Pihalla käppäilyä.. ja sunnuntaina arvotaan!

Pihalla käppäilyä.. ja sunnuntaina arvotaan!

Heips! Ollaan oltu Mikin kanssa pihalla melkein joka päivä töitteni jälkeen. Oli sitten paistanut tai ei. Hankien keskellä on ollut terapeuttista haravoida ja nauttia ulkoilmasta. Olen raivannut kotiloilta majoja pois. Taivasalla kylmässä eivät edes kotilot viihdy, vallankin kun saavat vielä tuhkaa niskaan ja paikoin myös kahvinporoja. Taistelu on alkanut! Jahka vielä lumet sulavat, otetaan myös kotilorakeet kehiin. Onko teilläpäin kotiloita? Joko ovat heränneet talviunilta? Miten torjut niitä?

Muutamassa päivässä lumet ovat huvenneet oikein urakalla. Tykkään! Tämän viikon hyvät uutiset olivat, että lennot voivat lennellä normaaliin tahtiin, kun lakonuhka väistyi. Jes, Nordiska Trädgårdar täältä tullaan parin viikon kuluttua! Tukholman messut ovat meikäläisen puutarhakevään pamaus. Mikäli kinttu kestää, aikeissani on käydä myös Helsingin Kevätmessuilla sunnuntaina. Ehkä nähdään? Alla maaliskuinen pihakävely Mikin kanssa YouTube-videon muodossa:

Oletko osallistunut jo YouTubessa Kukkaiselämää-kanavani kukka-arvontaan? Arvontaan pääset tästä. Mukavaa viikonloppua!

22 thoughts on “Pihalla käppäilyä.. ja sunnuntaina arvotaan!

 1. Puutarhahommat ovat vielä "katseluasteella" täällä meillä, mutta tänään mennään mökille ja toivottavasti saadaan jotain tehtyä pihallakin. Lavakaulukset on ostettu ja niiden sijoituspaikkaa kasvarin vierellä pitää ruveta kunnostamaan.
  Oikein ihanaa viikonloppua sinulle!

 2. On vain ajan kysymys minä kesänä kotilot meillekkin hyökkäävät. Ne on kovaa vauhtia tulossa tännepäin ja raja siirtynyt koko ajan lähemmäksi. :,/ Pitää varmaan sit hommata kesälampaita. 😀

 3. Siellä on lumet huvenneet vauhdilla!

  Meillä löytyy myös kotiloita, toinen riesa on pienet peltoetanat.

 4. Teillä voi jo haravoida! Vuosia sitten huomasin, että syksyinen haravointi pitää myyrät pois nurmikolta. On meilläkin kotiloita, mutta kilttiä mallia, ei kurjia lehtokotiloita, vielä. Etanoiden torjunnan aloitan kasvimaalla, heti maanmuokkauksen jälkeen. Mukavia messuiluja!

 5. Lumet on kyllä kadonneet kiitettävän nopeasti. Illalla Velmu-koiran kanssa lenkkeillessä sen oikein tajusin. Yhden talon edustalta oli hiekatkin lakaistu, oli ihana kävellä lenkkareilla puhtaalla asfaltilla.

  Mulla meinaa ikävästi Kevätmessut jäädä väliin, täytyy kyllä suunnitella ko. viikonloppu tarkkaan 🙂 Pihahommiin on kova kyty, sillä uuden kodin pihassa ei ole lainkaan kukkaistutuksia.

  Ihanaa viikonloppua ja Mikille rapsutuksia <3

 6. Vautsi, teillä voi jo haravoida!

  Meillä on kotiloita vuosi vuodelta enemmän. Riesa niistä on tullut ja luultavasti enää ei eroon pääsekään, joten koitan tsempata itseäni siihen, että täytyy tehdä, minkä voi ja muuten sitten koitaa vain hyväksyä tilanne. Mikään kasvi ei puutarhastani ole kotiloiden tuhoamana kadonnut. Joskin esim. nauhusten lehdet ovat aika pian pelkkää keskiruotia. Ferramolin otan käyttöön heti keväällä, kun ensimmäiset kotilot näen. Usein näin varhaiskeväällä pihaa siivotessa löytää lähinnä tyhjiä kotiloita, tai sitten kohmeisia. Laitan löytämäni kotilot tyhjiin pesuainepurkkeihin, joihin olen lorauttanut etikkaa. Purkin täytyttyä nakkaan sen sekajätteeseen. Kiehuvan veden järjestäminen kesken puutarhatöiden oli liian työlästä. Etikka tappaa kotilot siinä, kuin kiehuva vesikin. Tuhkaa sirottelin viime kesänä pariin pahaan paikkaan, kunnes luin, että siitä on hyötyä ainoastaan kuivana, jolloin etanoiden kulku tuhkassa vaikeutuu ja ne saattavat tukehtua. Märkä tuhka ei kotiloita estä ja märäksihän se tuhka muuttuu helposti jo öisen kasteen ansiosta. Lisäksi kotilot käyttävät kuulemma tuhkaa kilpensä vahvistamiseen, mikä saattaa edistää kotiloiden menestymistä ja lisääntymistä. Ei siis enää tuhkaa kotilosodassa. Täytyy vain ahkerasti kerätä kotiloita. Siksi minulla onkin kesällä niitä etikkaliemellä varustettuja pesuainepurkkeja vähän siellä sun täällä, ettei tule houkutusta nakata kotiloa kukkapuskaan. Kerääminen on tylsää ja sateen jälkeen työlästäkän, kun niitä on niin paljon. Silloin lasken mielessäni, että jokainen hävitetty kotilo on 100 uutta kotiloa vähemmän.

  Ihana uutinen, että pääset Tukholman messuille. Sieltä tuleekin varmaan taas monta hienoa postausta. Minä aion mennä Helsinkiin ja Turkuun, jälkimmäiseen voitin liput arvonnassa. Tästä se taas alkaa!

 7. Kotiloita ei ole vielä näkynyt ja toivottavasti ei näykkään. Kolme vuotta niitä vastaan on nyt taisteltu. Viime kesä oli helppo ja niitä ei "juurikaan" näkynyt. Tähän oli varmaan apuna vähäluminen talvi. Tämäkin talvi oli kovin samanlainen, joskaan kovia pakkasia ei kyllä ollut. Raaka kerääminen on todettu ainoaksi toimivaksi torjuntatavaksi.

 8. Täällä kotilot nukkuvat vielä. Toivon vähälumisen talven verottaneen populaa edes vähän. ferrorakeita on kylvetty viimevuonna, ei mitään näkyvää tulosta. Ainoa keino kai sitten on kotiloiden kerääminen, turhauttavaa touhua kun naapurissa on joutomaata, sieltä kotilot ryntäävät kukkieni kimppuun. Mikähän lajike olisi sellainen kotiloille kelpaamaton. Joriinit, daaliat ja kuunliljat ovat niiden erityisessä suosiossa.
  Kotiloista huolimatta, hyvää kevättä!

 9. Täällä riittää vielä lunta, mutta onneksi kotiloita ei ole juurikaan näkynyt. Kyllä ne tulossa ovat, se on varma. Ihania juttuja paljastuu sieltä lumen alta, kun sinulla on niin paljon kaikkea mielenkiintoista. Kiva seurata Lillevillan edistymistä. Mukavaa viikonloppua!

 10. Kuulostaa täydelliseltä viikonlopulta! Aurinkoista viikonloppua, Krisse!

 11. Niin on. Muutamassa päivässä on tapahtunut iso harppaus kevään suuntaan.

 12. Nooh, voihan sitä, kun vaan haravoi! On vielä luntakin. Kiitos, Cheri! Menetkö messuille?

 13. Oikein odotan, että jalkakäytävät putsataan. Nyt on märkää, kun lumi sulaa ja kulkuväylillä on hiekkaa. Kiitos, Tuija. Mukavaa viikonloppua ja rapsutuksia Velmulle!

 14. Mulla tuo tuhka on lisäkeino. On se mielestäni hyvin toiminut. Meillä ei noita kotiloita ole kovin paljon, sillä aloitan taistelun aina näin hankien keskellä ja käyn taistoa koko kesän lumien tuloon asti. Mukavaa messuilua!

 15. Onnea on, jollei ole kotiloita puutarhassa. Kerääminen on hyvä keino. Minäkin kerään kaikki, mitkä löydän.

 16. Meillekin nuo kotilot tulevat naapurien puolelta ja kaupungin metsiköstä. Tuntuu, että niille maistuu kaikki. Mukavaa kevättä, Unelma!

 17. Jahka lumi sulaa, alkaa Lillevilla nousta! Siinä onkin projektia. Aurinkoista viikonloppua, Ansu!

 18. Kahden pihan puuhissa toinen on kotiloita täynnä, toisesta, eli ikiomastani ei vielä juurikaan kotiloita löydä. Olen kyllä vahtinut haukkana jokaista rei´itettyä lehteä ja en uskalla siirtää yhtään perennaa toisten pihoilta, jos siellä on kotiloita tavattu. Pois kerääminen lienee toistaiseksi tehokkain tapa, meillä mehukanisterin pohjalla lasinpesunestettä, sinne vaan ja korkki kiinni.
  Mukavia messuretkiä sinulle, toivottavasti jalkasi ei kovin kipeydy, koska askeliahan siellä tulee runsaasti! Helsingin messuille minäkin luultavasti menen.

 19. Kiitos kierroksesta (ihanan Mikin kanssa?) kevät-talvisessa puutarhassanne!
  Meillä on lunta ja jäätä vielä vaikka kuinka…? -ja kun ne on sulaneet niin takapihalla on pitkän aikaa "lampi". Ei siis haravointia vielä aikoihin.
  Kiitos vinkeistä kotiloille. Meillä on niitä -paljon!!
  Vuosikausia niiden kanssa taistellut ja aina hävinnyt. Viime vuosina olen jo vähän luovuttanut, ja senhän arvaa kuinka siinä käy. Asumme pienen metsäalueen kulmassa ja oja kahdella sivustalla, -kotilot viihtyvät.
  Oikein mukavaa (ja toivottavasti aurinkoista) viikonloppua!?

 20. Vastaan Sirkku ja Titti tähän, koska jostain syystä en saa vastaustoimintoa auki. Sirkku: Sulla onkin hommaa kahdessa puutarhassa. Kannattaakin varoa, ettei ne kotilot leviä tuonne toiseen puutarhaan. Kerran kun tulevat, jäävät. Ehkä törmätään messuilla?
  Titti: Kiitos, kun tulit kierrokselle! Meillä nuo penkit kuivuvat äkkiä, koska ovat koholla. Poluilla voi joskus lainehtia. Aurinkoista viikonloppua, Titti!

 21. Ei ne niitä kait syö, mutta lampaat pitävät ympäristön niin siistinä, että karkoittaa etanoita. 😀

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: