän postauksen, sata pistettä ja suuri arvostus!

  1. Kiitos, Maria❤️ Siivoan juuri jälkeni koulusta, ettei kukaan ärsyynny tavaroistani.

 12. ❤Eiköhän totuus tullut noissa oppilaiden kommenteissa.. Kaikkia ei voi miellyttää.

 13. Moi. Kyl me oppilaat sua kaivataan! Miun mielestä siulla on yks hauskimmista persoonista mitä oon ikinä kellään opettajalla nähny. Meil yseil on ainaki viel monella keväällä siun valinnais ruotsi, nii toivotaa, et uudet lääkkeet toimii ja nähää suit viel!

  1. Voi, Elias ❤️ Kiitos kauniista sanoistasi. Jos olisi mahdollista, tulisin oitis luoksenne. Olette ihania ja teitä kaikkia on ikävä. Meillä oli kivaa yhdessä ja hyvä tekemisen meininki.
   Valitettavasti matkassa on monia isoja mutkia. Tulevasta en tiedä ?.

 14. Olit tosi ihana opettaja❤️ Oli kiva kun teimme börjeä ja pääsimme puutarhaasi?
  T: Siun entiset oppilaat (nyt lukion kakkosella)

 15. Kauheeta! Uusi sijainen ei oo vissiin muutenkaan mikään kovin pätevä mitä olen kuullut… joka tapauksessa siuta ei korvaa kukaan, oon lukion kakkosella ja edelleen kaipaan siuta ruotsin opetuksessa. Muistelen edelleen lämpimästi meijän yhteisiä ruotsin tunteja. Voimia ja tsemppiä Satu! <3

  Terveisin Alli

  1. Kiitos, kulta ❤️ Minullakin on ikävä sinua ja teitä kaikkia mussukoita. Jäi paha mieli, kun jouduin silloin luopumaan teistä. Ikävien olosuhteiden vuoksi en voinut jatkaa. Se tuntuu vieläkin pahalta. Tsemppiä opiskeluun. Hoida homma kotiin, osaat ja olet taitava ja ahkera. Puss och kram ❤️

 16. Moikka Satu! Olen aina välillä käynyt vuosien varrella blogiasi lukemassa. Hirmuisen huono olen ikinä mitään mihinkään kommentoimaan, mutta tähän kirjoitukseen on pakko kommentoida. Opetit minua noin 15 vuotta sitten ja lämmöllä muistelen sinua edelleen. Aivan rehellisesti voin sanoa, että olet paras opettaja, kuka minulla on ikinä ollut. Surulliseksi veti tämän kirjoituksen lukeminen ja muutenkin kuulostaa siltä, että paljon on sinua koeteltu. Toivon kaikkea hyvää ja paljon voimia sinulle! <3
  Tackar och pockar, ha en bra dag! 😉 <3

  1. Voi, kiitos, ihana Marja, kauniista sanoistasi. Muistan sinut hyvin ja jopa paikankin, jolla istuit. Olit ja olet näemmä edelleen, täyttä kultaa. Kerro Ollille terkkuja. Hänen piirtämänsä sarjakuva on tallessa.

   Valitettavasti nykyään ei arvosteta opettajan perustyötä – opettamista. On trendikästä, hienoa ja erittäin tärkeää olla kiinnostunut koulun kehittämisestä ja olla mukana kaiken maailman työryhmissä. Minua ne eivät valitettavasti nappaa. Minulle tärkeintä ovat oppilaat ja minulle on suoranainen kunnia-asia, että he oppivat ja ymmärtävät opettamani. Yritän kunkin oppilaani saada tekemään sen oman parhaansa, omalla tasollaan. Se riittää.

   Valitettavasti koulumaailmalle, päättäjille ja johdolle em. ei nykyään riitä. Koen, ettei työtäni arvosteta enää.

   Luulenkin, että jatkossa teen ihan muita hommia, jos suinkin olen työkunnossa. Oppilaita kaipaan ja tulen kaipaamaan opettajan työtäni luokassa. Muulla entisellä ei ole niin väliä.

   Täytyy sanoa, että olen todella katkera ja toipuminen viimeisten vuosien tapahtumista vie aikansa. On se jättänyt jälkensä terveyteenikin. Yritän nyt siirtyä elämässä eteenpäin, mutta hankalaa se on kaikkien terveysongelmien vuoksi.

   Toivon sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää. Jos kuljet näillä seuduilla, käy ihmeessä moikkaamassa Pihapuodissa tai Kinnusen talossa. Hyvää joulua!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: