Enemmän puutarhaa, vähemmän sälää – kiitos.

Enemmän puutarhaa, vähemmän sälää – kiitos.

Hei! Tässä jatko-osa edelliseen messupostaukseeni. Kuvat kertokoot puolestaan… Alkuun katsaus blogiyhteistyökumppaneitteni Scheteligin, Biolanin ja Fiskarsin osastoihin.

Scheteligin messuosasto…

Mikin ja minun luottotuotteet: Natria-jauheet…

Natria-etanarakeet, jotka tulevat kovaan käyttöön.

Biolanin osasto. Vuoden 2018 puutarhatuote on Biolanin Istutusmulta.

Fiskars

Ja sitten muita juttuja…

Juurakkolottoa ;O) Olen kyllä itse yleensä saanut sitä, mitä olen ostanutkin…

Tulppaaneita…

Ihqut saappaat!

Kastelukannuja…;0)

Laatikoita…

Kaunista ja romanttista sisustukseen…

Tällainen katsaus tällä kertaa. Vielä riittäisi kuvia yhteen messupostaukseen ja sitten se on siinä. Omat fiilikset messujen suhteen olivat ehkä hivenen pettyneet. Haluaisin nähdä enemmän puutarhaa ja kasveja, vähemmän sänkyjä ja sälää. Ymmärrän, että Suomen vuodenajat asettavat rajoitteensa esim. kukkien ja kasvien suhteen koristeluissa, mutta siltikin. Ehkä joskus yleiskoristelualueen teemana voisi olla vaikka cottagegarden ja siihen liittyviä ihania juttuja? Ehkä messujen myyntipaikat voisivat olla sen verran edullisempia, että pienempienkin taimistojan kannattaisi tulla messuille? Ehkäpä voisi olla ihan rehelliset puutarhamessut tuossa isossa hallissa ilman niitä sänkyjä ja laitureita yms., joilla ei ole yhtikäs mitään tekemistä puutarhan kanssa. Peräänkuulutan oikeita kasveja ja oikeita puutarhajuttuja. En löytänyt puutarhan patsaita, koristeita, ruukkuja (paitsi muovisia), puutarhavaatteita, tyylikkäitä, metallisia kastelukannuja. Messuilla oli makuuni ihan liikaa muovia ja krääsää. Malliparvekkeet olivat oikeaa suuntausta. Niistä postailenkin kuvia seuraavaksi. Ehkä messuilla voisi olla ensi vuonna vaikkapa pieniä mallipuutarhoja, jotka olisivat eri ihmisten tekemiä? Olisi esim. suuri cottagegarden yleiskoristelualue, jota ympäröisi pienempiä mallipuutarhoja. Ja ne sängyt sieltä messuilta hitoille! Sori, niin kuin näkyy, ne sängyt keskellä päähallia menivät meikäläisellä vähän tunteisiin… Mitä ideoita sinulla olisi messujen kehittämiseen?

33 thoughts on “Enemmän puutarhaa, vähemmän sälää – kiitos.

 1. Tismalleen! Ja siitä gottagepuutarhasta voisi aloittaa jatkaen esittelemällä esimerkiksi maailman muita puutarhatyylejä.

 2. Puutarhamessut nimeksi ja tuotteet sen mukaiset, ajankohta vähän myöhemmin, toukokuussa jotta taimistot ehtivät saada kasvit kasvatetuiksi. Paikkavuokrat kohtuullisiksi jotta pienillä yrityksilläkin mahdollisuus tulla paikalle. Paikka ei välttämättä Helsingissä, osa myyjistä voisi olla ulkona. Myyntiin sitä mitä puutarhamyymälöissä on, saisi kerrankin kaikkien valikoiman samalle kentälle, nyt on suhattava autolla ensin 100km tuonne ja sitten 50km sinne jos jotain aikoo ostaa. Puolet kasvibudjetista menee pelkkään bensaan tai postimaksuihin jos tekee ostokset kotisohvalla.

 3. Täytyy kyllä olla kanssasi samaa mieltä siitä, että ne sängyt voisi jäädä kokonaan tuolta messuilta pois. Vaikka nyt onkin oma koti osuus messuilla, niin enpä usko, että moni tekee heräteostoksena sänkykauppoja 😀
  Minä tykkäsin messujen värikkyydestä ja siitä, että pääsin aikuisena sisälle satumaailmaan.

 4. Ymmärrän todella hyvin sen, että jos kyse on puutarhamessuista sitä haluaisi nähdä varsinaista asiaa, eikä sälää. Musta vähän kaikki messut ovat menneet osaksi siihen, että sitä sälää on todella paljon tarjolla milloin mitäkin messuista riippuen. Tämä on harmi. Luulen, että yksi syy on juurikin nuo kalliit osastomaksut, joita pienemmillä ei ole valitettavasti vara maksaa. 🙁

 5. Niin ja ne sängyt voisivat olla muualla kuin keskellä päähallia. Minä haluaisin enemmän ihan selkeää puutarhaa ja kukkia.

 6. Turun messuja vasta odotellessani ja näytteilleasettajalistaa katsoessani jo valitin, kun pienet yhdistykset on jääneet kokonaan pois. Vuosia sitten olivat mukana kun järjestäjä oli eri (=vähemmän kaupallinen). Oli niin kiva ostella erikoisempia siemeniä eri kojuista.

 7. Haluaisin yhden hallin, jossa olisi vain puutarhaa, kukkia, ruohoa 🙂
  Sellaisen unelmien puutarha ja juurikin erilaisia puutarhatyylejä voisi olla kiva katsella.
  Minä pidin hurjasti Ideapuutarhasta. Ja malliparvekkeet olivat suosikkejani myös.
  Nuo kukkakumpparit – haluan!
  Olin melkein jo ostamassa tuota pulleaa teekannunmallista kastelukannus Puutarhaetsivien osastolta mutta sitten tuli puhelu ja unohdin koko jutun 🙂
  Kivoja kuvia Satu <3

 8. Tuo gottagegarden yleiskoristelualue olisikin loistava idea!
  Ei olisi hullumpaa, että yleiskoristelualueella olisi vuosittain esillä jokin eri puutarhatyyli. Sellaisia ideoita, joista saisi oikeasti ideaa omaan puutarhaan.

 9. Hienoa , että muutkin alkavat peräämään puutarhamessuille sitä mitä messujen nimi lupaa eli puutarhaa! Itse olen tästä monta vuotta motkottanut ja niin monena vuonna Tampereen messuihin pettyneenä aion poikotoida niitä tänä vuonna. Ellen satu lippuja ilman saamaan! ?
  Mielestäni messut ovat sitäkin varten, että sieltä hankitaan kasveja ja siemeniä . Sellaisia mitä ei marketeista saa!

  Mukavaa viikkoa sinulle !

 10. Olen itse huomioinut tuon jo kauan että noilla messuilla myydään paljon ns.rojua mitä meikäläinen ei tarvii.Sen takia ei nuo messut ihmeemmin kiinnosta enää.Samaa mieltä olen että messut toukokuulle.Saahan sieltä sitä silmäniloa ja uudet trendit näytillä.

 11. Tuntuu, että joka messuilla on teetä, metrilakua ja kakkuja tarjolla. Eivät nuo oikein puutarhaan mielestäni liity. Ja ne sängyt. Argh!

 12. Olisi juurikin ihanaa nähdä persoonallisia näytteilleasettajia ja puutarhaan liittyvää. Nyt parhailla paikoilla ovat ovat isot koneet ja sängyt. Ei vetele.

 13. Puutarhaa ja kukkia peräänkuulutan. Turha puhua puutarhamessuista, jos puutarhaa on vain murto-osa. Ideapuutarha oli hieno, mutta kaipaisin oikeita kasveja päärooliin.

 14. Olisi ihana tosiaan cottagetyylinen ideapuutarha, jossa olisi suloinen pihamökki yms. Pääaluetta ympäröisi erilaisi minipuutarhoja. Malliparvekkeita löytyisi myös. Voisi olla erilailla sisustettuja she-shedejä ja man-caveja. Unohdettaisiin kerrankin kuntta ja ruma kate. Jos kasvien saanti on ongelma, miksei messuja voisi vähän siirtää eteenpäin toukokuulle? Myynnissä olisi ihania ja laadukkaita brittityylin työkaluja ja kukkakoreja. Jossain heti puutarha-alueen yhteydessä olisi boheemien kukkakimppujen sidontaa ja vaikka leikkokukilla koristeltuja kaaria ja kattauksia ideoimaan puutarhajuhlia. Nyt kukkasidonta on eristetty yläkertaan ja suoraan sanoen monet noista "sidontatöistä" olivat melko poikkitaiteellisia. Esim. ne satupuut.

 15. Jos tuo meno ei muutu, tuskinpa vaivaudun messuille ensi vuonna. Ei oikeasti kiinnosta nuo sängyt ja metrilakut. Kevätmessujen olisi aika tehdä itsearviointi ja uudistua – juurikin puutarhan suuntaan. Aurinkoista viikkoa, Marketta.

 16. Juu, alkaa mennä mielenkiinto. Olisi uudistumisen paikka.

 17. Olen kyllä niin samaa mieltä. Huomenna postailen omat fiilikset messuilta.

 18. Olen NIIN samaa mieltä! Tänä vuonna en sinne mennytkään, junaliput ja sisäänpääsy siitä että näkisin muutaman puutarhaosaston, ei innostanut. Onneksi on nuo Lahden messut, ovat lähellä ja niin pienet, että siellä on ihan oikeasti enemmän puutarhajuttua kuin rautasänkyjä ja sisustuskrääsää. Miksei niitä messuja voisi siirtää toukokuulle ja hieman helpottaa messuosastojen hintaa, jolloin ne tosiaan olisivat aidot puutarhamessut? Kuinka moni menettää taimensa kun ei niitä saa vielä pitkään aikaan ulos istutettua eikä kaikilla ole mahdollisuutta kasvattaa sisällä tai viitseliäisyyttä siihen.

 19. Voi, kuinka ihana kuulla, etten ole yksin mielipiteineni messuista!
  Olen hämmästellyt monia puutarhablogeja, joissa on jaettu ihastuneita huokauksia ja kauniita kuvia messuista, ja mieleeni on hiipinyt ajatus, että ehkä olen ollut eri messuilla kuin muut.

  Nimeltäänhän messut toki ovat kevätmessut eikä puutarhamessut, mutta silti. Järjettömät määrät kaikkea muuta kuin puutarhaa. Ja se muovin määrä! Mikä olisikaan luonnollisempi paikka pyrkiä luonnonmukaisuuteen ja kierrätykseen kuin oma piha ja puutarha?

  Itse kaipaisin mukaan jo mainittuja pieniä toimijoita, englantilaisia puutarhavälineitä, puutarhavaatetusta ja erityisesti laajempaa taimi-/siementarjontaa. Tuohon auttaisi varmasti alhaisemmat hinnat ja myöhäisempi ajankohta. Ehkä jopa toinen paikka. Marketan puisto Espoossa olisi mitä parhain paikka järjestää puutarhamessut (pysäköintiongelmaan en ota kantaa). Siellä on valmiina mallipuutarhoja ja siten mahdollisuus nähdä, miltä kasvit näyttävät kasvettuaan suuremmiksi ja mitkä kasvit sopivat olemaan keskenään.
  Jätetään saunat, laiturit, sängyt, sähköyhtiöt pois. Fudgea täytyy myydä 😉

  Lisäksi toivoisin mukaan laaja-alaisempaa osaamista. Ammattilaisia kertomaan perennoiden kasvattamisesta, hyötypuutarhasta, hedelmäpuista. Informaatiota maanparannuksesta, luonnonmukaisesta puutarhasta. Puutarhureita ja hortonomeja neuvomaan, kuinka tehdä muoto- tai englantilainen puutarha täällä menestyvin kasvein.
  Ja edelleen; tiedän, että kyseessä on kaupallinen tapahtuma, mutta silti olisi mukava, jos sieltä löytyisi ideoita tavasta rakentaa puutarhaa ilman suunnattomia kustannuksia. Vanhat mummolan puutarhat ovat syntyneet rakkaudesta kasveihin eikä paksusta lompakosta.

  Nyt on parempi lopettaa. Pahoittelen pitkää avautumistani, mutta lopulta joku ajatteli asiasta samoin kuin minä 🙂

  Aurinkoa päiviin!

  PiaT

  Ps. Inhosin sitä "Liisa Ihmemaassa" -puutarhaa. Pahoittelut.

 20. Messut on messut – puutarhanäyttelyt ovat erikseen – "Kevätmessujen" alle sopii mielestäni mökkipihatkin huusseineen ja laitureineen. Tällä kertaa oltiin aika hyvin saatu rajattua eri funktiot omille alueilleen. Suomi on pieni maa ja puollan yhteisnäyttelyn järjestämistä – allekirjoittanut ei ole bloggari, enkä käy messuilla niiden välittämien viestien takia. Rentouttava päivä messuilla piristi pitkän talven jälkeen ja ideoita sai roppakaupalla ja muutama tuliainenkin tuli mukaan.

  hannah

 21. Samaa mieltä minäkin, puutarhamessuille haluan mennä katsomaan puutarhajuttuja – mielellään kestäviä ja kauniita tuotteita ja mielenkiintoisia taimia ja juurakoita, muovikrääsä ei kiinnosta ollenkaan. Aika jännä juttu, ettei messuja järjestävät tahot ole tähän harrastajien toiveeseen vastanneet, vaikka siitä on usean vuoden ajan toivottu! Varmasti todelliset puutarhamessut, isotkin, tässä maassa saataisiin aikaan, uskon niin.

 22. Niin monesta asiasta samaa mieltä kanssasi. Paljon ylimääräistä ja turhaa ”sälää” on tarjolla. Vuosikaudet kävimme messuilla mieheni kanssa, mutta nyt ne eivät enää suuremmin innosta tarjonnallaan.

 23. Cottage garden idea on ihan loistava! Toivottavasti sellainen vielä toteutetaan 🙂 Itse en päässyt tuonne messuille, kuvista on nähnyt paljon sellaista mitä voisi totetutta kotona, mutta myös paljon niitä juttuja mitkä eivät itseä sykähdytä. Ja niitä taimistoja saisi olla todellakin enemmän. Messut on kuitenkin loistava tilaisuus tutustua niihin.

 24. Tuo olisikin hyvä, että olisivat keväämmällä. Toivotaan, että joskus niin on.

 25. Hienoja ideoita sinulla. Tuollaiset messut olisivatkin unelma! Erittäin hyvä avautuminen.

 26. Kyllä minustakin yhteisnäyttely on ihan ok, mutta toivoisin selkeämpää rajausta. Olisi vaikka puutarha siellä pienemmällä puolella omanaan. Ilman niitä sänkyjä keskellä. Olisi parempi fiilis.

 27. Juu, aika samaa on vuodesta toiseen. Odotellaan ja toivotaan. No, onhan tietty Nordiska Trädgårdar…

 28. Joo, ei nyt oikein napannut minuakaan. Saa nähdä, viitsinkö ensi vuonna käydä.

 29. Toivossa eletään, että joskus jotain tuollaista olisi. Messuilla on mukava tavata tuttuja.

 30. Enemmän puutarhaa, kannatan! Mutta metrilakua puolustan 😉
  Messukaverina mulla pääsi mukaan meidän 6v, ja meillä se on aina vähän sellainen "spessupäivä" kun saa metrilakua. Palkinto neljän tunnin messukiertelystä ja kaartelusta 🙂

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: