Tavallisesta pihasta puutarhaksi

Tavallisesta pihasta puutarhaksi

Hei!

Tänään iski yhtäkkiä kesän ja kukkien kaipuu! Ihan tuosta vaan.

No, siihen auttaa puutarhakuvien katselu, eikö totta. Pidemmittä puheitta tässä niitä tulee. Alla on joskus johonkin julkaisuun tilauksesta kirjoittamani juttu, jota hieman täydensin tähän päivään.

TAVALLISESTA PIHASTA PUUTARHAKSI

Kun muutimme taloomme 2003, meillä oli 3-vuotiaat kaksoset ja rottweiler. Ensitöiksemme aitasimme 1660 neliömetrin tonttimme ja asensimme portin.

Ensimmäisenä kesänä istutimme marjapensaita, sillä halusimme saada terveellistä satoa omasta pihasta.

Tulevina kesinä teimme pieniä muutoksia, mutta isommat muutokset alkoivat vuonna 2012. Olin vuorotteluvapaalla vuoden ja asuimme tuolloin koko perhe vuoden kerrostalossa Helsingissä.  Aloin tuona kesänä kirjoittaa Kukkaiselämää-blogiani ja kirjata ylös puutarhamme tapahtumia.

Keväällä 2013 tilasimme kasvihuoneen Helsingin Kevätmessuilta. Lukuun ottamatta kattolasien asennusta pystytti mieheni kasvihuoneen perheemme avustuksella.

Heinäkuussa kasvihuone oli valmis.

Samana kesänä perustimme myös lavakauluskasvimaan ja rakensimme ns. Itäpolun.

Vuorotteluvapaani aikana luin paljon puutarhalehtiä ja -kirjoja sekä seurasin blogeja. Olin odottanut koko talven, että pääsen Helsingin kerrostalosta takaisin Lappeenrantaan, puutarhaamme. Ja, voi sitä riemua, kun pääsin. Luovuudella ja innolla ei ollut rajoja.

Seuraavana kesänä vauhti jatkui. Ryhdyimme rakentamaan puutarhapolkua, joka alkoi etupihalta ja jatkui tonttimme länsireunalle ja niin syntyi Länsipolku.

Kesällä 2014 etupihallamme oli värikästä kukintaa.

Kesällä 2014 puutarhamme kuvattiin Suomen kaunein piha -ohjelmaan. Pihamme oli tuolloin vielä kovin keskeneräinen. Valmista ei ole vieläkään, sillä puutarha ei ole koskaan valmis.

Samana syksynä sain vielä eräästä puutarhaohjelmasta idean ja muutimme koko takapihan. Puutarhapolut veivät jälleen alaa nurmikolta. Ajatuksissani oli vähän nurmikkoa ja paljon kukkia!

Syksyllä 2014 pihamme alkoi muuttua puutarhaksi ja pääpiirteissään näyttää siltä, mille se nykyisin näyttää.

Kesällä 2015 lisäsimme puutarhaamme köynnöskaaria ja rakensimme köynnöstunnelin.

Syksyllä 2016 aloimme rakentaa puutarhan perälle pihamajaa. Maja oli valmis seuraavana keväänä.

Maja sai kesän aikana vielä viherkaton.

Keväällä 2017 mieheni rakensi poikamme kanssa puutarhaamme ”rauniomuurin”, jollaista oli toivonut jo pitkään. Saimme naapurilta rakennusmateriaaliksi vanhoja navetan tiiliä.

Kesällä 2018 aloimme rakentaa etupihalle Ruusulaa. Ruusulaan sain inspiraatiota Iso-Britannian matkaltamme. Olen istuttanut alueelle paljon mm. Austin-ruusuja.

Vuonna 2018 puutarhaharrastukseni syveni, sillä aloitin puutarhuriopinnot.

Keväällä 2019 puutarhassamme kukkivat tuhannet sipulikukat. Olin istuttanut edeltävänä syksynä valtavat määrät kukkasipuleita. Eräänlaisesta projektista sekin kävi.

Kesällä 2019 heinäkuun 1. päivänä iski tänne Lappeenrantaan valtava myrsky ja raekuuro. Täytyy sanoa, että se otti tätä puutarhuria koville. Viikko meni myrskysotkuja siivotessa, eikä puutarha ollut enää ennallaan.

Mortti-koira osasi ottaa myrskystäkin ilon irti.

Tuota myrskyä lukuun ottamatta kesä oli todella kuiva ja syksyn tullen päätin tehdä pihastamme helppohoitoisemman. Vähensin perennojen määrää. Istutin pihan perälle havuja, lisäsin pensaita ja palautin hieman nurmikkoa.

Viime talvena jatkoin muutosten tiellä ja perustin Kukkaiselämää-blogini rinnalle Kukkaiselämää-verkkokaupan kauneutta arvostaville kukkaihmisille. Lisäpalveluina teen kukkakoristeluja ja otamme vierailuryhmiä puutarhaamme vastaan.

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus, joka antaa paljon. Saa nähdä, mihin kaikkeen se vielä johdattaakaan.

Tuon em. artikkelin kirjoittamisen jälkeen tapahtui lisää…

Keväällä 2020 uudistimme Itäpolun.

Kierrätimme Itäpolun kivetyksen takapihalle.

Mieheni rakensi aidat ja ovet molemmille sivupihoille.

Heinäkuussa 2020 valmistuin kukkakaupan alan puutarhuriksi.

Syksyllä 2020 mieheni rakensi minulle Pihapuodin talomme yhteyteen.

Tällä tiellä ollaan. Haaveita on ja niitä yritän toteuttaa, jos terveyteni sallii.

14 thoughts on “Tavallisesta pihasta puutarhaksi

 1. Olipa ihana katselmus teidän puutarhasta! Minusta on ihanaa kun touhuatte yhdessä miehesi kanssa noissa puutarhajutuissa ja hän on kyllä aikas kätevä rakentelemaan sinun suunnittelemia juttuja.
  Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Satu ja hei, älä lopeta haaveilua <3

  1. Kiitos, Outi. Mies on taitava ja tekee siistiä jälkeä. Mukavaa viikonloppua, Outi.

 2. Hieno katsaus puutarhan alusta nykyisyyteen. Muistan nuo tulppaanikuvat, se oli oikea tulppaanimeri.

  1. Kiitos, Katja. Pitäisi jonain syksynä innostua uudelleen istutusurakkaan.

 3. Paljon olen blogiasi ja pihan muutosta seurannut, ja aina ihmettelen teidän intoa ja jaksamistanne. Mutta tulokset puhuvat puolestaan, kukkarunsautta ja rehevyyttä ei puutu! Sitäpä en tiennytkään, että olette olleet mukana tuossa kaunein piha -ohjelmassa, vau! Tsemppiä ja terveyttä sinnepäin, kohta taas kuopsutellaan puutarhassa!

  1. Välillä on intoa enemmän, välillä vähemmän. Juu, oltiin, kun pyydettiin, vaikka piha oli tuolloin ihan kesken. Kiitos, Sirkku.

 4. Teillä on vuosien aikana tapahtunut puutarhassa valtavasti. ?

  1. On tosiaan tapahtunut. Saa nähdä, tapahtuuko mitään ensi kesänä.

 5. Teidän puutarha on NIIN ihana, että vielä jonain päivänä minä haluan nähdä tämän kaiken ihan livenä. Mielenkiintoista myös seurata miten kehitys on johtanut siihen missä nyt ollaan. Sinulla on ihana taito tehdä kaunista ja kutsuvaa viherympäristö. Puoti on kiva lisä tähän kaikkeen. Upea puutarha ja ihana sinä <3

 6. Kiva oli katsella kuvia puutarhan muodostumisesta! Valtaisa tekemisen meininki ja innostus kauneuden luomiseen välittyi kuvista. Upea puutarha ja valtaisa osaaminen sinulla!

 7. Mukavaa luettavaa ja isoja muutoksia. Kohta pääset taas tositoimiin.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: