Onko ehdotuksia?

Onko ehdotuksia?

Heisulivei! Olen viime päivinä mietiskellyt paikkaa kaikille siemenille ja juurakoille, joita olen tilannut ensi kesää ajatellen. Olisiko sinulla ehdotuksia tai ideoita, minne upottaisin ne reilut 30 daaliaa, 50 kruunuvuokkoa ehkä sata muuta sipulikasvia ja tosiaan nuo aiemmissa postauksissa esittelemäni koristekasvien siemenet? Esittelenpä tässä meidän puutarhan nurmikkopaikat. Olen kyllä niistäkin valmis tarvittaessa luopumaan.

Saarnin katveessa kasvimaan vierellä on nurmikkoa ehkä vajaa kymmenen neliötä. Siinä kasvaa tosin viitisen herukkapensasta ja pari mustikkaa.

Yläpihalla on ehkä reilun kahden metrin leveydeltä nurmikkoa, tosin siellä on pensaita joukossa ja nurmikko rajoittuu tontin rajalla syreeniaitaan.

Heti alaspäin onkin jo ahtaampaa…

Länsipihalla on täyttä.

Etupihalla on nurmikkoa noin kymmenen neliötä.

Itäpolun vieressä on pieni lämpäre, ehkä viisi neliötä, tosin siinä on matonpuisteluteline.

Sitten on lavakaulusmaa, josta ehkä pyhitän jokusen laatikon hyötykasvien sijaan kukille. Tosin aika kukkaisaa siellä on jo aiemminkin ollut.

Aika täyttä puutarhassamme kukkien osalta jo on. Puutarhamaja Lillevillan katollekin istutin viime kesänä ajuruohoa ja maksaruohoja. Olisiko sinulla ideoita, minne uudet kukat istuttaisin… ? Nimimerkki ”Pakko mahtua!”

40 thoughts on “Onko ehdotuksia?

 1. Kyllä Mikille pitäisi jäädä nurmikkoa lepäämiseen ja kirmaamiseen ?

 2. Ihanan runsasta! Mitenkäs suuret laakeat ruukut kivetyillä alueilla ja istutusalueiden takaa nousten (tai sopivissa väleissä)?

 3. Hih, Mikki kirmailkoon poluilla, kuten yleensä tekeekin. Kesällä pääsee metsälenkeille. Puutarhassa saa lenkin, kun kävelee kellon ympäri kanssani kukkapenkiltä toiselle.

 4. Kuulostaa hyvältä! Ruukkuja onkin aina käytössä parisenkymmentä. Isompi kasvari on pyhitetty ruukuille ja koristekasveille.

 5. On tainnut homma riistäytyä käsistä? 😀 Ei vaan, ihan hyvällä tavalla ja ihanalta näyttää! <3 Sinun pitää laittaa pystyyn taimimyymälä ja myydä jotain pois, että saat uusille tilaa! 🙂

 6. Minäkin ajattelin ehdottaa että ehkä daalioita voisi olla suurissa ruukuissa, joita voi sitten sijoitella sopiviin kohtiin.
  Ihanan rehevää ja täyttä on puutarhassani!

 7. Osan voisi laittaa jalallisiin laatikoihin/lava,kulmikas, pyöreä… ja tuohon kivetykselle, ja samoin isoihin ruukkuihin kivetykselle ja ruukuille löytyy varmasti muitakin tiloja, ja niitä voi helposti siirtää. Minulla oli daalioita isoissa ruukuissa ja samoin muitakin sipulikukkia. Nurmikko antaa kyllä selkeyttä mutta entä tuohon kolmanteen kuvaan pensaiden reunukselle, siten että isot taakse ja pienet eteen, mahtuu kivasti aikas monikin! ja ne ruukut joita saa olla erilaisia ja muotoisia!!

 8. Hankala tehtävä. Marjapensaat voisi muuten kasvaa keskellä kukkapenkkiä, ellei marjojen poimimista olisi tiedossa. Olisi vaikea sadonkorjuu tiedossa. Ehkä itse saattaisin laittaa osan ruukkuihin kuten yllä ehdotettiin. Ja jostain kohdasta vain sellainen pieni laajennus, kun ei teillä ihan kovin paljon saa laajennettua kukka-alueita. Ellet sitten karsi jotain olemassaolevaa kasvia, jota kasvaa liikaa kukkapenkeissä. Olisitko uskonut 5 vuotta sitten, että sinulla on tälläinen ongelma?

 9. Etupihalle sun varmaan pitää jotain ainakin istuttaa 🙂
  Ihanaa torstai-iltaa Satu <3

 10. Ihanan rehevä ja täysi piha. Älä kuitenkaan uhraa viimeisiä nurmikoita uusille istutuksille. Löytyisikö nykyisten kasvien seasta jostain paikkoja uusille? Aika täysiltähän nuo penkit tosin jo näyttää.

 11. Voi jessus! Aikas täydeltä näyttää! Mites olisi naapurin puolelle? ='D

  Kruunuvuokoista ei ole kokemusta, mutta daaliat ainakin tarvitsevat paljon lämpöä ja valoa. Siitä niinkuin lähtisin paikan valinnassa. Ruukut ovat hyvä ratkaisu! Minulla on monena vuonna ollut daaliat kasvamassa laastipaljuissa aitan seinustalla. Ja esikasvatettuinahan ne kyllä pärjäävät muiden kasvien seassa kukkapenkeissäkin.

 12. Noo, miten sen nyt ottaa. Tähän olen viimeiset viisi vuotta pyrkinyt, mutta haluan myös uusia kasveja ja on jo täyttä. Ehkäpä harvennan jotain rajulla kädellä, tosin niin teen joka vuosi. Laitan taas parikymmentä ruukkua ja valtaan kukille pari kasvulavaa. Voihan olla, että talvi on raivannut tilaa puolestani. Niin kävi toissavuonna.

 13. Kiitos, Pirjo. Varmaan osa daalioista menee ruukkuihin, mutta niitä on tosiaan yli 30 juurakkoa tulossa.

 14. Taidanpa hankkia sellaiset ihanat, isot ja romanttiset kiviruukut, tai mitä matskua ne nyt onkaan… Sellaiset tuohon etupihalle. Minulla on keveyden vuoksi paljon muovisia, mutta eivät ne mikään silmänilo ole. Tosin kiviruukkuja en jaksa raahata sateilta suojaan. Täällä on viimeiset kolme kesään joutunut kuskaamaan ruukkuja kaatosateilta turvaan.

 15. Aika täyttä on, mutta sehän on pihasi idea juurikin! Onhan tuolla vielä vähän tilaa tai jos luovut jostain, ei niin kivasta kasvista? Nurmikkoa on pihoilla ihan riittämiin. Pidä sinä vain tuo tyylisi!

 16. Sepä se. Ne marjat! Juu, ruukkuja tulee. Varmaan jonnekin tulee pikkulaajennuksia, karsintaa. En kyllä olisi!

 17. Pitänee harventaa jotain kasvia, jota on paljon. Tosin isot kokonaisuudet ovat näyttävämpiä kuin pienet piiperrykset. Nurmi antaa selkeyttä, mutta meillä on todella hankala leikata nurmea. Joutuu välillä työntelemään leikkuria polkuja pitkin..

 18. Naapurit eivät perusta kukista, niin olen ymmärtänyt. Daalioita minulla oli ennen etupihan penkissä, mutta ruusut ovat vallanneet alaa nykyisin. Esikasvatan daaliat, jotta kukkivat aiemmin.

 19. Voisitteko ostaa hiukan lisää maata? Onko jollain naapurilla ylimääräistä tai kaupungilla muutaman kukkapenkin verran?

  Mietin, millä kruunuvuokot saa kukkimaan. Minä olen aina epäonnistunut enkä ole vuosiin edes yrittänyt. Olet minua taitavampi.

 20. Oi että noita kuvia ja sitä teidän pihaa..Ah:)❤ Minä en kyllä mitään ehdotuksia osaa antaa kun olen sellainen puutarha tumpelo:) Kiva on odottaa kevään alkua ja sitten päästä näin kuvien välityksellä ihastelemaan! Kaunista talvista loppu viikkoa♥

 21. Eipä tuolla hirveesti ole paikkoja:) Nurmikon minäkin jättäisin rauhaan. Mitä sulla kasvaa tuon penkin tyhjissä kohdissa, missä Mikki on hiekkakäytävällä? Tuossa missä on laukka ja pallotuijaa. Korkeampaa daaliaa sopis sinne taakse…

 22. Aika positiivinen ongelma! 🙂 Minä uhraisin surutta kaiken nurmikon kukille ja poluille! Voisko marjapensaat siirtää johonkin yhteen riviin pensasaidanteen tyliin, niin kukille jäisi vähän enemmän tilaa?

 23. Eipä tuolla juurikaan ole paikkaa uudelle kukkapenkille. No, usein talvi hoitaa eli jotkut varmaan kuolee ja näin ollen saat lisätilaa. Meillä kuoli monta vanhaa terijoensalavaa tänä talvena ja näin ollen vapautui tilaa uusille puille. Ehdotan ruukkuistutuksia. Viime kesänä puolet mun daalioista asui kukkaruukuissa Heinähäkki oli täynnä daalioita. Lavakauluksiin voi piilottaa muutaman daalian. Jos sulla on tulppaaneja, niin voit kaivaa ne kesäksi ylös ja istuttaa tilalle kesäksi daalioita. Sitten syksyllä nostat daaliat ja istutat taas tulppaaninsipulit takaisin samalla vähän maata parantaen. Kyllä sä saat ne mahtumaan!

 24. Kesäkukathan tykkäävät auringosta. Mikäs on aurinkoosin nurmikonpläntti? Siitä vaa levittääsin viäreestä istutusta leviemmäksi. Sais ainaki osan mahtumahan. Tuloo valtava kastelu-urakka, jos pöttiihin nua kaikki laittaasit. Nii tai no, sä tairakki kastella muutenki aika palio.

 25. Yritin kovastikin katsoa kuviasi, mutta olen täysin neuvoton :). Ihanalta puutarhasi näyttää. Voikohan edes ruukuissa kasvattaa? ja minne sitten ruukut? 🙂

 26. Kyllä ne nyt täytyy sitten vain istuttaa meidän pihallemme. Sinun pihaasi nähden meillä riittää vielä tilaa, vaikka itse koenkin pihan aika täytetyksi. Mutta tervetuloa täältä pihaa lainaamaan 😉

 27. Ihana kasvirunsaus! Meidän pihassa on vielä matkaa tuohon ja nurmikkoa liikaa= työläs leikata.
  Mutta olisko se hankalimmassa paikassa nurmikon leikkuun kannalta oleva nurmikko muutettavissa kukkapenkiksi?

 28. Minä olen sitä mieltä, että nurmikko pois. Olet niin perusteellisen kukkaisa ihminen, ettei siitä voi tinkiä. Siis nurmikko väistyköön ?. Mukavaa viikonloppua sinulle!

 29. Pitänee karsia jotain tavisperennaa vähemmälle. Ruukut myös käyttöön ja ehkä jokin pieni laajennus.

 30. Kyllä näillä mailla on pärjättävä. Suoraan olen istuttanut kruunuvuokot maahan. Lannoittanut kuten muitakin kasveja.

 31. Se tyhjä kohta on aina pyhitetty daalioille, mutta ei siihen nuo määrät mahdu. Reilut viisi ehkä. Pitää raivata jostain tilaa..

 32. Ruukut tulevat käyttöön, ehkä myös muutama lavakaulus. Meillä on muutama tuhat tulppaania. En taida jaksaa kaivaa sitä määrää. Pitää harkita..

 33. Joo kastelen. Ruukkujen ongelma on kuivuminen tai kaatosateilla likoaminen. Voihan olla, että talvi on tehnyt tilaa ja ongelmaa ei ole.

 34. Kiitos! Sitä sietääkin harkita. Pari kohtaa on todella haasteellisia..

 35. Hih, hyvä idea tuokin! Jostain varmaan joudun nurmikkoa lohkaisemaan! Kivaa viikonloppua!

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: