Mitä tähän nyt sanoisi?

Mitä tähän nyt sanoisi?

Hei! Ensimmäinen päiväni Harjun oppimiskeskuksessa on takana. Tunnelmani ovat lievästi sanoen hämmentyneet.

Itkukin pääsi, kun tajusin, että ei minusta taida puutarhuria tullakaan. Ei se vaan taida käytännössä onnistua. Haaveiden ja elämän tosiasioiden väli on liian suuri. Olin saanut käsityksen, että voin suorittaa enimmät opinnot etänä ja näytöin. Tämä viikko piti olla läsnä, jotta opinnot lähtevät käyntiin ja minulle tehdään henkilökohtainen oppimissuunnitelma. Kuitenkin kävi ilmi, että ensi viikosta alkaen olisi hyvä olla läsnä ja suorittaa puutarhanhoidon käytännön opintoja. Puiden ja pensaiden leikkuuta, koneiden käyttöä yms. Tästä minulla ei ollut ennakkoon tietoa.

Ei onnistu. Ensi viikolla olen palkkatyössäni, kuten seuraavatkin viikot. Sitten pohdimme, että tekisin opintoja täällä kesällä. Joo-o. Osittain se onnistuisikin, mutta en voi hylätä omaa, kohtuullisen työmäärän (lue: 10h/vrk) vaativaa puutarhaa viikoiksi. Toisaalta en myöskään halua, sillä olen odottanut puutarhakautta kuukausitolkulla. Voisin tehdä Harjussa juttuja muutamina päivinä, mutten viikkotolkulla. Ja suoraan sanoen minulla ei ole motivaatiota lähteä trimmaamaan puistojen nurmikoita, jos sitä trimmattavaa on kotonakin. Ei tämä yhtälö vain toimi. Olin ymmärtänyt, että voisin osoittaa osaamistani ja puutarhatöiden tekoa oppimispäiväkirjalla. Esim. kirjaamalla tekemisiäni blogiini. Ongelma on se, että kanssani pitäisi olla jonkun puutarhurin, joka näyttää, miten tehdä ja kontrolloi tekemiseni. Mistäs minä sen puutarhurin meille repäisen? Haloo, onko halukkaita?

Sitten neuvottelimme, että koetan panostaa siihen, mitä eniten haluan oppia. Siis kukkasidontaan. Josko olisin kukkakaupoilla kesän aikana opissa esim. kolmesti viikossa. Mikäs siinä. Tuolloin voisin hoitaa puutarhaamme. Käykö se sitten kukkakaupoille, en tiedä. Olen nyt ihan ulapalla ja eksyksissä. Kirjallisia juttuja voin tehdä etänä, mutta aika paljon menee nyt ohi. Vaikuttaa aika todennäköiseltä, että pystyn suorittamaan vain osia puutarhurin opinnoista ja osa jää haaveeksi. Toisaalta tuskinpa koskaan traktorilla ajelen yms., mutta kun ko. tutkinto vaaditaan esim. floristin opintoihin. Täytynee haudata floristihaaveet. Tämän piti olla iloinen onnenpäivä. Tästä tulikin päivä, jona tuntuu, että turhia ovat haaveeni. Faktat on kuitenkin pidettävä mielessä. Toimeentulo ja oman puutarhan kukoistus. Ja missä on järkeä, ja missä ei. Reumanikin asettaa joitakin rajoitteita. Tiedän olevani hankala tapaus, mutta elämän realiteetit asettavat rajoitteita ja järkikin. Olo on tällä hetkellä pettynyt, ja pikkuisen petettykin. Miten tässä näin kävi?

57 thoughts on “Mitä tähän nyt sanoisi?

 1. Tosi harmi, että noita asioita oltu pystytty etukäteen kertomaan kunnolla, mitä tuo koulu todella ja oikeasti vaatii. On selvästi saatu siitä vähemmän läsnäololta vaativaa kuin mitä se oikeasti on, tuskin olisit muuten ollut jo noin kovasti asiasta haaveilemasta ja nyt tuli sitten realiteetit vastaan. 🙁 Tsemppiä ja ehkä asia vielä joskus jotenkin järjestyy.

 2. Kiitos, Jonna. Varmaan vaikuttaa nuo tutkintouudistukset, jotka tulivat voimaan vuoden alusta. Kaikki täällä ovat oikein ihania ja herttaisia ihmisiä ja yrittävät varmasti parhaansa. Itselläni oli varmaan liian ruusuiset kuvitelmat. Tulin alas korkealta ja kovaa. Minun pitää kuitenkin miettiä noita tosiasioita. Missä kohdin on järkevintä iskeä hanskat tiskiin ja mihin asti kannattaa yrittää. Sitä en nyt tiedä. Oppimisen into ja halua ovat kovat, mutta ei nyt ihan hinnalla millä hyvänsä. Järki pitäisi olla näissä hommissa kuitenkin mukana.

 3. No voi harmistus! Kaikesta on nykyään tehty niin mutkikasta. Toisaalta, jotta voit tehdä kukkiensidontaa, tarvitsetko tutkintoa? Olet ihan luonnonlahjakkuus siinä, teet todella kauniita kimppuja ja kransseja. Ja toisaalta, sinun oma puutarhasi on käyntikorttisi esim. puutarhojen suunnitteluun voisit ihan hyvin ryhtyä. Vai vaaditaanko siihenkin jokin todistus, että sitä saa tehdä?
  Voihan olla, että kaikki vielä napsahtaa kohdilleen, pidän peukkuja!

 4. Voi harmi kertaa monta!!! Kyllä floristiksi voi opiskella ilman traktorinajotaitoa ja puutarhurintutkintoa, mutta kaksi vuotta se taitaa kestää ja ei ehkä onnistu siellä suunnalla. Ja puutarhurintutkinto pitäisi kyllä olla ihan mahdollista suorittaa näyttötutkintoina. Toki silloin pitää näytössä osata sitä traktoria ajaa. Katsele nyt tämä viikko, ehkä asiat vielä selviävät. Tai edes myöhemmin.

 5. Harmillista, että opinnoista ja niiden vaatimuksista on annettu etukäteen erilainen kuva. Mikäli henkilökunta on joustavaa, niin voisiko kuitenkin jokin ratkaisu löytyä, esimerkiksi juurikin jokin kukkakauppa, jossa voit suorittaa opintojasi? Toivottavasti tilanne kääntyy vielä parempaan suuntaan ja jokin ratkaisu löytyy.

 6. Mutkikasta on ja väliin byrokraattista. Eihän siihen tutkintoa tarvitse, mutta itseä se lämmittäisi, että olisi todistus ja koulutus asiaan. Maltti on varmaan valttia, mutta tuota malttiahan minulla ei tunnetusti kamalasti ole… Toivottavasti asiat järjestyvät.

 7. Juu, meidän suunnalla ei monikaan juttu onnistu. Peräkylillä ollaan. Katselen ja ryhdyn kyllä opintoihin, mutta päällimmäisenä mielessä on nyt karvas pettymys.

 8. Voi harmi. Ehkäpä saat jotain muuta kautta toteuttaa haavettasi.

 9. Voihan olla, että olen ymmärtänyt asioita väärin. Tosin niin oli pari muutakin.Toivottavasti ratkaisu löytyy. Nyt olen vähän pessimistinen asian suhteen.

 10. Eiköhän asia jotenkin ratkea. Olen aina kapinoinut tätä nykyistä opintosysteemiä ammattikouluissa että kaikki opiskelee kaikkea, siitäkin huolimatta että oma suunta olisi varmasti tiedossa. Miksi puutarhuri ei vois keskittyä puutarhaan ja floristi kukkasiin, se varmasti karsisi keskeyttämisiä ja toisi parempaa ammatinhallintaa. Tämä siis nyt yleistä jupinaa koulutuksista. Olin kyllä kuvitellut että floristiksi voi lukea kukkien parissa eikä siihen tarvita puutarhapuolta välttämättä yhtään.

 11. Puutarhurin opintoja aikoinaan Saaren kartanossa suorittaessani myös siellä vuorottelivat sekä etä-, että lähijaksot. Suunnilleen saman verran kumpiakin. Opiskelin vuoden todetakseni, että puutarha-ala ei ole minun alani. Alkuaan haaveilin omasta kukkakaupasta, mutta paha 90- luvun lama sai minut luopumaan haaveesta.

 12. Tsemppiä! Käytännön työtä ja oppimista painotetaan käytännön alalla, samoja pohdintoja aikanaan kävin läpi. Varmasti löydät kukkakaupan jossa joustava harjoittelu onnistuisi! Teoriassa käsittääkseni pitäisi pystyä osoittamaan ammattitaito ilman opintojakin mutta tapahtuneeko sitä missään?

 13. Pitääkö sinun tehdä päätökset nyt heti? Voisiko asioiden antaa muhia hetken aikaa? Ainakin tämän viikon, jonka nyt kuitenkin olet siellä paikan päällä. Jospa joku ratkaisu löytyy.

 14. Ääh, voi harmi? Uskon että jotenkin nuo asiat järjestyy, niillä on tapana tehdä niin?

 15. Kuulostaa siltä, että sinulle ei kyllä ole kerrottu kaikkia faktoja opiskelusta. Olosi on varmasti petetty ja syystä. Toivottavasti asiat selkeytyvät ja pystyisit jossain määrin jatkamaan opiskeluja. Kyllä tuli nyt surullinen olo puolestasi. Tsemppiä Satu ❤️

 16. En minä vielä luovuta. Vielä täältä noustaan. jahka olen märehtinyt asiaa.

 17. Uskon, että löydät itsellesi sopivan ratkaisun ennemmin tai myöhemmin. Nyt tuntuu pahalta, mutta olet niin sinnikäs, että asiat varmasti järjestyvät parhain päin! Tsemppii, Satu!

 18. Samoin ajattelen minäkin. Samaa myös luulin. Mutta traktoria on ajettava ollakseen pätevä kukkien sitoja. Ei mitään järkeä!

 19. Minä olin viime syksynä samassa tienhaarassa, eli halusin saada puutarhurin paperit. Ensin selvittelin perustutkintoa, mutta se olisi vaatinut kaksi vuotta päätoimista opiskelua. Ei onnistu. Sitten löysin ammattitutkinnon, jonka saa suorittaa perustutkinnon suorittaneet TAI muutoin vastaavat taidot omaava henkilö. Olin tuota jälkimmäistä.

  Ammattitutkinnossa tunnistetaan olemassa oleva osaaminen tutkinnon perusteiden mukaisesti. Syksyllä esittelin näyttömestarille Raahen kaupungilla tekemäni istutusalueet, kunnostustyöt ja hoitomenetelmät. Suurin osa näytöistä olikin siinä. Kirjallisesti selitin sitten sanoin ja kuvin, mikä jäi puuttumaan siitä ekasta katselmuksesta. Näin ollen sain puistopuutarhurin nimikkeen kuuden kuukauden etäopintoina. Tai noh – kävin minä suorittamassa Nokialla kasvinsuojeluaineiden tutkinnon. Sitä kun ei täältä pohjoisesta saanut vaaditussa aikataulussa. Muut korttikoulutukset olivat jo suoritettuina.

  Nuo näyttötutkinnot ovat työelämälähtöisiä, eli osaaminen osoitetaan autenttisessa työympäristössä tutkinnon perusteiden kriteerien mukaan. Minähän olin koko kesän ahertanut kotikaupunkini puistopuolella, joten oli tosi helppoa osoittaa osaaminen. Ne työt kun oli valmiiksi tehty jo ennen näyttöjä. Vastaavasti oli helppoa osoittaa, että minä itse olen tehnyt kaiken. Onneksi olin valokuvin dokumentoinut tekemiseni myös.

  Floristiksi ei pääse näyttötutkinnoilla – sehän on se mitä tavoittelet. Mutta puutarhuriksi kyllä pääsee. Nimikkeet ovat joko vihrerrakentaja tai puistopuutarhuri. Minä suoritin molemmat suunnat, mutta valitsin ammattinimikkeeksi puistopuutarhurin. Ja traktoria ei tarvinnut ajaa – mutta osaan kyllä senkin.

  Älä tipahda epätoivon suohon – onko muita reittejä, vai annatko koulutuksen olla. Osaaminen sinulla kyllä on. Mitä lisäarvoa floristi-nimike antaa sinulle?

 20. Minä haaveilen erilaisista puutarhatapahtumista, kukka-/puutarhakirjan teosta yms. No, pitää ottaa tuumaustauko ja yrittää tehdä se, minkä pystyy.

 21. No, hoks tehdään tällä viikolka, mutta aina sitä voi muuttaa. Juu, täällä olen, kun palkatonta virkavapaatakin otin. On vain aika turhauttavaa. Pitää sulatella.

 22. Kiitos, Outi. En luovuta. Ymmärrän, että olen vaikea tapaus, mutta onko kaikki nikn kiveen hakattua?

 23. En minä luovuta. Käännän vaikka kivet ja kannot, jahka tästä taas sisuunnun. Nyt jotenkin järkytyin. Haaveeni on Kukkaiselämää-yritys, joka järjestää kaikenmoista ihanaa ja kaunista puutarhaan ja kukkiin liittyvää. Haaveena on myös jonain päivänä tehdä kaunis puutarha-/kukkakirja. Jotenkin olen niin kaavoihin kangistunut, että uskon tutkinnon ja todistuksen luovan uskottavuutta toiminnalle. Tiedä sitten? Minulle tuumattiin täällä, että floristin tutkinto on ammattitutkinto, kun yritin nikotella, etteikö noista kukka-ja puutarha-alan puutarhuriopinnoista voi tehdä puutarhurin ammattitutkintoa perustutkinnon sijaan. Niin olin kuvitellut.

 24. No hö ja harmitus päälle!!!! Toivottavasti saat jonkin ratkaisun, asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella!

 25. Onnistuisiko oppisopimuskoulutus?
  Kun hain floristiopintoihin, minulle suositeltiin oppisopimuskoulutusta. Eli harjoittelu ja näytöt suoritetaan ammattitaitoisessa kukkakaupassa, teoriatentit koulussa. (Minulla on kyllä puutarhurin ja hortonomin koulutukset taustalla. Opintoihin pakollisina kuuluivat myös konetyöt, hitsaukset, puutyöt, rakennusoppi, maaperäoppi meteorologia ym. kasviopin, kasvintunnistuksen, maisemasuunnittelun ja kukkasidonnan ohella. Alalla vaaditaan laajaa osaamista ja toisaalta kaikki eivät vielä opiskellessa tiedä mihin sijoittuvat.)
  Jos sinulle riittää pelkkä sidontataito, mutta haluat tehdä ns. alan virallisia suorituksia, yksi vaihtoehto on myös käydä yksityisesti sidonnan peruskursseja. Kurssit ovat aika kalliita, mutta toisaalta yhden kurssin suorittaa viikossa kahdessa, ja vuosittain voi opiskella lisää uusia kursseja.
  Varmasti löydät oman polkusi! Onnea ihanalle matkalle!

 26. Voi kurjuus! Tiedän tuntemuksesi sillä olen samoja asioita pyöritellyt viime aikoina ja ollut mieli maassa. Pidän peukkuja, että ne palaset jotenkin paikalleen vielä loksahtavat ja pääset toteuttamaan haaveesi☀️

 27. HItsi että harmittaa ihan sinun puolesta. Elämässä ihanaa on se kun joskus omat haaveet toteutuvat ja niistä voi silloin olla todella onnellinen.
  Pidän vielä peukkuja että jokin ratkaisu tähän löytyisi. Halauksia sinulle <3

 28. Onpas harmi juttu! Toivottavasti jotain muuta kautta tuohon löytyisi ratkaisu ja pääsit opiskelemaan sitä mitä haluat opiskella ja tehdä.
  Tsemppiä ja halaus Satu <3

 29. Voi Satu, että harmittaa puolestasi ja tiedän tämän olleen iso pettymys. Toivottavasti tämä käänne tuo jotain uutta ja uskomatonta, vaikka tälläinen klisee kuulostaa tässä kohden ihan lässynläältä, mutta sitä vilpittömästi sinulle toivon. Iso iso haliruttaus täältä. <3

 30. Onpa kurja juttu ettei opiskelu sujunutkaan siten kuin olit ajatellut. Voisiko kuitenkin olla vielä jokin mahdollisuus kun niin palavasti haluaisit syventää taitojasi rakastamallasi alalla?
  Ihanaa kesän odotusta kaikesta huolimatta!

 31. Asioilla on tapana järjestyä. Siihen on kaiketi uskottava. Voin vain kuvitella, miten pettynyt olet -syystäkin! Tsemppiä rutkasti tulevaan, pidä lippu korkealla! =)

 32. Asioilla on taipumus järjestyä ♥ Kunhan selviydyt isoimmasta järkytyksestä keksit varmasti keinot ja kompromissit jatkaa haaveittesi suuntaan. Oma ihana puutarha on jo pala paratiisia maan päällä. Kyllä se siitä.

 33. Miten se vanha viisaus menikään? "Kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen avautuu." Onnea opinnoillesi, aina kannattaa etsiä uutta tietä.

 34. Puutarhurin koulutus on hyvin käytännönläheinen. Vähän ihmettelin aiemmin että sen kaiken voisi etänä suorittaa..Minulla muutama aikuisena puutarhuriksi opiskellut työkaveri teki kyllä aika paljon niitä lähijaksoja.
  Tuo Titan kommentti tuolla ylhäällä on hyvä!
  Kyllä tässäkin asiassa joku vastaus pian löytyy 🙂

 35. I am sad for you Satu that the course is not quite what you had in mind. Hopefully your great love of flowers in the garden and the home will come right for you in the end.

 36. Mun täytyy myöntää, että ekoja kertoja blogiasi lukiessa, luulin sun olevan floristi 🙂 Niin hienoja kukkajuttuja täältä on löytynyt, että menisit kyllä ammattilaisesta! Toivottavasti sulle löytyy sopiva opintosuunnitelma, että saat tehtyä haaveistasi totta. Mä tein viimekesän työharjoittelun yrittäjänä ja niistä viherrakennustöistä sain myös näyttöjä kasaan. Ihan ittekseni tein, ei kukaan sanonut, että siinä pitäisi jonkun olla vahtimassa tekemisiäni. Opettaja oli puhelinsoiton päässä, jos tuli kysyttävää. Paljon otin kuvia ja videoita ja kirjoittelin työselostuksia ja hoito-ohjeita. Näytöt on menny hyvin niiden dokumenttien kera ja pari kertaa arvioijat kävi työkohteella katsomassa. Toki oon talvet ollu koulussa 2-4pv viikossa, mutta oli meidän ryhmässä niitäkin, jotka olivat paljon harvemmin.

 37. Voi että, harmi, ettei opiskelu suju kuten olit toivonut. Viralliset tutkinnot ovat aika byrokraattista touhua. Tiedän tuskasi, olen itse suorittanut työn ja perheenäidin hommien ohessa jatkotutkintoa ja se on ollut todella haastavaa, kun ei voi millään olla kahdessa paikassa yhtäaikaa. Lopulta olin suosiolla vuoden opintovapaalla aikuiskoulutustuella ja se oli todella mahtava juttu, suosittelen lämpimästi. Tutkinto tosin ei vieläkään ole ihan valmis 😉 Tsemppiä, toivottavasti löytyy joku ratkaisu <3

 38. Juu, kyllä ne varmaan järjestyy. Oli vain melkoinen alkushokki.

 39. Olin aluksi ilmoittautunut Ahlmanin kukkasidonnan peruskurssille. Sitten tulin toisiin ajatuksiin, ja hain Harjuun. Kyllä tämä tästä suttaantuu alkujärkytyksen jälkeen.

 40. Kiitos, Anni. Pakko niitten on loksahtaa. Tämä on niin pitkän ajan haave, että en kyllä anna periksi.

 41. Vielä tämä iloksi muuttuu. Uusi päivä, uudet kujeet. Kiitos, Marjo.

 42. Kiitos, Tiia. Kyllä tämä iloksi muuttuu. Olin vain eilen kuin halolla päähän lyöty. Odotin jotain muuta.

 43. Kyllä tässä vielä asioita selvitellään. Halu opiskella on kova, joten eiköhän täällä keksitä jotain. Kiitos, Kristiina. Kivaa viikkoa!

 44. Juu, uskotaan näin. Tuli vain alkujärkytys. Kiitos kovasti, Saikku!

 45. Olet viisas nainen, Rita. Tänään tuntui jo paljon paremmalta nukutun yön jälkeen. Kiitos!

 46. Juu. Niin on. Minua kylläkin yllätti tuo lukemisen määrä kuitenkin. Ihmettelin minäkin, mutta olin ajatuksesta hyvin iloinen. Ratkaisua haetaan.

 47. Thank you, Rosemary. We're looking for a solution. I'm obsessed to study gardening and floristry, so there must be a way to do it. Thank you for your kind words and stopping by. Happy Wednesday!

 48. Vau, kiitos! Tänään tehtiin uusi hops. Katsotaan, miten käy. Kuulostaa erittäin joustavalta.

 49. Juu, säännöt on tiukassa, mutta jospa tämä tästä vielä iloki muuttuisi. Opintovapaalle en voi jäädä, joten jotenkin on opinnot sumplittava. Kiitos, Virpi!

 50. Onnea Satu matkaan, sinä selvität ongelmat ja kaikki kääntyy vielä parhain päin.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: