Flower Power

Flower Power

Heips! Täällä on tänään ollut taas lähes kaikki mahdolliset säät. Ensin paistoi ja oli oikein lämmintä. Sitten ukkosti ja satoi. Onneksi satoi lempeästi tällä kertaa.

Kävin puoliltapäivin kampaajalla ja auringonpaiste meni siellä. Tänään on lepopäivä puutarhasta – jälleen. Kastelin vain kasvihuonetta ja ruukkuja. Siinä oli päivän puutarhahommat.

Ei tuo vasen jalkani oikein asettunut kuntoon sillä viime viikon kortisonipiikillä. Ei ole ihan pahanakaan, mutta menen ensi viikolla uudelleen reumapolille, jotta kinttu ei kiukuttelisi, kun työt alkaa. Selvästikin siinä jalkoterän sisäkaaressa on nestettä. Ensi viikolla on oma lääkärini jo palannut lomilta, joten toivossa elän, että jalka tokenee.

Tänä kesänä olen mielestäni ottanut suht iisisti tuolla puutarhassa ja elopainoakin on lähes 13 kiloa vähemmän kuin viime kesänä. Siis kilot eivät jalkaani rasita. Eikä riehuminenkaan. No, reuma on reuma ja minkäs teet. En minä kivuista kärsi, ja vaikka niitä olisikin, niihin on jo tottunut. Se vain ärsyttää, kun aina joutuu rajoittamaan tekemisiään ja liikkumistaan. Voisi toki olla huonomminkin.

Kukkaa pukkaa joka päivä enemmän. Kohta ukonkellot alkavat olla ohi, mutta lisää pähkämöitä aukeaa ja liljoissa on vielä nuput. Tuota ukonkelloa täytyy kitkeä syksyllä vähemmäksi. Kultahelokit ovat jo hätää kärsimässä niiden ikeessä. Tuo etualan rönsyansikka on myös ottanut alaa salakavalasti.

Minulta kysytään usein, kuinka paljon meillä on eri kasveja puutarhassa. Voin kertoa, ettei aavistustakaan. Vuosia sitten lopetin laskut kolmensadan kohdalla ja laskut olivat vasta alussa. ;O) Iloitsen jokaisesta kukasta. Nimen saatan tietää, mutta lajiketta en taatusti. Huoletonta touhua. Joku sanoisi jopa, että huolimatonta. En tykkää tehdä listoja mistään. Menee ilo.

En myöskään hifistele erikoisuuksilla. Peruskasveilla mennään. Ruusut ovat jo sillä rajalla, sillä joka kesäinen kirvaongelma ottaa pannuun. Toisaalta olen mahdottoman iloinen, jos ruusut kukkivat kauniisti. Vallankin Lavinia-köynnösruusu.

Kultahelokin ja jalopähkämön yhdistelmä on kesän kukkijoista suosikkini. Pionit ovat ihania, mutta stressaan, kun sade höykyttää niitä joka kesä. Mitkä ovat sinun lempikukkijoitasi? Entäpä lempikukkayhdistelmäsi?

Luin tänään lehdestä, että täällä kaakossa on ollut märintä ja kylmintä tänä kesänä Suomessa. Myös Pirkanmaalla on ilmeisesti sama tilanne. Toivotaan, että saataisiin edes yhdet helteet ennen koulujen alkua. Toivossa on hyvä elää. Mukavaa tiistai-iltaa!

41 thoughts on “Flower Power

 1. Katselin kukkiasi ihan nenä ruudussa ja tunnistinkin niistä monta. Minulla on viheliäskasvina sinistä vuohenkelloa, mistä lie ilmaantunut. Annan sen kukkia ja leikkaan heti varret pois. Nyt pitäisi niitä poutapäiviä saada, että kukkaloistoa voisi pihalla istuskellen ihailla. Toivon minäkin, että kipuilusi helpottaisi.

 2. Helppo sanoa, että suosikkini on pikkusydän ja kuunliljat, sillä niitä löytyy pikkupihasta runsaaasti. Tuo kultahelokki on ihana ja sitä löytyy myös ja samoin jalopähkämöä. Ukonkello olisi kiva, jos se viihtyisi meidän paahteisella pihalla. Aika kuluu kesäisin mökillä, joten kukista nauttiminen jää naapureille. Pionien loistostakin oli vain lehdet nurmikolla jäljellä. Tykkään juhannusruususta, sillä siihen eivät ole kirvat iskeneet.

 3. Mitkä siniset ja valkoiset kellot (?) ovat tuolla toisessa kuvassa Mikin selän takana? Upeaa kukintaa nimittäin!
  Meillä on tänä vuonna myös pähkämö-helokkikombo, koska siirsin viime vuonna pähkämöt sinikeltaiseen penkkiin. Kieltämättä kaunis yhdistelmä.
  Tsemppiä jalan kanssa, toivottavasti helpottaa pian!

 4. Karpaattienkelloja. Kukkivat joka kesä hyvin ja leviävät kohtuullisesti. Kiitos, Piparminttu. Tämä alkaa olla joka kesän ilmiö, että jalka tulehtuu. Varoin sitten tai en. Alkaa vähän tympiä

 5. Pikkusydän on kiitollinen kasvatti. Kukkii kauniisti koko kesän. Minulla tuo ukonkello on paahteisella paikalla, tosin meillä sataa enemmän kuin laki sallii jo kolmatta kesää. Meillä iskevät kirvat juhannusruusuunkin.

 6. Vuohenkelloa on meiläkin. Minäkin leikkaan sen heti, kun on kukkinut. Kaunis se on, mutta leviää holtittomasti. Kiitos tsempistä.

 7. Täällä Espoossa satoi hetken niin lujaa, että vesi oikein vaahtosi asfaltilla.
  Upeaa kukkaloistoa kuvissa <3
  Mukavaa tiistai-iltaa Satu!

 8. Ruusut ovat tosiaan niin ihania, että niiden kukkiessa antaa kaiken anteeksi. Vaikea sanoa, mikä on lemppari – se riippuu, missä mennään, keväällä kevätkukat ja keskikesällä ruusut sun muut 😉 Kaikki on niin ihanaa, kun viimein on kasvukausi: kauniit lehdetkin kukkien lisäksi. Tätä odottaa niin kovasti talvella, että saa nähdä elämää ja rehevyyttä.

 9. Onpa ihana lukea, että nautit kukista ilman hifistelyä lajilleilla ja latinankielisillä nimillä. Luulin, että olen ainoa huithapeli siinä suhteessa. Lempikukkaa ja yhdistelmää on miltei mahdotonta sanoa, mutta iloitsen suunnattomasti akileijoista ja unikoista. Tietenkin ruusut ovat aina ruusuja. Tsemppiä jalkasi kanssa. Toivottavasti se pian paranee.

 10. Taitaa olla helpompi kertoa ne kasvit, joista ei tykkää. Eikä siitä listasta kovin pitkää tule, sillä mieli muuttuu vuosien myötä. Monesta inhokista on tullut suosikki. Lähtökohtaisesti taidan tykätä ihan kaikista kukista ajasta ja paikasta riippuen.
  Sinun puutarhasi on runsas ja kukkaisa. Ei minua haittaa, vaikka et erikoisuuksia kerää tai nimillä hifistele. Siinähän se puutarhojen ihanuus onkin, että jokainen on omalla tavallaan kaunis ja kaikenlaiset versiot on sallittuja. Puutarhan laittaminen on oma taiteenlajinsa. Ei ole kahta samanlaista ja jokainen saa tykätä tai olla tykkäämättä. Itse olen listaihmisiä ja mielelläni haluan tietää kasvin tarkan nimen, vaikka se ei kynnyskysymys olekaan, enkä erikoisuuksia tieten tahtoen kerää. Listoja vaadin kuitenkin vain itseltäni, enkä todellakaan odota kaikkien muiden niin tekevän. Meitä puutarhahörhöjä on joka junaan ja se vasta mukavaa onkin.

 11. Kiitos, Outi. Oho. Täällä satoi vähän lempeämmin. Kivaa iltaa!

 12. Totta. Pelkät lehdet voivat olla hienoja. Eri värit ja muodot. Kuuten kuunliljoissa itse lehdet ovat se juttu. Joo, kyllä tätä kesää aina niin odottaa, että puutarhaan on päästävä vaikka konttaamalla. Se on se juttu!

 13. Tuo etupihan sisääntulo on todella kauniisti toteutettu. Jalopähkämö ja kultahelokki ovat pettämätön väripari ja valkoiset kukat rauhoittavat kivasti taustalla. Punaiset kesäkukat ja ruusut taas sopivat tosi hyvin talonne seinän väriin ja antavat iloista ilmettä kokonaisuuteen.
  Lempikukkiani… no ehkä jaloangervot ja niiden yhdistelmät.

 14. Minä olen armoton huithapeli. Haluaisin olla toisenlainen, mutta ei se onnistu. En jaksa. Kiitos, Leena!

 15. Voi, minä ihailen sinua, että jaksat tehdä listoja. Olisi niin kiva tietää kasvien oikeat, kunnolliset nimet ja lajikkeet. Olisi myös hienoa, jos olisi istutuskartta, joka olisi ajantasainen. Vähemmän tulisi kitkettyä kasveja. Alkuvuosina kasvattelin kaikkea erikoista aina mantelipuista lähtien, mutta tuli liikaa tappioita. Jep, jokaisen puutarha on tekijänsä näköinen. Minäkin luulen tykkääväni lähes kaikista kukista.

 16. Minun lempikukkiani ovat pionit ja kuunliljat. Kuunliljojen tosin ei tarvitsisi ollenkaan kukkia. Ovat mielestäni kauniimpia ilman kukkia.

 17. Minäkään en jaksa kasvien kanssa listoilla leikkiä. Olen todella iloinen jokaisesta puutarhassani viihtyvästä kasvista. 🙂
  Itse pidän paljon vahvan värisistä ja näyttävistä kasveista. Liljat ja pionit ovat ehdottomia ja ritarinkannukset ja iirikset ja kuunlijat ja ja ja… Oikeastaan pidän todella monesta perennasta. Jokainen on lempparini silloin, kun se kukkii. 😉

 18. Mahtavan runsasta kukintaa. Houkutteleva sisääntulo, luulen että teidän talon ohi kuljetaan erityisen hitaasti 🙂

 19. Kiitos! Osasitpa pohtia analyyttisesti. Minusta se vain näyttää kivalta, mutten tiedä miksi. Kultahelokin ja jalopähkämön yhdistelmästä tykkään kovasti ja isoista kokonaisuuksista.

 20. Huomasin juuri, että monella kuunliljat jo kukkivat. En ole ollenkaan hoksannut katsoa, mikä on omieni tilanne.

 21. Minun lemppareita ovat kultahelokit ja pähkämöt. Tykkään myös polkujen reunuskasveista.

 22. Heh, totta, jos meillä on portti auki ja pihaan näkee. Yleensä portti on Mikin vuoksi kiinni.

 23. Puutarhasi kukkameri on aivan uskomaton! kyselit lempikukista. täytyy myöntää, että lopulta itse pidän eniten luonnonkukista. kissankello on ykkönen, keltakurjenmiekka, iso talvio ovat parhaillaan kukassa pihamaalla. perinteiset perennat miellyttävät myös, jalopähkimöäkin pihamaaltani löytyy. nyt keväällä yhdistin uuteen penkkiin sitä tarha-alpin kanssa. se, että hoidan kahta pihamaata kaukana toisistaan, asettaa omat vaatimuksensa kasvivalikoimalle, niiden tulee selvitä pitkiäkin aikoja ilman hoitoa.

 24. Kaunista. Siis meillä ukonkelloihin on vasta tullut nuppuja! Mä ajattelin, että kukkiiko ne ollenkaan.

 25. Kauniisti kukat kukoistaa siulla. Mie tykkeen kaikista kukista, en ossoo nimetä suosikkii. Erityisesti ilahuttaa joku arka jos se selevivää ussiimman vuuven.

 26. Onpa sinulla paljon erilaisia kasveja! No, siltä se kuvien perusteella näyttääkin. Kotipihassani kukkia ei olekaan, mutta mökkipihassakin olen vielä kaukana tästä. No, vasta viime kesänä aloitinkin kukkapenkkien teon! Hyvä asenne sinulla sairauteesi, kun sille ei mitään voi.

 27. Nimitouhusi kuulostaa niin tutulta. Minähän tykkään listoista ja olen yrittänyt ylläpitää niitä. Olen kuitenkin joutunut luovuttamaan. Sinulla tostisesti riittää kukkia! Aivan huikean näköistä!

 28. Olin myös kampaajalla keskipäivällä ja sää oli mukava. Iltapäivän lopuksi kova ukonilma ja rankkasade. Tällä hetkellä ajattelen eniten Maidens Blush-ruusua, jonka nuput alkavat avautua hiljakseen.

 29. Tavattoman kaunista ?Erilaisia muotoja ja värejä sovussa.
  Ja söpöliini koira kaikkialla tyytyväisen ja levollisen näköisenä.

  Kunpa saisit helpotusta jalkaan. Eräs ystäväni on saanut kultapiikkejä omaan reumaansa.
  Sillä ja kävelylenkeillä kuulemma pysyy aisoissa. Sekä ruokavaliolla. PItää välttää esim. viiniä.

 30. Täällä ei tuule nyt laisinkaan ja vettä tihkuttaa, joten taitaa sade jäädä päälle… Plääh. Kukat tuntuvat pitävän todellakin viileydestä ja sateesta. Keltainen väri ei ihan kuulu suosikkeihini, mutta kyllä tähän kylmään pilviseen kesään aurinkoinen tarha-alpi kukkarivistö hevosten tarhan reunassa tuo kyllä iloa. 😀

 31. Kaunista, niin kaunista siellä teidän puutarhassa ja koti kuin karamelli <3 Mikki on söpöyden perikuva 🙂 Tämä syksyinen kesä on kyllä tehnyt tehtävänsä itellekin terveyteen, näkö huononee vaan, kipuja on ja iho rapistuu, alkaakin nyt sitten lääkärireissut urakalla ja kaikki mahdollinen pilleri käyttöön, ei meinaa mieli aina jaksaa. Iloa revin kaikesta, ihan pienestäkin nyt kuin iloisuudenammattilainen. Ja se auttaakin eteenpäin, sitten taas nukutaan ja levätään. Toivon sydämestäin iloa ja energiaa reumasta huolimatta sinullekin, ja terveyttä paljon. Ihanaa ja iloista päivää sinne kukkaisparatiisiin 🙂

 32. Luonnonkukat ovat ihania. Harmittaa, kun lupiinit vievät niiltä alaa. Siinä onkin haastetta hoitaa kahta puutarhaa..

 33. Meillä osa ukonkelloista on ehtoopuolella. Osa on vasta aloittanut kukinnan. Riippuu vähän ilmansuunnasta, jossa ovat.

 34. Alkuun kokeilin kaikenlaisia arkoja kasveja, mutta enpä juurikaan enää. Tympi, kun tuli tappioita.

 35. Joo, pakko on sopeutua reuman oikkuihin. Kyllä se välillä ottaa päähän ihan kympillä.

 36. Kiitos, Sanna. Kivahan ne nimet ja lajikkeet olisi osata, mutta en jaksa. Paljon on muutakin muistettavaa.

 37. Sain aikaistettua tuota lääkäriaikaa parilla päivällä. Nyt on pakkolepoakin, kun sataa jatkuvasti. Viiniä en juo enää juuri milloinkaan. En voi lähteä kävelylenkeille. Jalka ei kestä.

 38. Meillä on satanut niin paljon, että liljannuppuja on mädäntynyt. Minusta puutarha olisi aika tylsä ilman keltaista.

 39. Kiitos. Kylmä ja kostea ei tee hyvää. Toivottavasti saat apua lääkäristä. Tsemppiä ja aurinkoa sinne sinulle!

 40. Taas niin ihania kuvia1 Minustakin helokit ovat ihania, mutta niin paljon muitakin ihanuuksia on, ettei niitä oikein voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Kun toiset lopettavat, uudet aloittavat! minulta menee myös kaikki lajikenimet sekaisin ja en millään muista kaikkia hienoja nimiä! Mukavaa viikonloppua, Satu, toivotaan jalallesi parempia päiviä!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: