Mukana Avoimissa puutarhoissa + emämoka!

Mukana Avoimissa puutarhoissa + emämoka!

Hellurei!

Tiedossa on puunausviikko. Jälleen! Ensi sunnuntaina 20.6. olemme mukana Avoimissa puutarhoissa klo 12 – 17 täällä Lappeenrannassa. Kukkaiselämää-pihapuotikin on tuolloin avoinna.

Enää tuolloin eivät kuvan alppiruusut valitettavasti kuki.

Voisin pistää tähän vähän kuvia puutarhamme yleisnäkymistä, jos jollekulle puutarhamme on uppo-outo.

Tuosta keskusympyrästä tuleekin mieleeni oikea emämoka, jonka toissailtana tein! Patsaan ympärillä kasvaa Austin-ruusuja ja salkoruusuja. Molempiin oli iskenyt jokin öttiäinen, joka ei hellittänyt kylmistä suihkuista huolimatta. Lehdet syötiin ihan pitsiksi. (Juu, nokkosvesi voisi auttaa, mutta inhoan sen tekoa. On vähän kuin kokkaamista ja meikä ei kokkaa.)

Vastoin tapojani, koska epätoivo oli suuri, hain varastosta jotain luomuainetta, jolla öttiäisten pitäisi lähteä luontoystävällisesti. (En tykkää käyttää mitään torjuntakemikaaleja puutarhassa, mutta nyt oli epätoivo suuri. Tai no, käytän kotilorakeita.) Olen saanut näytteinä erilaisia tuholaisaineita ja rikkaruohoaineita. Rikkaruohotkin kitken ihan käsipelillä, kun en usko oikoteihin. No, noitten aineitten piti siis olla ympäristöystävällisiä, sillä muutoin en olisi pulloon tarttunut.

Ruiskuttelin Austinit ja kuunliljat, joissa myös on jokin sitkeä peto. Illan lopuksi vein pullon varastoon. Mitääh! Olin ruiskuttanut rakkaat Austinit ja komeat kuunliljat rikkaruohojen torjunta-aineella. Iiiiiik! Tuli kuulkaas vauhtia tämän tytön töppösiin. Suihkutin kasviparkoja puutarhaletkulla oikein pitkään ja hartaasti peläten pahinta ja toivoen parasta.

Eilen katsoin tekoni seurauksia. Austinien lehdet ovat enimmäkseen, sanoisinko.. valkoiset! Kuunliljat eivät olleet moksiskaan. Salkoruusuilla oli muutama uusi lehden alku, mutta entiset oli leikattava pois. Mitä tästä opin? Luultavasti en mitään tai sitten, että en enää tartu minkään sortin aineisiin tai ainakin luen pullon etiketin. Puolustuksekseni sanottakoon, että eri aineita sisältävät pullot ovat saman väriset.

Jep, meikätytölle sitä sattuu ja tapahtuu.

Pitää nyt yrittää helliä kaltoin kohtelemiani kasveja. Josko niistä vielä kukoistavia saisi? Tässä tapauksessa ”Paha sai palkkansa”, siis minä. Oikoteitä onneen ei ole. Kitke ja suihkuta vedellä ja kokkaa sitä ihmelitkua niistä nokkosista. Kas siinä mottoni!

Aurinkoista viikkoa!

10 thoughts on “Mukana Avoimissa puutarhoissa + emämoka!

 1. Oi ei tuota myrkytysmokaa! Onneksi huomasit ajoissa! Minä tein vielä tuhoisamman virheen kun heittelin poikkeuksellisesti lannoiterakeita viime kuussa perennapenkkeihin, yleensä käytän vain hevosen- ja kananlantaa. Sinä päivänä satoi vain hieman eikä niin paljoa kuin luulin enkä käynyt katsomassa kasveja kuin vasta seuraavana päivänä jolloin oli jo myöhäistä huuhdella. Kasveihin jääneet lannoiterakeet olivat pienessä sateessa liuenneet vain hieman ja polttivat kaiken missä olivat. Viitisenkymmentä liljaa, yksi pioni ja monta perennaa kuoli 🙁

 2. Voi ei? Nyt on kamalasti kaikkia tuholaisia liikenteessä, olen liiskannut varmaan kilon kääriäisen toukkia säleikköomenapuista. Ne tekevät itselleen seitistä ja lehdestä kääreen ja sen tähden onhelppo havaita ja löytää. Muuten en ehkä käsipelillä torjuisi mutta osa puista on selvästi joutunut myyrien uhriksi talvella ja juuristoja on nakerreltu. Yhden puun jo jouduin vaihtamaan. Jospa saisin loput jatkamaan kasvuaan kun auttelen vähän toukkia edes pois?

  1. Todella paljon! Voi ei. Säleikköpuut ovat niin ihania. Olen haaveillut niistä vuosikaudet. Toivottavasti loput pärjäävät.

 3. Kyllä se näin on, että varovainen pitää olla. Onneksi huomasit ajoissa, ettei sen suurempaa vahinkoa syntynyt. Pihasi näyttää jälleen niin kauniilta. Ihan tuli ikävä sitä muutaman vuoden takaista puutarhavierailua sinun pihaasi. Onnea sunnuntaille!

  1. Onneksi huomasin. Itku olisi muuten päässyt. Ihanat Austinit!

   Oli kiva saada sinut vieraaksi. Kiitos. Toivotaan, että sää suosii.

 4. Voi ei, toivottavasti kasvit toipuvat. Viime kesänä suihkuttelin Raidilla pari kärhöä kun niissä oli kärhöpistiäinen. Ötökät kuolivat mutta kärhöille ei käynyt kuinkaan. Samaa konstia aion käyttää kun pistiäisiä tulee seuraavan kerran.

  1. Toivotaan. Ruusut ottivat vähän nokkiinsa, mutta kuunliljat näyttävät pärjäävän. Kärhöissä on nuo pistiäiset joka vuosi.

 5. Voi ei! Tässä tilanteessa voi vain sanoa, että onneksi huomasit mokan silloin kun veit purkin varastoon etkä vasta seuraavana päivänä. Toivottavasti sait myrkkyjä tarpeeksi paljon huuhdeltua pois ja kasvit toipuisivat.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: